StoryEditorOCM
KulturaODJECI 69. BERLINALEA

Dvije nagrade za dvije manjinske hrvatske koprodukcije, Zlatni medvjed izraelskom filmu

Piše R.K.
18. veljače 2019. - 22:14
BERLIN-AWARDS.JPG

Dvije manjinske hrvatske koprodukcije osvojile su po dvije nagrade na netom završenom 69. izdanju Berlin Film Festivala.

Film "Bog postoji, njeno ime je Petrunija" u režiji Teone Strugar Mitevske, koji se natjecao u glavnoj konkurenciji Berlinalea i slovio za jednog od mogućih favorita za "medvjede", a nastao je u koprodukciji Makedonije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Francuske, dobitnik je nagrade ekumenskog žirija i udruge njemačkih kinematografa Guild.

Srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanska koprodukcija "Šavovi" redatelja Miše Terzića dobila je Europa Cinemas Label nagradu kao najbolji europski film u programu Panorama i drugu nagradu za naj-film po ocjeni publike. Oba filma je s hrvatske strane producentski potpisao Spiritus Movens.

Zlatni medvjed za najbolji film otišao je u ruke izraelskom filmašu Nadavu Lapidu za izraelsko-njemačko-francusku koprodukciju "Synonyms", dramu o pitanju identiteta izraelskog migranta u Francuskoj.

Veliku nagradu žirija osvojio je, pak, francuski film "By The Grace Of God" Francoisa Ozona o zlostavljanju maloljetnika u Katoličkoj crkvi.

Srebrni medvjed za najbolju režiju primila je njemačka redateljica Angela Schanelec za film "I Was At Home, But", nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji.

Još jedan Srebrni medvjed, za nove naglaske u filmskom izražaju, dobio je još jedan njemački film "System Crasher" Nore Fingscheidt.

Medvjede za najbolju žensku i mušku ulogu dobili su kineski glumci Yong Mei i Wang Jingchun za isti film "So Long, My Son", a nagrada za naj-scenarij pripala je talijanskom filmu "Piranhas".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 06:22