StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Spider-Man: Put bez povratka‘: Pronađeni u multisvemiru

23. prosinca 2021. - 15:55

Spider-Man je probio najveću crnu rupu u Marvelovom multisvemiru u trećem blockbusteru o Čovjeku-pauku s Tomom Hollandom u glavnoj ulozi. Podnaslovljen "Put bez povratka" ("No Way Home"), aktualni "Spider-Man" je dovukao likove iz raznih multisvemirskih dimenzija u vlastiti svemir.

Kad se vrata prostor-vremena otvore i kroz njih dolete supernegativci Zeleni Goblin, Doktor Octopus i Sandman (Willem Dafoe, Alfred Molina, Thomas Haden Church) iz "Spidermana 1-3", tj. Lizard i Electro (Rhys Ifans, Jamie Foxx) iz "Čudesnog Spider-Mana" i njegova nastavka.

FILM: Spider-Man: No Way Home; fantatsična akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Jon Watts ULOGE: Tom Holland, Zendaya DISTRIBUCIJA: Continental OCJENA: ****

"Osvetnici: Rat beskonačnosti" ili "Završnica", velite? Blizu, nema što, jer ovo jest svojevrsni "Infinity War" i "Endgame" za Spider-Mana. No, likovi "Avengersa" nisu još prošli tri iteracije kao protagonisti "Spider-Mana" od 2002. do 2021. godine. Zato "Put bez povratka" ima čak i veću emotivnu težinu od "Osvetnika" kao transgeneracijski "Spider-Man" 20 godina u nastajanju. I zato je rasturio box-office ostvarivši drugo najbolje vikend-otvaranje svih vremena u američkim kinima (260 milijuna dolara), unatoč pandemijskim uvjetima, pozicioniravši se iza četvrtih "Avengersa", tj. ispred trećih. Total u svjetskim kinima još je impresivniji: 600 milijuna dolara zarade i treće mjesto u povijesti iza "Završnice" i "Rata beskonačnosti".

Odličan uspjeh "No Way Home" je zabilježio i u hrvatskim kinima, gdje je proteklog vikenda utržio preko dva milijuna kuna i vidjelo ga je 44.456 ljudi. U kina dolaze različite generacije gledatelja koje su odras(ta)le uz "svoga" Spider-Mana, od Tobeyja Maguirea, preko Andrewa Garfielda do Hollanda.

Nimalo iznenađujuće: "Put bez povratka" povezuje trilogiju Sama Raimija, dva podcijenjena blockbustera Marca Webba i tri Jona Wattsa u jednu cjelinu, što nije nitko dosad napravio na ovakav način. Povezuje i sjajni animirani film "Spider-Man: Novi svijet", odnosno na njega se nadovezuje.

Nije slučajno da netko u "No Way Home" spomene tamnoputog Spider-Mana kao njegovog protagonista. Upravo je "Spider-Man: Into The Spider-Verse" načeo koncept multisvemira i posijao ideju za "No Way Home". Ideja je počela klijati kad je Mysterio u prethodnom filmu o Čovjeku-pauku "Far From Home" govorio o multisvemiru i predstavljao se kao superheroj iz druge dimenzije, da bi se jedna fenomenalna akcijska scena i poigravala multiplom dimenzionalnosti.

Dvije godine kasnije, ideja je proklijala u "Put(u) bez povratka", spektaklu koji se nastavlja na "Daleko od kuće" i kreće od njegova kraja. Mysterio je javno otkrio Spider-Manov identitet i rekao da je on Peter Parker. Peteru je i prije bilo teško živjeti život normalnog tinejdžera zbog dualnog identiteta. "Imao sam samo jedan normalan tjedan", kaže Peter.

Sad mu je normalnost nemoguća misija nakon što ga je Mysterio ne samo razotkrio, već i proglasio negativcem, čime je Peter postao "najpoznatija slavna osoba na svijetu" i mora angažirati odvjetnika da ga obrani od lažnih optužbi, a angažirao je nikod drugog doli slijepog Matta Murdocka (glumi ga Charlie Cox, kao i u seriji "Daredevil").

Prve minute filma protječu u prikazu tamne strane slave: novinari u stopu prate Petera, a vršnjaci ga snimaju mobitelima kad ulazi u školu s djevojkom M.J. i najboljim prijateljem Nedom (Zendaya, Jacob Batalon) ili dolazi kući kod ujne May (Marisa Tomei).

"Heroj ili ubojica", vrište naslovi u novinama i javnost je podijeljena, podsjećajući na stvarne podjele vakseri-antivakseri. Medijsko ludilo je toliko da, zbog kontroverze oko Petera, nitko od njih troje ne upada na sveučilište MIT. Peter se, stoga, obraća za pomoć čarobnjaku Doktoru Strangeu (Benedict Cumberbatch), s kojim je spašavao svijet u "Osvetnicima", da baci čaroliju/vrati vrijeme unatrag kako bi ljudi zaboravili da je on Spider-Man, odnosno da se otkrivanje identiteta nije ni dogodilo.

Međutim, kad Peter usred čarobiranja shvati da bi na taj način i njegovi bližnji zaboravili tko je on, od M.J. do ujne May, čarolija se remeti, prostor-vremenski portal otvara i eto međudimenzionalnih gostiju poput negativca s pipcima, goblinskog, električnog, pješčanog i gušterolikog tipa. Dakle, film ponovno sjedinjuje fanove s prethodno viđenim likovima i u tom procesu ispisuje ljubavno pismo čitavoj povijesti Spider-Mana natopljeno nostalgičnom tintom, njegovoj filmskoj, pa i stripovskoj ostavštini.

"No Way Home" je san snova za fanove Čovjeka-pauka i njihove reakcije (pljeskanje, klicanje, smijeh, suze) pretvorile su projekciju u doživljaj za pamćenje. Gledanje novog "Spider-Man" je na par trenutaka bilo krajnje ekstatično, usporedivo npr. sa scenom kad Kapetan Amerika uhvati Thorov čekić u "Avengers: Endgame".

Definitivno jedno od najnezaboravnijih kinoiskustava pred velikim ekranom kojima je svjedočio potpisnik ovih redaka, inače veliki poklonik Spider-Mana od malih nogu i druženja s njime na stranicama strip-revije "EKS" sredinom i krajem osamdesetih. Za nekog takvog "Put bez povratka" dođe kao filmska inačica specijalnog ukoričenog strip-izdanja za najveće kolekcionare. Akcijski vizuali su stripovski fluidni gotovo kao da film režira Raimi.

Watts se ispraksirao i u najinventivnijim scenama kaleidoskopske akcije, sa zrcalnim dimenzijama, tj. multidimenzionalnim stvarnostima, čini se kao da se "Novi svijet" premrežio s "Doktorom Strangeom", nakon što čarobnjak pretvori grad u stripovski oživljeno umjetničko djelo M.C. Eschera rotirajućeg "upside-down" karaktera.

A u trenucima kad akcija, kao i u prethodna dva filma, nije uvijek besprijekorno čista, ovdje i zbog prenapučenosti kadra negativcima i njihovim munjevitim i inim moćima, "No Way Home" nivelira nepatvorena emocija sa suzom u oku, postignuta međugeneracijskom nostalgijom i autentičnom kemijom stvarnog para Holland-Zendaya.

Naime, film ima srce poput Petera i zato je "Put bez povratka" više od puke korporativne kalkulacije "fan service" tipa. Parker isprve pokušava pomoći negativcima koji su, od strane drugih Spider-Mana, stradali u prethodnim blockbusterima, silom neprilika pretvoreni u to što jesu, kad se sjetimo pozadinskih priča njihovih likova za koje No Way Home" pokazuje razumijevanje.

On konačno shvaća značenje mantre "s velikim moćima dolaze velike odgovornosti" i sa njom biva nepovratno konfrontiran. Tako, "No Way Home" postaje film o prihvaćanju odgovornosti, posljedicama odluka, drugim prilikama, ispravljanju pogrešaka/suočavanja s traumama prošlosti i pomirenju sa samim sobom.

Sve to je omogućio visoki koncept u kojem se Čovjek-pauk lako mogao zaplesti u vlastitoj mreži i završiti izgubljen u multisvemiru, ali nije. Naprotiv, u multisvemiru je pronašao sebe i viši smisao Spider-Mana. "Put bez povratka" trijumfalno zaokružuje Hollandovu trilogiju započetu s "Povratkom kući", pa i više od toga. Film katarzički zaključuje Maguireov i, napose, Garfieldov naprasno prekinuti serijal.

Uživljeni Dafoe i Molina

Alfred Molina i Willem Dafoe su digitalno "pomlađeni", ali jednako uživljeni i izvrsni kao nekad (posebice potonji) i pokazuju koliko novijim superjunačkim filmovima nedostaju negativci njihova kalibra, a Foxx i njegov lik su bolji u odnosu na "Čudesnog Spider-Mana 2".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 14:29