StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Black Widow‘: (Protu)otrov Crne udovice

10. srpnja 2021. - 15:51

"Zapravo, bolje mi je samoj", prizna Crna udovica, pravim imenom Nataša Romanoff (Scarlett Johansson), kad netko u filmu "Black Widow" spomene Avengerse. Black Widow je, međutim, trebala čekati čitavu dekadu da joj bude "bolje samoj", tj. da dobije "svoj" film.

Lik Crne udovice, bivše ruske atentatorice koja je postala američka plaćenica i članica Osvetnica, bio je 2010. predstavljen u "Iron Manu 2" u punom seksepilu i borilačkoj spremi. U megahitoidim "Avengersima" i "Captain America: Winter Soldier" Nataša je postala dio stalne postave Marvelovih superheroja, ravnopravno dijeleći kadar s kolegama, odnosno (muškim) superjunacima.

FILM: Black Widow; akcija; SAD, 2021. REŽIJA: Cate Shortland ULOGE: Scarlett Johansson, Florence Pugh DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: *** ½

"Proživjela sam puno života", kaže ona u "Black Widow". I mijenjala je imidž puno puta, od duge crvene kose, do kratke, postajala plavuša itd. No, dok su Iron Man, Thor, Kapetan Amerika, pa i majušni Ant-Man, uredno nizali nastavke samostalnih avantura, Black Widow se morala zadovoljiti da bude "samo" dio njihove superherojske ekipe.

Crnu udovicu je preduhitrila i DC konkurentica Wonder Woman s dva samostalna filma, čak i "marvelovska" kolegica Kapetanica Marvel. Kvragu, Black Widow je – oprez: "spoiler" tko nije gledao blockbusterčinu "Osvetnici: Završnica" – morala umrijeti da bi (d)oživjela solo film.

Ipak, čekanju je napokon došao kraj. Nakon cijelog desetljeća i godinu dana odgode zbog korone, Crna udovica je dobila spektakl koji njezin superjunački alias nosi. Bolje ikad nego nikad, a čekanje se prilično isplatilo: feministički propošan, akcijski spektakularan i (geo)politički intrigantan "Black Widow" je uglavnom dobar blockbuster i fino zaokružuje priču o Crnoj udovici, dajući veću težinu samožrtvovanju Marvelove superheroine u "Avengers: Endgame".

Njezina sudbina u posljednjim "Osvetnicima" ispisala je "Black Widow". Glavnina radnje se odvija između događaja u filmovima "Kapetan Amerika: Građanski rat" i "Avengers: Infinity War", što će Marvelovi fanovi prepoznati, a slučajni namjernici bi se mogli izgubiti u vremenu, ako ne i prostoru.

Početak priče se, pak, vraća u 1995., istu godinu kad je Captain Marvel aterirala u "Blockbuster" videoteku i ispalila lasersku zraku u stalak "Istinitih laži". Tada upoznajemo mladu Natašu u tumačenju Ever Anderson, kćerke Mille Jovovich i Paula W.S. Andersona koja, čini se, od malih nogu tipuje krenuti maminim akcijskim stopama.

Nataša i njezina sestra Jelena (Violet McGraw; odraslu je glumi Florence Pugh) žive u predgrađu Ohija s majkom Melinom i ocem Aleksejem (Rachel Weisz, David Harbour). Naizgled normalna suburbana familija je, ustvari, samo krinka za njihove roditelje, sovjetske špijune u SAD-u, pri čemu je tata superjunak Red Guardian, SSSR-ovski Captain America, ali to svejedno ne priječi da motiv obitelji, za kojom Nataša vapi, ovdje bude gotovo jednako ključan kao u "Brzima i žestokima 9".

Djevojčice ubrzo završavaju u sovjetskom programu za super-agentice Crne udovice, zvanom "Red Room", pod vodstvom Drejkova (Ray Winstone) koji će ih pretvoriti u strojeve za ubijanje. "Moje cure su najčvršće cure na svijetu", hrabri ih "tata" Aleksej, a "mama" Melina osnažila ih je životnim mudrostima tipa "bol te samo jača" i "nikad ne daj da ti uzmu srce".

"Red Room" indoktrinacija djevojčica proteže se kroz uvodnu špicu kojom prednjače ženska imena, od Scarlett u glavnoj ulozi i ulozi izvršne producentice do australske redateljice Cate Shortland ("Sommersault", "Lore", "Berlinski sindrom"). Feminizam je usađen duboko u "Black Widow", no zanimljivo je da superžene žele biti obične, ali i kao takve praše turove.

Zaplet se vrti oko ampula s protuotrovom za kontrolu uma i misli kojima je Drejkov kemijski podčinio superdjevojke slične Nataši, stvorio mrežu Crnih udovica i tako držao svijet u svojoj šaci. "Svjetske vođe odgovaraju meni i udovicama", obznani Drejkov koji kontrolira sve što može, rat i mir, možda i koronu, a volio bi kontrolirati i Natašu.

"Zamisli što bi mogao s jednom Osvetnicom pod svojom kontrolom", veli Drejkov. Kemijska manipulacija masama prilično je subverzivan motiv 2021., a film se na trenutke pretvara u "teatar geopolitičkog konflikta" Amerike i Rusije, makar taj teatar nalikuje na akcijsko-špijunsko kazalište Jamesa Bonda.

Titularna superjunakinja u jednoj sceni na TV-u gleda "Operaciju svemir" s Rogerom Mooreom i pokazuje da zna film na pamet citirajući replike. "Moonraker" poznaje i režiserka Shortland koja nije akcijski potkovana kao braća Russo ("Kapetan Amerika: Ratnik zime", još uvijek ponajbolji Marvelov blockbuster), no akciju trasira na njihovu tragu (oklopnjak mete sve pred sobom u potjeri za junakinjama na motociklu), negdje u smjeru "Bondova" i "Nemoguće misije" više nego nastavaka "Osvetnika".

Iako Drejkovljev supernegativac Taskmaster, kadar oponašati pokrete oponenta kao da se "boriš sa zrcalom", izgleda da je klon Kyla Rena dospio iz "Ratova zvijezda", "Black Widow" je najbliže što je Marvel došao Bondu, pozicionirajući film između neozbiljnog, samosvjesnog Moorea i serioznog, kontemplativnog Daniela Craiga.

Tek na kraju "Black Widow" postaje tipični Marvel s akcijskom scenom rušenja objekta s neba na zemlju koju uzbudljivom čine borbe u zraku među krhotinama ruševine. Za humor su zaduženi "prvi i jedini supervojnik" Red Guardian i cinična Jelena koja je tu da prizemljuje i dekonstruira sestrino superjunačenje i seksi poziranje nakon skoka, što će i sama načas izvesti u finalu ("Koji pozer!"), ali i "avengersko" superherojstvo općenito.

"Sumnjam da Bog iz svemira (Thor; op.a.) mora uzeti ibuprofen nakon borbe", kaže Jelena posegnuvši za tabletom protiv bolova i propituje Natašin put od atentatorice do heroine. "Ja nisam ubojica koju djevojčice zovu junakinjom", doda Jelena, premda bi je mogli ubuduće zvati s obzirom da će preuzeti Natašinu štafetu u nadolazećim Marvelovim filmovima i serijama.

Upravo zato, "Black Widow" humanizira Natašu i superjunakinja okajava zbog vlastite povijesti nasilja, želi prekinuti začarani nasilnički krug i kao da propituje smisao osvete i pripadnost Osvetnicima u svom, prema svemu sudeći, prvom i posljednjem "solo" filmu. Osvetnica: Završnica.

Florence Pugh ima ‘Oko sokolovo‘

Florence Pugh će se, zasad, pojaviti u Marvelovoj seriji "Hawkeye" koja je nedavno završena sa snimanjem, a fokusirana je na titularnog lika Jeremyja Rennera, inače Natašinog čestog suradnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 02:08