StoryEditor
KulturaIN MEMORIAM CHRISTOPHERU LEEJU

Drakula mu donio filmsku besmrtnost

Piše PSD.
11. lipnja 2015. - 17:46
Ali, on je Drakula, nije mu ništa - stigao je potpisniku ovih redaka SMS odgovor na vijest o smrti legendarnog britanskog glumca Christophera Leeja. Jedna rečenica i gotovo sve je rečeno. Christopher Lee je doživio lijepe godine i duboku starost (93), a proslavio se ulogom grofa Drakule u prvom u nizu Hammerovih horora snimljenih krajem pedesetih, u šezdesetima i sedamdesetima.

Već mu je ta mitska uloga bila dovoljna za filmsku besmrtnost i vječan život ekvivalentan vampirskom. Lee je Drakulu igrao zavodljivom džentlmenskom pojavnošću, s minimalnim karticama dijaloga (“Sleep well, mr. Harker!“). U njegovoj interpretaciji Drakula je bio krvopijski James Bond, potpuno drukčiji u odnosu na prethodne tumače lika, poput Bele Lugosija.

No, ne bi ga se smjelo pamtiti samo po toj ulozi. Predodređen za žanr horora (“Čovjek od pruća“, 1973.) i portrete negativaca, Lee je bio veoma upečatljiv kao bondovski zlikovac Scaramanga u akcijskom filmu “Čovjek sa zlatnim pištoljem“ (1974.), igrajući se mačke i miša s Rogerom Mooreom do finalnog “dvoboja titana“ između njegovog “golden guna“ i Walther PPK-a agenta 007. Rocherfort iz “Tri/Četiri mušketira“ (1973., 1974.) također ulazi u panteon Leejevih likova.

Mlađe generacije filmofila pamte ga po efektnim ulogama u “Gremlinima 2“ (1990.) i “Sanjivoj dolini“ (1999.). Na prijelazu milenija Lee je doživio novu mladost kao grof Dooku i čarobnjak Saruman u mamutskim blockbusterskim serijalima “Ratovi zvijezda“ (2002., 2005.) i “Gospodar prstenova“ (2001.-2003.). Za veliki obol filmu 2009. je proglašen vitezom, 2011. je dobio nagradu za životno djelo BAFTA-e, a 2008. je osobno primio pulsku Zlatnu Arenu za “životni doprinos filmskoj umjetnosti“. Sleep well, mr. Lee.

MARKO NJEGIĆ

Fan heavy metala

Manje je poznato da je bio strastveni obožavatelj glazbe, i to heavy metala, objavivši niz teškometalnih albuma, od čega posljednji prošle godine. Umro je u bolnici u Londonu gdje je primljen zbog respiratornih problema i zatajenja srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. kolovoz 2022 07:09