Kultura Kultura

spomenik na tvrđavi

Vucin kninski zamišljeni Tuđman izbjegava patetiku i trijumfalizam

spomenik na tvrđavi
Povjerenstvo za odabir spomenika Oluji i dr. Franji Tuđmanu na drugom, obnovljenom natječaju odabralo je rad zagrebačkoga kipara Mira Vuce od 19 prispjelih, što po pozivu, što po oglašavanju, pa mu je pripala i nagrada od 30.000 kuna. I kipar je potvrdio da je vijest točna, ali odluku Povjerenstva tek treba blagosloviti Gradska skupština Knina, pa dok sve ne postane “službeno”, Vuco neće izlaziti sa svojim rješenjem.

A u obrazloženju Povjerenstva, u kojemu su radili Petar Barišić, akademski kipar i predsjednik, dr. Željka Čorak, povjesničarka umjetnosti, dr. Dinko Čutura, povjesničar, Petar Dolić, akademski kipar, dr. Ivo Glavaš, povjesničar umjetnosti, Zvonimir Jelić, politolog, i Zorislav Lukić, profesor povijesti i etnologije, za Vucin rad pod šifrom 18 stoji: “Izražajna figura snagom forme izdržava položaj na vrhu tvrđave, a pozom zamišljenog čovjeka izbjegava patetiku i jeftini trijumfalizam te afirmira položaj prvog predsjednika Republike Hrvatske u povijesti na temelju duhovnih vrijednosti. Ophod oko skulpture pruža jednakovrijedne vizure iz svih točaka.”

Drugim ponajboljim rješenjem ocijenjeno je ono Splićanina Kažimira Hraste, pa mu je sukladno tome pripala nagrada od 20.000 kuna, a u obrazloženju stoji kako je “rad lirsko, suvremeno i inventivno rješenje koje potpuno udovoljava zahtjevu prepoznatljivosti Tuđmanova lika, a također iskazuje svečanost povijesnog događaja. Rješenje, međutim, gubi postavom u realnom prostoru, maleno je na vrhu tvrđave, a čitkost mu ovisi o svjetlosti koju je teško u potpunosti kontrolirati.”

Treću nagradu i 10.000 kuna dobio je Neven Bilić, kipar iz Zagreba.

Petar Barišić, predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrada, kaže: “Iako se sve može već pročitati sa službenih stranica HDLU-a, dodao bih da je mudro što smo natječaj ponovili i pozvali neke ljude koji se inače ne bi javljali na opći poziv. Dokaz te promišljenosti svakako je činjenica da su, od pet pozvanih imena s drugog provedenog natječaja, tri i prvonagrađena.”

A što se tiče dilema oko figuracije i naracija vezanih uz Tuđmanov lik, za koje skeptici tvrde da navodno ne korespondiraju sa sadašnjim vremenom, a Vucin se rad navodno može takvim smatrati, Barišić dodaje da “nigdje ne stoji da je taj pristup isključen”.

Za splitskoga kipara Kažimira Hrastu znamo da je na tvrđavi pod brojem 2 zavijorio aluminijsku zastavu u kojoj je reljefno vidljiv i Tuđmanov povijesni poljubac. “Radio sam zastavu od aluminija, tri metra dugu, u okomitoj formi, a u jednom dijelu je profil koji je ljubi s kiparskom igrom pozitiva i negativa. Pobijedila je figura, no vjerujem da će biti i onih koji će se zapitati što traži Tuđman na tvrđavi. Knin je poseban, a Tuđmanovih bista i kipova ima razasutih po Hrvatskoj koliko hoćete.”

Rad Nevena Bilića, pod rednim brojem 6, ostvario je izvanredan Tuđmanov portret, ujedno prepoznatljiv te kiparski profinjen i čist. Nažalost, portret nije u adekvatnoj korelaciji s figurom. Trećenagrađenom je za utjehu pripalo 10.000 kuna.

“Očekivao sam drugu ili treću nagradu, čak sam priželjkivao nagradu umjesto izvedbe, zbog kratkoće vremena. No što je, tu je, kad je rad već odabrano rješenje, mora dobiti adekvatnu izvedbu. Mogu samo reći da sam od prvoga trenutka bio protiv te igre i provizorne izvedbe kipa u poliesteru. Ako se već stvar može požuriti da stignemo rokove, a može, neka se izvede u bronci, kako treba i dolikuje. Komedija s alternativom nije potrebna. A što se tiče opisivanja rada, mojih želja i nastojanja, onoga što se tražilo i što sam htio, bit će vremena kad se kip postavi”, zaključio je redovni profesor u mirovini Miro Vuco.

IGOR BREŠAN

Vuco iz ‘Biafre’

Miro Vuco rođen je u Vojniću pokraj Sinja 1941. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1967. u Zagrebu, te poslijediplomski studij 1969. godine. Od 1969. do 1971. bio je suradnik Majstorske radionice Antuna Augustinčića. Od 1970. suosnivač je i član likovne grupe “Biafra”.Naslovnica Kultura