StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Goldfinger‘: Bond od čistog zlata

12. veljače 2022. - 07:59

Pogledati "Goldfingera" (1964.) ponovno ove godine posebno je zanimljivo iskustvo. Naime, kad mu negativac iz naslova filma spomene da će pri provali u trezor Fort Knoxa koristiti atomski uređaj, "prljavu bombu" od kobalta i joda, James Bond (Sean Connery) izračuna da će cijela zaliha zlata SAD-a biti radioaktivna idućih 57 godina.

"Pedeset i osam, da budemo precizni", potvrdi Auric Goldfinger (Gert Fröbe), čije ime Bondu "zvuči kao francuski lak za nokte". Zbrojimo li 1964 i 58, radijacija bi bila na snazi sve do naše 2022. godine. Naravno, tajni agent 007 je spasio stvar i spriječio "Operaciju Grand Slam", no Goldfingerova dugovječna prognoza odgovara dugovječnosti Bond-serijala koji već traje 60 godina.

FILM: Goldfinger; akcijski triler; SAD/Velika Britanija, 1964. REŽIJA: Guy Hamilton ULOGE: Sean Connery, Honor Blackman OCJENA: **** ½

Možda i ne bi trajao da upravo "Goldfinger" nije postavio standard i usavršio formulu kao definitivni film serijala, "Bond" od čistog zlata. Treći film iz serijala, nakon "Dr. Noa" i "Iz Rusije s ljubavlju", bio je dotad daleko najveći i "bondovsku" mitologiju izlio u zlatu.

Kao takav, sagradio je most prema "Thunderball" i svim budućim "Bondovima", glumio u njima Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton ili Pierce Brosnan, pa i Daniel Craig, ali i visokobudžetnim akcijskim spektaklima i, uopće, blockbusterima.

Ovo je, po golemoj zaradi na kinoblagajnama, jedan od prvih blockbustera pušten u vrijeme kad je kovanica "blockbuster" tek trebala biti iskovana (desetak godina kasnije, nakon "Ralja"), ujedno i prvi "Bond" sa spektakularnom/eksplozivnom akcijskom scenom prije uvodne špice s obzirom da je "pre-title sequence" u "From Russia To Love" bila znatno svedenija.

Agent 007 izranja u ronilačkom odijelu koje je odjenuo preko bijelog smokinga da je spreman za galantnu akciju čim ga skine, baš poput Schwarzeneggera u uvodu "Istinitih laži" posvećenom "Goldfingeru". Smoking pristaje Conneryju kao uloga Bonda u kojoj se ovdje sad već osjećao kao kod kuće i zračio nikad većim kulerstvom, šarmom i karizmom, naročito u usporedbi s povratničkim filmom "Nikad ne reci nikad".

Bond osvijetli ručni sat upaljačem i zapali cigaretu. Vrijeme je za eksploziju/akciju, ali i zavođenje. "Prvo moram dovršiti jedan poslić", kaže on kad ugleda zgodnu damu. "Zašto uvijek to nosiš", pita ona kad vidi pištolj. "Imam kompleks manje vrijednosti", odgovara on samoironično i u odrazu njezine zjenice vidi napadača s kojim će se solidno pomlatiti i ubaciti protivnika u kadu punu vode, netom poslije i grijač da ga sprži. "Šokantno", komentira Bond.

Iduća na redu je pozlaćena uvodna špica s legendarnom titularnom pjesmom u odličnoj izvedbi Shirley Bassey, "template" za svaku "title sequence" u serijalu, zatim i upoznavanje negativca, trgovca zlatom s planom za svjetsku dominaciju, kao i prvu "veću" Bond-djevojku filma. Radnja se seli u Miami, gdje CIA-ovac Felix Leiter (Cec Linder; naslijedio Jacka Lorda u ulozi iz "Dr. Noa") zatječe Bonda "u dobrim rukama", na masaži.

Nedaleko od njih dvojice Goldfinger vara na kartama uz pomoć Jill Masterson (Shirley Eaton) koja s dalekozorom iz hotelske sobe gleda što protivnik ima i dojavljuje mu preko "bube" u uhu. Kad Bond shvati igru, svraća do Jill i tu redatelj Guy Hamilton sjajno parafrazira sjajni kadar iz "Dr. Noa" s ženskim nogama i palicom za golf u prvom planu, tj. agentom 007 u drugome. Sada je Jill s dalekozorom u prvom planu, a Bond iza nje.

Jasno, Jill će biti zavedena i završiti u krevetu s Bondom, ali to zavođenje će skupo platiti kad je, nakon što onesvijesti agenta 007, dohvati nijemi, ali stameni Koranac Oddjob (Harold Sakata), prvi u nizu upečatljivih sluga/pomoćnika glavnih negativca, preteča Zube iz "Operacije svemir", koji nije samo presnažan, već i svojim šeširom otkida glave kipovima kad ga baci poput metalnog frizbija. Nesretnicu će Bond pronaći na krevetu prelivenu bojom – zlatnom bojom.

To je možda i najpamtljivija slika cijelog serijala i jedna od najpamtljivijih unutar šire kinematografije i pop-kulture, a nije jedina u "Goldfingeru"; ima ih još barem par. Jer, nakon uobičajene igre s Moneypenny (Lois Maxwell) i M-ova (Bernard Lee) brifinga, Bond odlazi po opremu iz podružnice "Q" i ostalo je povijest.

"Gdje je moj Bentley", gleda Bond. "Prošlo je njegovo doba", veli Q (Desmond Llewelyn) i predstavi mu metalik sivog Aston Martina, budući najdraži Bondov automobil koji je, s pojedinim preinakama ili bez njih, vozio i u filmovima "Operacija Grom", "U službi Njezinog veličanstva", "Dah smrti", "Zlatno oko", "Sutra nikad ne umire", "Umri drugi dan", "Casino Royale", "Skyfall" i "Spectre".

Aston Martin posjeduje ugrađene modifikacije, tj. "gadgete". Registracijske pločice se preokreću, auto ima ugrađenu strojnicu, zaštitu protiv dima i metaka, kao i dugme na mjenjaču za izbaciti suvozačevo sjedalo, u slučaju da na njega sjedne netko tko ne bi smio. "Nikad se ne šalim sa svojim poslom", kaže Q i ne laže.

Kad Bond isproba Aston Martina, svijet je dobio dotad najbržu i najžešću jurnjavu na filmu koja je sigurno bila okidač za nadolazeće filmske potjere poput "Francuske veze", ali s bitnom razlikom da Pontiac Lemans nije mogao pucati ili ispaliti suvozača, a nakon što i jedna baba odriješi šaržer šmajsera na junaka moguće da je Guy Ritchie ("Lopovi ubojice i dvije nabijene puške", "Gospoda") dobio ideju za bizarne ludorije takvog tipa u svojim filmovima.

Svakako, već tad je "Goldfinger" imao više akcije nego prethodna dva "Bonda" zajedno, iako nije prošlo ni pola filma i tek su slijedile još neke ikoničke scene, provale ili pojave. Goldfingerov industrijski laser za proboj u Fort Knox, koji može razrezati metal, uperen je u zavezanog Bonda i crvena zraka se opasno približava njegovu međunožju, prijeteći da ga kastrira, što je prilično subverzivno s obzirom na junakov libido.

"Očekujete da progovorim", pokušava se Bond izvući riječima. "Ne, gospodine Bond, očekujem da umrete", skreše ga Goldfinger, ali će svejedno zaustaviti laser kad 007 natukne da zna za njegovu "Operaciju Grand Slam" koja uključuju svjetski kaos i poremećenu ekonomiju Zapada u suradnji s Kinezima.

U protivnom, agent 007 ne bi upoznao Goldfingerovu pilotkinju Pussy Galore (Honor Blackman), jednu od najnezaboravnijih Bond-djevojaka s vjerojatno najlascivnijim imenom u serijalu. "Mora da sanjam", izusti Bond kad čuje "Pussy Galore". "Možete isključiti svoj šarm, imuna sam", pošalje ga ona natrag u svijet snova, no ipak će, nakon "judo" okršaja" završiti s njim u horizontalnom položaju.

Teško je ostati imun na uključeni šarm "Goldfingera" da je lako/lakše progledati kroz prste nekim očitim rupama u scenariju (Bondova poruka za Leitera o "Operaciji Grand Slam" bila je samljevena zajedno s "kurirom", ali CIA-ovac se s vojskom svejedno pojavio ispred Fort Knoxa) i nanovo uživati od prve scene do zadnje s deaktiviranjem bombe čije se otkucavanje zaustavlja na 007 sekundi. "Goldfinger" nakon svih ovih godina nije izgubio zlatni sjaj.

Welles kao ‘zlatoprsti‘ negativac

Goldfingera je zamalo igrao Orson Welles ("Građanin Kane"), što bi negativca sigurno načinilo još nezaboravnijim. P.S. "Goldfinger" se prikazuje 12. veljače u popodnevnim satima na Doma TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 08:54