StoryEditor

Dobio nagradu za fotografiju snimljenu bez fotoaparata

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 14:02
rgx time: 3.9100646972656E-5


Za kolekciju fotografija snimljenu bez upotrebe fotoaparata ili bilo kakvog uređaja za snimanje fotograf agencije CROPIX Damir Glibušić dobio je Grand prix 9. salona fotografije u Vinkovcima.

Veliko priznanje jedne od najprestižnijih fotografskih izložbi u Hrvatskoj Glibušiću je pripalo za fotografije dvomjesečnog sina Fabijana nastale iz jednostavne ideje - vratiti se korijenima fotografskog rada.

- Tehnologija je toliko uznapredovala da ljudi danas zaboravljaju kako, zapravo, nastaje fotografija. Upravo je tako i nastala kolekcija - na neosvijetljeni fotopapir stavili smo bebu i pustili smo svjetlost, dozvolili Fabijanu da svojim kretnjama bude i model i autor, jer je sam sebe reproducirao, a potom razvili četiri fotografije djeteta u prirodnoj veličini - pojašnjava svoju ideju nagrađeni Glibušić.

Uz asistenciju malog Fabijana i majke Gorane, Damiru su u izradi nagrađenog djela pomagale i kolege Darko Merc i Goran Škrlec u čijim se laboratorijima, jedinima na vinkovačkom području, još uvijek mogu izraditi fotografije na autentičan, “starinski način”.

- Danas je najlakše kupiti digitalni aparat koji sve sam uradi ili jednostavno odnijeti fotografije na izradu u neku radnju. Klasični postupak izrade crnobijele fotografije polako se zaboravlja - ukazuje Glibušić.

Sam autor za sebe kaže da se već više od pola svog životnog vijeka bavi fotografijom, od čega je više od 13 godina profesionalno angažiran u dnevnim novinama. Dugogodišnji je član Foto kluba Vinkovci, a svog je Fabijana, kad je imao samo tri dana, također učlanio u društvo fotografa.

- Supruga u šali kaže da nakon oca fotografa i supruga fotografa ne bi mogla izdržati još jednoga fotografa u obitelji. Obećao sam da Fabijana neću forsirati, ali ću ga zainteresirati za fotografiju, jer ako ga na nešto budem tjerao, ništa od toga - zaključuje Glibušić.

 Mladen Obrenović / EPEHA

#DAMIRGLIBUšIć#CROPIX#SALONFOTOGRAFIJE#FOTOGRAFIJA

Izdvojeno