StoryEditor
Kulturaprestižna nagrada

"Belladonni" Dubravke Turić Zlatni lav na 72. Mostri

Piše PSD.
13. rujna 2015. - 00:47
"Desde alla" venezuelanskog redatelja Lorenza Vigasa, gorka priča o susretu pedesetogodišnjaka i mladića osvojio je u subotu Zlatnog lava za najbolji film 72. Venecijanskog filmskog festivala, a film "Belladonna" hrvatske redateljice Dubravke Turić proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u sekciji Horizonti.

Film "Desde alla" (Izdaleka) sporog ritma, naglašenih kontrasta teškog intimnog svijeta i eksterijera punog života, nagrađen je dugim pljeskom u četvrtak nakon projekcije za novinare i bio je favorit, javio je AFP.

U Južnu Ameriku odlazi i srebrni lav za najboljeg redatelja i to Argentincu Pablu Traperu za film "El Clan".

"L' Hermeline" jedan od tri francuska dugometražna filma u konkurenciji je dvostruko nagrađen, Fabrice Lauchini je dobio nagradu Volpi za najboljeg glumca i redatelj Christian Vincent nagradu za najbolji scenarij.

Nagradu za najbolju žensku ulogu je dobila Talijanka Valeria Golino za ulogu u filmu "Per amor vostro" Giuseppea M. Gaudina.

Na 72. Mostri debitantski film Dubravke Turić "Belladonna", čiji je ona redatelj, scenarist i montažer, proglašen je najboljim kratkometražnim filmom u natjecateljskoj sekciji Horizonti, objavljeno je na internetskoj stranici festivala.

Film "Belladonna" priča je o tri žene različite životne dobi i porijekla koje se sretnu u oftalmološkoj čekaonici, a unatoč razlikama usputni razgovor na trenutak ih povezuje.

"Stvaranje ovoga filma bilo je prekrasno iskustvo, a već samo uvrštavanje u program Mostre bilo je priznanje za sav trud. Kada selekcija kulminira i nagradom, osjećaj je zaista neopisiv. Sada samo želim uživati u ovim lijepim trenucima", izjavila je Turić po dobijanju priznanja, prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Glavne uloge tumače Aleksandra Naumov, Lana Barić, Nada Đurevska, Anita Matković i Dražen Kühn.

h


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. prosinac 2020 17:00