StoryEditor

Dubrovnik: otvara se izložba grafika Pabla Picassa

Piše PSD.
7. srpnja 2008. - 17:37

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u utorak u 21 sat otvara se izložba grafika Pabla Picassa (1881.-1973.), amblematskog autora moderne umjetnosti i jednog od najvećih umjetnika XX. stoljeća.

Dubrovčani će u UGD do 28. rujna moći razgledati reprezentativne grafičke serije španjolskog slikarskog genija: Suite Vollard, La Tauromaquia i Suite 156. Umjetnine za dubrovački postav posuđene su iz njemačkog muzeja Kunstmuseum Mülheim an der Ruhr i privatnog švicarskog kolekcionara, uz koordinaciju inicijatora izložbe, Miloša Glavurtića, splitskog informatičara nastanjenog u švicarskom Bernu.

Suite Vollard, koja se u likovnoj kritici smatra najznačajnijom grafičkom serijom 20.stoljeća, nastala je između 1930.-1937. godine i broji 100 grafičkih listova, od kojih će u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik biti izloženo 89, koliko ih i ima u fundusu Kunstmuseuma. Grafička zbirka nazvana je po Ambroiseu Vollardu, znamenitom francuskom trgovcu umjetninama i galeristu koji je blisko surađivao s Pablom Picassom.

Grafike Suite Vollard (bakropisi, akvatinta, suha igla) obrađuju pet glavnih tema: Ljubavna bitka, Atelijer kipara, Rembrandt, Minotaur i Slijepi Minotaur. Ima i motiva kupačica i glazbenika, te tri Vollardova portreta. 

Uglavnom nadahnute antičkim razdobljem, grafike obilježava savršena tehnička izvedba. La Tauromaquia (1957.) koja broji 26 grafika u tehnici akvatinte prikazuje scene iz borbe s bikovima, a u likovnoj kritici često uspoređuje se s grafikama Picassovog sunarodnjaka, slikara Francisca de Goye (1746.-1828.), na istu temu.

Grafike iz serije Suite 156 (bakropisi, akvatinta, suha igla) od koje je u UGD izloženo 20, umjetnik je izveo posljednjih godina života (1968.-1972.). Fascinantna je činjenica da je umjetnik ta impresivna djela stvarao u dobi od 90 godina.

Predstavljanjem triju grafičkih serija, s ukupno 134 djela, izložba u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik nudi kronološki (1930.-1972.) i tematski presjek grafičkog opusa Pabla Picassa.

Izložbu koja je ostvarena uz pokroviteljstvo Grada Dubrovnika, te sponzorstvo Hotela Rixos Libertas, Slobodne Dalmacije i Radio Dalmacije otvorit će dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica.

                                                                                             Gabrijela BIJELIĆ / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 18:21