StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Čuvari galaksije 3‘: Oproštaj od svemirskih autsajdera

Piše Marko Njegić
7. svibnja 2023. - 10:32

Poželjeli smo Marvelu da za petnaesti rođendan povrati “magic/human touch” i želja se ispunila. “Čuvari galaksije 3” (“Guardians Of The Galaxy Vol. 3”) vraćaju magiju i humanost u blockbusterski spektakl franšiznog usmjerenja. “Čuvari galaksije 3” redatelja Jamesa Gunna predstavljaju korak naprijed za Marvel u odnosu na njegove više ili manje razočaravajuće recentnije blockbustere kao što su “Black Panther: Wakanda zauvijek”, “Ant-Man i Wasp: Kvantumanija” i “Doktor Strange u multiverzumu ludila”.

Štoviše, “Guardians Of The Galaxy Vol. 3” bolji je od svakog Marvelovog filma iz “faze 4” (“Black Widow”, “Shang-Chi i legenda o deset prstenova”, “Vječnici”, “Thor: Ljubav i grom”), najbolji iza posljednjeg “Spider-Mana”. Film je napravio i korak naprijed unutar vlastitog serijala: posrijedi je nastavak superiorniji precijenjenim “Čuvarima galaksije 2” i prilično vrijedan izvornih “Guardians Of The Galaxy”. Potpisnik ovih redaka može opet reći “Ja sam Groot”.

FILM: Guardians Of The Galaxy 3; SF akcijska avantura; SAD, 2023. REŽIJA: James Gunn ULOGE: Chris Pratt, Zoe Saldana DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ****

Evidentno, Gunn je dobio odriješene ruke maksimalno koliko može za svoj oproštaj od Čuvara galaksije i Marvela, prije nego što će do daljnjega zasjesti na čelo konkurentskog DC-ja s kojim je već surađivao posljednjih godina (“Odred otpisanih: Nova misija”, serija “Mirotvorac”).

Nisu “Čuvari galaksije 3” posve oslobođeni Marvelovih korporativnih nameta jer Gunn ipak nije njegov imenjak James Cameron (“Avatar: Put vode”) da u potpunosti ima kontrolu nad projektom. Posrijedi je korporativni spektakl blockbustersko-rušilačke prirode, osobito u finalu, prenapučen likovima i većinski fokusiran na grupu superheroja.

Međutim, Gunn uspijeva pronaći emociju i imaginaciju u akciji i karakterizaciji te subvertirati marvelovsku šprancu u vezi tima superjunaka s fokusom i na pojedinca. “Guardians Of The Galaxy Vol. 3” je nešto kao drugi “Kum”, istodobno nastavak avantura Čuvara galaksije nakon prethodnog dijela matičnog serijala, tj. zadnjih “Osvetnika” i četvrtog “Thora”, ali i prednastavak, bolje reći “origin” priča jednog od njih – rakuna Rocketa (odlična vokalna uloga Bradleyja Coopera).

U paralelnoj liniji priče Coppolina klasika pratili smo kako je Vito Corleone postao Vito Corleone, a Gunn ovdje kronicira kako je Rocket postao Rocket. Krupni kadar Rocketovih okica otvara film, sugerirajući da ovo biti njegova priča. Rocket sluša Radioheadovu pjesmu “Creep” s ključnim stihovima “čudak” i “tako jebeno poseban” koji ocrtavaju Čuvare galaksije i njihov film.

Potom u kadar ulazi ostatak funkcionalno-disfunkcionalne ekipe neprilagođenih, autsajderskih junaka, Peter Quill alias Star-lord (s ulogom srasli Chris Pratt), još uvijek depresivan zbog smrti Gamore (Zoe Saldana), a tu su i Groot (glas Vina Diesela) te Mantis, Drax, Nebula i Kraglin (Pom Klementieff, Dave Bautista, Karen Gillan, Sean Gunn).

Njihovu rutinu s “emocionalističkim” i inim problemima prekida iznenadni napad “nekog superđubreta s laserskim rukama”, Adama Warlocka (Will Poulter), koji će s lakoćom pomesti superjunake prije nego što ga Nebula nekako neutralizira. U napadu je najviše stradao Rocket i život mu visi o niti.

Na rubu smrti, Rocket se “flashbackovski” prisjeća trauma iz djetinjstva, kako je ludi znanstvenik “robocopovskog” izgleda, zvani Visoki Evolucionar (Chukwudi Iwuji), radio eksperimente na njemu i drugim sirotim životinjama u nekolicini opipljivo tužnih scena, pokušavajući “poboljšati univerzum” i stvoriti “savršene vrste” za utopijsko društvo na Protu-Zemlji, replici našeg planeta.

Peter i ostali kreću u misiju spašavanja Rocketova života s kulminacijom u neminovnom sukobu s moćnim Visokim Evolucionarom, kojeg “neki smatraju bogom”, pri čemu se timu pridružuje i alternativna verzija Gamore (također Saldana) koja je postala članica grupe Pustošnika na čelu sa Stakarom Ogordom (Sylvester Stallone), dok im se za petama nalaze Warlock i njegova majka Ayesha (Elizabeth Debicki).

Ton između prošlosne i sadašnje linije radnja nije uvijek stopostotno izbalansiran jer Gunn mora pomiriti mračnost i lepršavost, a struktura priče zna poremetiti momentum filma. No, kad Gunn ubode momenat, što se često događa u trenucima njegova fokusa na osnovnu grupu čudačkih superheroja autsajdera, njihovu obiteljsku povezanost i dinamiku, “Čuvari galaksije 3” umiju biti sjajan film – intiman, osjećajan, human, maštotvoran, spektakularan i zabavan blockbuster iz sfere SF akcijske avanture.

I sam autsajder i čudak, Gunn evidentno voli Čuvare galaksije koji nisu ni približno voljeni i dobro iskorišteni u drugim Marvelovim blockbusterima poput “Avengersa” (ili kombinaciji s Thorom) kao u vlastitom serijalu, a ta ljubav se osjeća u svakom kadru.

Svaki put kad “Guardians Of The Galaxy Vol. 3” zaprijeti da će (p)ostati tipičan generički produkt Marvelove mašinerije ili kreativno neredan i nezgrapan, odnosno pretjerano čudan i čudački, Gunn nekako uspije uskladiti stvaralački i autorski zamah i načiniti film osobnim, ljudskim i čudesnim, “tako jebeno posebnim”.

Gunn je doveo priču do idealne završnice za emotivan i dirljiv oproštaj od njegovih i naših Čuvara galaksije, istovremeno sjetan, tugaljiv i poletan. Pomiješane emocije filma perfektno prenosi pjesma “Dog Days Are Over” u izvedbi Florence + The Machine. Došao je kraj desetogodišnjem putovanju s Čuvarima galaksije, barem do nekog novog početka.

Marvelovi planovi

Prvi “Čuvari galaksije” iz 2014. zaradili su 773 milijuna dolara u svjetskim kinima. Nastavak iz 2017. utržio je gotovo stotinu milijuna dolara više (863). Treći dio se otvorio ovog vikenda sa 114 milijuna dolara samo u američkim kinima te svrgnuo vladavinu zasad najvećeg hita godine “Super Mario Bros. Film” čija je zarada već prešla milijardu u svijetu.

Hoće li se Čuvari galaksije vratiti nakon završetka trilogije, u kojoj formaciji i kad, još nije poznato, ali postoji šansa za to. Chris Pratt je izjavio da bi volio ponovno igrati Petera, po mogućnosti opet u režiji Jamesa Gunna, premda će to biti teško izvedivo zbog njegovih obveza prema DC-ju.

U očekivanju informacija o potencijalnom “Gurdians Of The Galaxy Vol. 4”, fanovi Marvela do kraja 2023. moći će gledati “The Marvels”, a zatim iduće godine slijede “Captain America: New World Order”, “Thunderbolts” i “Blade”, te od 2024 do 2026. “Deadpool 3”, novi “Fantastic Four” i dupli “Avengers” paket (“The Kang Dynasty” i “Secret Wars”).

Gunn snima ‘Supermana‘

James Gunn je započeo rad na pretprodukciji novog DC-jevog filma o Supermanu, podnaslovljenog “Legacy” i zakazanog za premijeru u srpnju 2025., a uspio je predati scenarij prije aktualnog štrajka scenarista. Još nije poznato tko će odjenuti kostim Čovjeka od čelika otkako je prethodni tumač Henry Cavill dobio otkaz, i to nakon što se pojavio na kraju “Black Adama”, najavljujući njihov budući okršaj. Prije Gunnova “Supermana” fanovi DC-ja će ovog ljeta gledati “Flasha” i “Blue Beetle”, koncem prosinca i nastavak “Aquamana”, a iduće godine i drugi dio “Jokera”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:42