StoryEditor
KulturaOtvorene kuverte

Dvije HDZ-ove vizije 'Zlatnih vrata': prva je ona što je gurala Ivu Uglešića, a sad rukometnu trenericu Danijelu Ćukušić, druga struja želi bivšu ministricu Nansi Ivanišević

20. ožujka 2019. - 17:07

Upravno vijeće splitskog Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje "Zlatna vrata" i službeno je, ali zatvoreno za javnost, otvorilo četiri pristigle prijave na natječaj za mjesto ravnatelja ove ustanove.

Kao što se i nagađalo, za mjesto ravnatelja prijavile su se tri žene - v.d. ravnateljica "Zlatnih vrata" Danijela Ćukušić, Helena Petrinović, voditeljica obrazovanja odraslih u "Zlatnim vratima" i Nansi Ivanišević, voditeljica Odjela za prosvjetu, kulturu, šport, informiranje i tehničku kulturu u Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, te jedan muškarac - Ante Kuštre, samostalni umjetnik.

Budući da je predsjednica Upravnog vijeća "Zlatnih vrata" Kristina Nuić Prka, koju je nedavno na čelo Vijeća postavio gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ostala pri svojoj tezi da čitavi postupak provedbe natječaja predstavlja poslovnu tajnu, tako su svi detalji sjednice, uključivši i zapisnik, ostali pod embargom.

Neslužbeno pak saznajemo tek da svi kandidati udovoljavaju propozicijama natječaja, a kad će i u kojem roku - i hoće li uopće! - biti provedeni individualni razgovori s kandidatima, ne zna se.

Tko je jači

Zbog čega je uopće potrebna tolika tajnovitost pri izboru ravnatelja javne kulturno-obrazovne ustanove koja se djelomice i financira javnim - našim! - novcem, teško je reći.

No da to zvuči opravdano - ne zvuči. Javni natječaj u javnoj ustanovi nikako ne bi smio biti nikakva tajna, pa ni poslovna.

Stoga smo, uostalom, i morali od svakog kandidata ponaosob čuti potvrdu kandidature. Tako smo nazvali i Nansi Ivanišević, oko čijeg imena smo prije nekoliko dana još imali dvojbi.

Gospođa Ivanišević je potvrdila svoju prijavu te naglasila kako drži da su "Zlatna vrata" prostor i ustanova koja može biti sjajno mjesto kojim se Split može dičiti.

Poštujući "zavjet šutnje" Upravnoga vijeća, o detaljima svoga programa nije ništa rekla, računajući da će, ako baš nju Vijeće odabere i ponudi Gradskom vijeću na potvrdu, za to biti prilike.

No i iz daljine se nazire ono o čemu se šuškalo već nakon sjednice Gradskog vijeća na kojem nije potvrđen Ivo Uglešić. Čini se, naime, da unutar samog vladajućeg HDZ-a postoje dvije različite vizije budućnosti "Zlatnih vrata".

Prva je na prethodnom natječaju gurala Ivu Uglešića, a sad, kako se neslužbeno priča, gura Danijelu Ćukušić, rukometnu trenericu koja ima "čipo" pet godina i nekoliko dana potrebnog radnog staža.

Druga struja želi Nansi Ivanišević, koja je 1999. godine obnašala dužnost ministrice prosvjete i sporta u hrvatskoj Vladi te kao stipendistica francuske Vlade stekla zvanje magistrice kulturnih politika na Institutu političkih znanosti u Grenobleu, a kasnije stekla i doktorat znanosti.

Tko je jači - vidjet će se, osobito u svjetlu činjenice da ni dvoje drugih kandidata ne bi bili ništa lošiji izbor.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 08:44