Kultura Kultura

Marulićevi dani za četvrtak

'Susret' je psihološka drama o dva čovjeka suočena s prošlošću od koje više ne mogu pobjeći, a 'Govori glasnije' o ženi iz BiH koja dolazi u zagrebačku obitelj tražeći pomoć

Marulićevi dani za četvrtak

Treći dan festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani, četvrtak 25. travnja, ljubiteljima kazališta nudi dvije predstave u konkurenciji za festivalske nagrade.

Prva na redu je potresna drama o roditeljstvu "Susret" Nine Mitrović, koju će prikazati zagrebački Teatar EXIT na Sceni 55 splitskog HNK s početkom u 18 sati.

Prema riječima autorice i redateljice Nine Mitrović, "Susret" je psihološka drama o dva čovjeka suočena s prošlošću od koje više ne mogu pobjeći. Komad je to o ljubavi i mržnji, kajanju i žaljenju, iskren, jednostavan, lucidan i duhovit.

Pitanje koje se krije u pozadini cijele priče je: što ako nam naši roditelji ne mogu ili ne znaju dati ljubav?

Studija je to o susretu oca i sina, te o neuspjelom roditeljstvu u interpretaciji vrsnog glumačkog para Siniše Popovića i Filipa Križana.

Dramski tekst Susret nagrađen je 2009. nagradom za dramsko djelo Marin Držić. Izvođen je 2013. u sklopu festivala novog pisma LabFest u Londonu, a iste je godine imao premijeru u Slovenskom Narodnom Gledališču Nova Gorica u Sloveniji.

Osim autorice i redateljice Nine Mitrović, autorski tim čine još scenograf i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, te Damir Šimunović, koji potpisuje glazbu i ton. Kostime su birali sami akteri Filip Križan i Siniša Popović.

Rasadnici mržnje

U večernjem terminu u 20 sati, na velikoj sceni HNK bit će odigrana predstava "Govori glasnije", autorski projekt Bobe Jelčića u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh.


Hvaljeni kazališni i filmski redatelj Bobo Jelčić premijerno je postavio svoj autorski projekt u Satiričkom kazalištu Kerempuh u ožujku prošle godine.

"Govori glasnije" progovara o tome što se događa kada žena iz BiH dolazi u jednu zagrebačku obitelj tražeći pomoć i donoseći sa sobom miris rata.

Njezin dolazak postaje katalizator za razvoj priče koja dodatno zakomplicira već komplicirane odnose, a sve je popraćeno karakterističnom Jelčićevom poetikom.

Radi se o autorskom projektu koji istražuje utjecaj atmosfere aktualnog postratnog-predratnog stanja na živote pojedinaca, ali i čitavoga društva u kojemu se nalazimo.

Takav pristup dovodi do žestoke egzistencijalne krize, koja potom provocira niz iskonstruiranih problema i rasadnike mržnje, nacionalizma i ksenofobije.

U predstavi igraju: Nikša Butijer, Jadranka Đokić, Vilim Matula, Nina Erak Svrtan, Petra Svrtan, Damir Poljičak, Marko Makovičić.

Osim autora i redatelja Bobe Jelčića koji potpisuje i odabir glazbe, autorski tim čine: kostimografkinja Ana Paulić, scenograf Miljenko Sekulić, te asistentica redatelja Nancy Abdel Sakhi.

Naslovnica Kultura