StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Čovjek sa zlatnim pištoljem‘: Bond na nišanu anti-Bonda

10. rujna 2022. - 13:46

Metak s ugraviranim brojem 007 pokreće zaplet "Čovjeka sa zlatnim pištoljem" ("The Man With The Golden Gun", 1974.), drugog Bond-filma s Rogerom Mooreom u glavnoj ulozi i devetog u popularnom serijalu. Bond se podignutom obrvom čudi tko bi njega htio ubiti. "Ljubomorni muževi, bijesni kuhari, poniženi krojači... lista je beskonačna", duhovito precizira Bondov šef M (Bernard Lee).

Ipak, metak navodno pripada plaćenom ubojici s tri bradavice Scaramangi (izvanredni Christopher Lee) koji dobiva rekordnih milijun dolara po ubojstvu. "Meci ne ubijaju, prst poteže okidač", kaže netko u filmu u kojem je Bond za neprijatelja dobio sebi ravnog oponenta, k tome predstavljenog prije njega.

FILM: The Man With The Golden Gun; akcija; SAD/Velika Britanija, 1974. REŽIJA: Guy Hamilton ULOGE: Roger Moore, Christopher Lee OCJENA: ***

Nakon "Iz Rusije s ljubavlju", tj. od "Goldfingera" nadalje, uvodna špica "Bondova" obično je rezervirana za neku junakovu spektakularnu akcijsku scenu, ali "Čovjek sa zlatnim pištoljem" razbija kalup prezentacijom glavnog negativca i njegova minijaturnog pomoćnika Nick Nacka (Herve Villechaize) s kojim ima intrigantnu dinamiku.

Nick Nack "režira" duel između svoga gospodara i američkog gangstera (Marc Lawrence; "Dijamanti su vječni") u scenografski dojmljivim interijerima na egzotičnom otoku. Scaramanga će izvojevati pobjedu kad se dočepa svog "malog pištolja" i plasira metak posred čela protivnika, da bi za kraj hicima skratio ukrasnu voštanu figuru Bonda za četiri prsta.

Uvod je promišljen u predstavljanju Scaramange kao Bondova alter ega, još većeg od Donalda "Reda" Granta ("From Russia With Love"). Soba sa zrcalima sugerira da je Scaramanga mračna zrcalna slika Bonda, anti-Bond, svakako drukčiji negativac serijala u interpretaciji nezaboravnog tumača Drakule kao više nego dostojnog takmaca Mooreu koji je polako postajao Bond kakvog znamo iz "Špijuna koji me volio", "Operacije svemir", "Octopussy"...

U jednoj sceni filma lišenog "gadgeta" (ako se ne računa olupina broda "Kraljica Elizabeta" u hongkonškoj luci pretvorena u "nakošeno" sjedište MI6-a), Scaramanga ispada veći Bond od Bonda kad njegov automobil dobije krila i poleti u bijegu od agenta 007. Neovisno o tome što trguje monopolom na sunčevu energiju ("sunce u džepu"), posjeduje otok i solarni laser kojim će raznijeti jedan aviončić, Scaramangu ne zanima "svjetska dominacija", dakle nije nasljednik negativaca prijašnjih Bond-filmova "Dr. No", "Operacija Grom" i "Samo dvaput se živi".

On uživa u onome što radi poput Bonda i ima zgodnu ljubavnicu Andreu Anders (Maud Adams). "Imamo toliko toga zajedničkoga", Scaramanga veli rivalu kojemu se divi, prema njemu gaji respekt i pronalazi sličnosti u njihovim egzekucijama, uz razliku da 007 "radi za kikiriki, srčanu zahvalu Njezinog veličanstva i bijednu penziju", makar Bond isticao da ubija za domovinu, ne zato što mu se to sviđa.

Postavljen tako psihološko-akcijski, s Bondom koji kad pogleda u zrcalo možda vidi Scaramangu, "The Man With The Golden Gun" imao je štofa biti jedan od najboljih filmova serijala da je bio fokusiraniji i bildao neminovni "zlatni pištolj vs. walther ppk" dvoboj negativca i junaka, "duel titana", kao kulminaciju njihove igre mačke i miša. Međutim, ispao je jedan od najneujednačenijih, razapet između ozbiljnih i neozbiljnih dionica koje u konačnici dominiraju i kvare dojam.

Nitko nije bio sretniji od klinaca osamdesetih što je "Čovjek sa zlatnim pištoljem" nakratko postao karate/kung fu "Bond" i odjenuo Moorea u kimono, ali scena u školi borilačkih vještina danas više nego ikad djeluje kao na silu ubačena da se brže-bolje kapitalizira na "martial arts" ludilu Brucea Leeja sedamdesetih, znatno više spram koketiranja s "blaxploitation" trendom u "Živi i pusti umrijeti".

Moglo se barem bez scene kad dvije školarke (Qiu Yuen, Joie Vejjajiva), nećakinje Bondova kontakta iz Hong Konga, poručnika Hipa (Soon-Tek Oh), izmlate desetak oponenata pred očima agenta 007, koliko god bila vjesnik budućeg "girl powera". Višak je i reprizna uloga "seljačkog" američkog šerifa iz Louisiane, J.W. Peppera (Clifton Davis). Šerif je, nakon pojave u "Live and Let Die", sada turist na Tajlandu.

"Ti si onaj tajni agent. Engleski tajni agent iz Engleske", zaključi Pepper kad se nađe s Bondom u potjeri s vjerojatno najspektakularnijom kaskaderskom automobilskom scenom cijelog serijala. Bond će potjerati auto preko zavojitih ostataka srušenog mosta s obje strane rijeke. Tijekom preleta auto će napraviti piruetu u zraku kako bi sletjelo na drugu stranu, ali na vrhuncu scene ubačen je zvuk primjeren animiranom filmu i reducira akrobaciju na "Looney Tunes" crtić-vratolomiju.

"The Man With The Golden Gun" bi bio bolji i bez Bond-djevojke Mary Goodnight (Britt Ekland), najblesavije i najbeskorisnije u serijalu čak i u usporedbi s Tiffany Chase iz "Diamonds Are Forever". Goodnight je svedena na to da je Bond strpa u ormar dok ljubuje s Anders, odnosno da završnicu dočeka u bikiniju i stražnjicom stisne dugme koje nije smjela stisnuti.

Tretman žena je često bio dvojben u starijim filmovima iz serijala, ne računajući junakovu ženidbu iz "U službi Njezinog veličanstva", ali ovdje gotovo pa nema premca (Francoise Therry kao ljepotica krajnje lascivna imena Chew Mee), uzme li se u obzir i scena kad Mooreov Bond šamarima izvuče informaciju iz Anders prije nego završi sa njom u krevetu, što na ovaj način nije radio ni šamaranju skloni Sean Connery.

Agent 007 u ovom nastavku pokazuje mračnije lice Timothyja Daltona ("Dah smrti", "Dozvola za ubojstvo") i Daniela Craiga ("Casino Royale", "Skyfall", "Za smrt nema vremena"). I "Čovjek sa zlatnim pištoljem" se ne libi mračnosti čak i u pamtljivim scenama kad nasilje ostaje izvan kadra i vidimo samo njegove efekte.

Konkretno, kad se Bond nađe na kickboxing meču s Anders oko primopredaje solarne napravice i shvati da je nepokretna i neobično šutljiva ljepotica prethodno hladnokrvno upucana u srce, kao što bi i 007 hladnokrvno upucao njezinog ubojicu Scaramangu. Nadmetanje negativca i junaka najbolja je stavka slabijeg, ali još uvijek mjestimice zabavnog i zavodljivo egzotičnog filma koji u završnici potencira zamah modernističkog stila iz uvodne sekvencije i zamalo se iskupljuje za sve minuse.

Nadmetanje se također odvija na mjestu gdje kuća strave i labirintna soba sa zrcalima postaju jedno u audiovizualno nadrealnoj igri boja, svjetla i sjene s prizorima popraćenim ehom manijakalnog smijeha i slikama po mjeri Saula Bassa. Otprilike, kao da su Bond i Scaramanga istovremeno upali u uvodnu špicu "Vrtoglavice" i scenu sa zrcalima "Dame iz Šangaja" ili "U zmajevu gnijezdu". Jedna od najimpresivnijih scena serijala zaslužila je puno bolji Bond-film od "The Man With The Golden Gun".

Moorev pad i uspon

"Čovjek sa zlatnim pištoljem" zaradio je gotovo dvostruko manje u (američkim) kinima od "Živi i pusti umrijeti", toliko da je budućnost serijala bila nakratko upitna, ali idući nastavak "The Spy Who Loved Me" utržio je gotovo više od oba filma i tada je bilo jasno da je publika definitivno prihvatila Moorea kao Bonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 13:41