StoryEditor

Braća Coen u srijedu otvaraju 65. venecijansku Mostru

Piše PSD.
24. kolovoza 2008. - 18:04

Braća Coen u srijedu će filmom "Burn after reading" otvoriti 65. međunarodni filmski festival u Veneciji koji će ugostiti i najnovije filmove Japanaca Takeshija Kitana i Hayaoa Miyazakija kao i brojne debitantske filmove.

Pretpremijerno i izvan konkurencije na Mostri, koja traje od 27. kolovoza do 6. rujna, prikazat će se najnoviji film Joela i Ethana Coena, s glumačkom ekipom koju predvode George Clooney, Brad Pitt, John Malkovitch i Tilda Swinton.

Film pripovijeda o dogodovštinama bivšeg agenta CIA-e koji piše memoare čiji rukopis završi u rukama dvoje zaposlenika u gimnastičkoj dvorani koji ga, vjerujući da se radi o tajnim dokumentima, pokušavaju prodati kako bi si mogli priuštiti estetske kirurške zahvate.

Direktor venecijanske Mostre Marco Mueller najavio je da će ovogodišnje izdanje festivala biti posvećeno egipatskom redatelju Youssefu Chahineu, preminulom 27. srpnja.

Njegov film "Cairo: Central Station" iz 1958. prikazat će se 31. kolovoza.

Među 52 filma na programu, 21 je u utrci za Zlatnog lava.

S nestrpljenjem se očekuje novi film američkog redatelja Jonathana Demmea, autora filma "Kad jaganjci utihnu", komedija "Rachel Getting Married" s Anne Hathaway u ulozi bivše manekenke naviknute na kure liječenja od ovisnosti drogom koja glumi smetalo na vjenčanju svoje sestre.

Filmofili bi trebali uživati i u najnovijim djelima Takeshija Kitana ("Achilles and the Tortoise") te majstora japanske animacije Hayaoa Miyazakija ("Ponyo by cliff on the sea").

Žirijem će predsjedati njemački redatelj Wim Wenders, autor filmova "Pariz, Teksas" te "Buena Vista social club", koji je 1982. osvojio Zlatnog lava sa "Stanjem stvari".

Zlatni lav za životno djelo dodijelit će se talijanskom redatelju Emannu Olmiju (76), autoru "Drva za klompe" (1978.).

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 16:02