KulturaBit će još nastupa

Entuzijazam i energija prštali pozornicom: splitski učenici 1. gimnazije oduševili nastupom u HNK, pogledajte djelić atmosfere s premijere mjuzikla

Piše Karmen Širović

Mnoštvo entuzijazma i energije pokazali su 25. listopada na pozornici splitskog HNK učenici, glavne zvijezde premijere dinamičnog mjuzikla "Our House".

Ovo je već deveti mjuzikl u produkciji 1. gimnazije u Splitu i Astor Collegea u Doveru, čija suradnja traje dugih 25 godina. "Our House" (Naš dom) nosi naziv po hitu britanske ska/pop grupe Madness, oko čijih je pjesama Tim Firth izgradio radnju koja u fokus stavlja Joea Caseyja, mladića iz londonske radničke četvrti Camden Town, koji na svoj šesnaesti rođendan mora donijeti odluku o ispravnom izboru životnog puta.

Kako bi izgledao njegov život da odabere moral ili ako se kriminalnim radnjama brže vine do svojih ciljeva pokazao nam je Vito Aschero, koji je vjerno prilagođavao karakter svog lika u obje verzije Caseyjevog života. Nelinearna radnja, koja "skače" iz jedne u drugu moguću verziju Joeovog života pridonosi zanimljivom tijeku mjuzikla, koji zbog brzih izmjena scena ponekad zna biti konfuzan.

Ali zbunjenost se odvija upravo unutar glavnog junaka, što je redatelj Michael Hornsey vjerno prenio u režiju. Što bi bio mjuzikl bez ljubavi koja potiče, podržava i iscjeljuje, naročito u srednjoškolskim danima? U obje životne verzije Joeov motiv je osvajanje Sarah, koju je odličnim vokalnim i glumačkim sposobnostima utjelovila Lea Talia Meić. Još jedna djevojka dominirala je pozornicom, ali je za razliku od nježne i ženstvene Lee Talije Meić, Mia Martinović opakim stavom briljirala u ulozi zloglasnog kriminalca Reeceyja.

Radnja ne može biti prikladnija

Glumački dio s izvođačima uvježbavala je njihova profesorica engleskog jezika Olga Granić, koja je na mjuziklu djelovala i kao pomoćnica redatelja, dok su učenici imali čak četiri glazbena voditelja: Marija Krnića, Tončija Tranfića, Andreu Rajić i Richarda Knoxa.

Mjuzikl je obilovao i plesnim dijelovima za koje su zaslužne Stacey Lodder, Vana Bakalić i Leona Duhović, a vesela kostimografija koju je obogatilo i mnoštvo rekvizita potpis je Eme Golubić i Katarine Bonačić, koja je uz Barneyja Harrisona bila zadužena i za scenografiju. Iako je prateći bend, pod palicom dirigenta Jure Bučevića, brojio samo sedam članova, dinamikom izvedbe doimao se poput većeg ansambla koji je pružio sigurnu podršku izvođačima na sceni. Nažalost, zbog slabog ozvučenja solista glazba je često bila preglasna u odnosu na glasove, pa su vokalno najuspješniji bili zborski dijelovi u kojem je masa pjevača ipak uspjela nadglasati bend.

Pretežno dinamičan i otkačen glazbeni potpis Madnessa blizak je srednjoškolcima, iako ih od njihovih početaka djelovanja dijele desetljeća. Čak ni radnja ne može biti prikladnija njihovim godinama u kojima se izgrađuju kao osobe i biraju svoj put. Iako to možda nije bio slučaj s posljednjim mjuziklom u splitsko-doverskoj produkciji, "Little Shop of Horrors" (Mali dućan strave) iz 2016., ta suradnja iznjedrila je bolju produkciju i izvođače, od kojih su neki zaista djelovali poput profesionalaca.

S obzirom na to da je većini sudionika ovo bio prvi susret s glumom, plesom i pjevanjem, te da su učenici na sebe preuzeli mnoštvo segmenata produkcije, od izrade scenografije, koreografije, titlova te brigu oko rekvizita, svi odreda zaslužili su pohvale i podršku, a 1. gimnaziji dugujemo zahvalnost što nam u Split donosi dašak britanske tradicije mjuzikla. Jedva čekamo njihov sljedeći pothvat, a svi vi koji ste propustili "Our House", još ga stignete pogledati 27. i 28. listopada u splitskom HNK.

 

#MJUZIKL#1. GIMNAZIJA SPLIT#MADNESS