StoryEditor
Kulturana maloj sceni zemunskoga kazališta promovirana je knjiga Jasena boke ‘Tin − trideset godina putovanja’

Beogradske godine ‘kralja boema’ Tina Ujevića

Piše PSD.
31. listopada 2011. - 18:21
Na maloj sceni zemunskoga kazališta Madlenianum održana je promocija knjige Jasena Boke “Tin – Trideset godina putovanja” u izdanju nakladnika Vuković−Runjić.

U organizaciji Zajednice Hrvata Beograda “Tin Ujević”, o knjizi je govorio dugogodišnji direktor BITEF-a i veliki poznavatelj Tinova djela Jovan Ćirilov, a stihove je čitao dramski umjetnik Aleksandar Alač.

Ćirilov je istaknuo da je Ujević zasigurno najveći pjesnik ovoga prostora, a Bokin je pristup Tinovu životu nazvao “pjesničkim”.

Autor ove biografije govorio je o Tinovu životu, naglasivši da je Ujević bio puno više od boema koji je život proveo u kavanama, kako tvrdi urbana legenda, jer riječ je o čovjeku koji je iza sebe, osim velikog i dobro poznatog pjesničkog djela, ostavio i brojne knjige eseja i kvalitetnih prijevoda s desetak jezika s kojih je prevodio.

Boko je posebno govorio o vezama Tina i Beograda.

− Dok je na svojem prvom, šestomjesečnom boravku u Beogradu 1912. godine Ujević bio “politički radnik”, tijekom svojeg drugog, gotovo desetogodišnjeg boravka dvadesetih godina prošlog stoljeća već je bio “kralj boema” i pjesnik koji je svojim boemskim provokacijama razveseljavao i skandalizirao Beograd − rekao je Boko.

Stipe Ercegović, predsjednik Zajednice Hrvata Beograda, ukratko je izložio rad te udruge koja promovira hrvatsku kulturu u Beogradu i Srbiji.

Priču začinjenu brojnim anegdotama iz Tinova života i projekcijom dokumentarnog filma “Tin” vrlo je srdačno primila brojna publika, koju je okupilo zajedničko zanimanje za velikog pjesnika.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 14:04