StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Vječnici‘: Ima li nade za superjunačke nomade?

7. studenog 2021. - 13:55

Marvelov blockbuster "Avengers" igrao je u kinu pokraj kojeg je prošao lik Frances McDormand u filmu "Nomadland". Redateljica Chloe Zhao napravila je zgodnu posvetu Marvelu što ju je vrbovao za megaspektakl "Vječnici" ("Eternals") na račun njezina izvanrednog "Jahača".

Na kraju je "Zemlja nomada" ugledala mrak kina prije "Vječnika" koji su, zbog korone, čekali godinu dana na distribuciju. To je na koncu ispalo bolje za film, ali i podiglo očekivanja do neslućenih visina da ćemo dobiti prvog superherojskog oskarovca koja, nažalost, nisu ni blizu ispunjena.

FILM: Eternals; fantastična akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Chloie Zhao ULOGE: Gemma Chan, Richard Madden DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: ***

Jer, Zhao je u međuvremenu osvojila dva Oscara za "Nomadland" i poboljšala rejting Marvelu, "Eternalsima" i superherojima općenito. Ovo je usamljeni slučaj da neki (Marvelov) superjunački blockbuster režijski potpisuje netko tko je pozlaćen Oscarom za režiju i(li) film.

Dosad se samo događalo da neki filmaši budu nominirani za Oscara u ovim kategorijama i onda dobiju režijsku gažu na superherojskom spektaklu, recimo Ang Lee ("Tigar i zmaj" pa "Hulk") ili da prime zlatni kipić nakon rada na superherojskim spektaklima, npr. Taika Waititi ("Thor Ragnarok" – "Jojo Rabbit").

Znali su Marvel i drugi hollywoodski studiji za superjunake angažirati i još neke redatelje sklonije nekonvencionalnim ili nezavisnim filmovima nego blockbusterima. Sjetimo se Jamesa Gunna ("Čuvari galaksije", "Odred otpisanih: Nova misija"), Ryana Cooglera ("Black Panther"), Cate Shortland ("Black Widow"), Destina Daniela Crettona ("Shang Chi"), a ne zaboravimo i na Christophera Nolana ("Vitez tame") i Bryana Singera koji je od "Privedite osumnjičene" došao do "X-Mena".

Međutim, izbor Zhao je možda najekstremniji: ona je redateljica niskobudžetnih, prizemljenih, gotovo dokumentaristički realističnih drama festivalske/art/nezavisnjačke provenijencije o običnim, malim ljudima kakve redovito tumače naturščici ili tako izgledaju (McDormand).

Kao takva, Zhao je polarna suprotnost komercijalnim, proračunski nabildanim fantazijama s ekstraordinarnim supermenima o kojima ovisi sudbina planeta, a utjelovljuju ih zvijezde poput Angeline Jolie, Salme Hayek, Richarda Maddena... Susret McDormandičina lika s "Osvetnicima" u "Zemlji nomada" bio je sudar dvaju svjetova, no zanimljivo je da su to baš bili "Avengersi", a ne neki drugi Marvelov film.

Zhao kao da je time najavila kolosalnost "Vječnika", drugog najdužeg (blizu 160 minuta) Marvelova blockbustera nakon megahita "Osvetnici: Završnica" od kojeg je možda čak i grandiozniji u pogledu opsega i ambicije, samim time i ponajveći dosadašnji projekt studija.

Spektakl kozmičnih, biblijskih proporcija pokriva maksimalno širok raspon vremena i prostora, od pradavne prošlosti (5000. godine prije Krista) do sadašnjosti, od drevne Mezopotamije do moderne Amerike i Londona, od Zemlje pa sve do svemira s nekim od najimpresivnijih intergalaktičkih kadrova u povijesti superjunačkih blockbustera, osobito u scenama kad Ajak ili Sersi (Hayek, Gemma Chan) odlaze Bogu na ispovijed.

Također, dobro da je odabrala "Eternals" umjesto "Black Widow", koja joj je bila najprije ponuđena, jer ovaj materijal više odgovara njezinim uzvišenim artističkim, humanističkim senzibilitetima i skriva neke egzistencijalne dubine o ljudima, superljudima (Vječnici) i Bogovima (tzv. Celestijali, kreatori Sunca i života u svemiru), odnosno danoj i vlastitoj svrsi postojanja.

Iako opasno podsjećaju na Supermana (Ikaris), Flasha ili Quicksilvera (Makkari) i Wonder Woman (Thena), Vječnici su superjunački nomadi koji se sele kroz prostor i vrijeme, pomagali su oblikovati ljudsku povijest i evoluciju čovječanstva, ali se nisu smjeli miješati u sukobe na Zemlji ako ne uključuju monstruozne Devijante od kojih nas štite.

Neki od Vječnika (Druig; Barry Keoghan) propituju taj antiintervencionizam kad se kroz stoljeća suoče s genocidom ili, pak, proklinju pomaganje ljudima u razvoju tehnologije klečeći na pepelu atomske bombe bačene na Hirošimu (Phastos; Brian Tyree Henry).

Prilično intrigantno i slojevito, no Zhao nije snimila prvi superherojski art film, budući da je morala prilagoditi svoje autorstvo nametima Marvelove superherojske blockbusterske formule, tj. nije ga uspjela nametnuti kao dominantu. Na jednoj strani filmskog spektra imamo dašak egzistencijalne drame, samo s nadljudima na interstelarnoj skali, kao i poetske, suncem poljubljene kadrove u njezinu stilu, nadograđenom od Terrencea Malicka.

Na drugoj, tu su povremeno forsirani proplamsajevi humora da rasterete ozbiljnost, masivna završna akcijska scena prenafilana specijalnim "deja vu" efektima i sad već klišeji o timskom spašavanju svijeta, uz tu razliku da gledatelj nije stopostotno emocionalno investiran u superjunake jer ih ne upoznaje toliko dobro, niti zna prije ekipiranja u smislu da su imali vlastite "solo" blockbustere kao Osvetnici.

Dakle, "Vječnici" su krajnje neujednačeni, ali i jedan od najneobičnijih filmova u matičnom žanru, Chan je veoma emotivna kao Sersi, srce tima, a Zhao je uspjela prošvercati par subverzija za vječnost, nesvojstvenih superjunačkim PG-13 blockbusterima. "Eternals" je prvi Marvelov film sa scenom seksa i gay poljupcem. Ima nade za superherojske nomade.

Superheroj i bollywoodska zvijezda

Najzabavniji u filmu je Kingo (Kumail Nanjiani), superjunak koji postaje bollywoodska zvijezda, a scen ekrade njegov pomoćnik Karun (Harish Patel).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 11:14