StoryEditor
Kultura5. FantaSTikon

Astronaut Sergej Zaljotin govorit će o tomu kako je to kad se pokrenu motori rakete, najavljuje Marko Mlinar, umjetnički direktor F&SF događaja desetljeća u Splitu

Piše Marko Njegić
14. ožujka 2019. - 08:19

Peti FantaSTikon je pred nama. Mjesto radnje je isto (FESB). Vrijeme radnje je otprilike isto kao i zadnja dva izdanja (polovina ožujka).

No, dosta toga je drukčije. FantaSTikon svake godine uvede nešto novo u programu ili dovede nekoga novoga gosta, nerijetko i jedno i drugo.

- Ove smo se godine, u čast 50. obljetnice spuštanja na Mjesec i godišnjice smrti Stephena Hawkinga, odlučili za podtemu "Istraživanje svemira".

Drugom podtemom predstavljamo F&SF kulturom bogatu zemlju – Rusiju, te dva vrhunska posebna gosta. Astroonaut Sergej Zaljotin, heroj Rusije, dvaput je bio u svemiru, kao dio posljednje posade postaje MIR prije terminiranja te na ISS-u.

Ovaj instruktor novih astronauta prvi put dolazi u Hrvatsku. Najbolji pisac jugoistočne Europe, prof. dr. sc. Zoran Živković osvojio je "World Fantasy Award" za roman-mozaik "Biblioteka", Europsko društvo za znanstvenu fantastiku (ESFS) proglasilo ga je European Grand Masterom – ističe Marko Mlinar, umjetnički direktor FantaSTikona, i najavljuje još počasnih gostiju.

Istraživanje svemira s FESB-a

- Anna Starobinec, kraljica ruskog horora, koju mnogi uspoređuju s kraljevima poput Stephena Kinga, prošle je godine odabrana za najbolju žanrovsku spisateljicu Europe od ESFS dodjelom nagrade "Hall of Fame".

Uz nagrade, npr. francuski "Utopiales", za pisanje za odrasle, osvaja ih i za pisanje za djecu, npr. roman za djecu "Catlantis" je za "Observer" i "Telegraph" knjiga godine.

Tu je i Tajana Štasni, "cosplayerica" i kostimografkinja s više od 19 godina iskustva u cosplayu najzahtjevnijih uloga (princeza Leia, Alien, Predator, Witch-King...).

Korčulanin Ante Radonić više je od 40 godina vodio planetarij s odjelom astronautike Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, a nagrađen je i nagradom za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Prva fantastikonovska zbirka kratkih priča, "Svemir na Crvenom trgu" (poklon uz kupnju trodnevne ulaznice od 75 kn), a za nju su odabrane najbolje priče pristigle iz Hrvatske i inozemstva.

Dodijelit ćemo i nagradu FantaST autoru/ici najbolje. Ove godine osim ustaljenog trodnevnog programa na FESB-u, imamo i popratna događanja.

Osim predstavljanja programa (u Gradskoj knjižnici Marka Marulića), u prostoru Fotokluba Split bit će od 14. ožujka i dokumentarna izložba "Prva žena u svemiru - Valentina Tereškova".

I za sve to, cijene karata iste kao lani.

U svom jubilarnom, petom izdanju FantaSTikon djeluje jači nego ikad. Jesu li prijašnja izdanja vodila tome?

- Hvala, ove smo godine zaista napravili najviše što jedna iskusna šestočlana ekipa (Romana Jadrijević, izvršna direktorica, Tea Juretić, Toni Lozančić i ja kao umjetnički direktori, Marijana Munitić, koordinatorica programa i volontera, te Mateo Vuković, glavni tehničar konvencije), od kojih nitko nije zaposlen u Udruzi, već svi imamo dnevne poslove, uz pomoć mnogih prijatelja - u deset mjeseci rada, može napraviti.

Suradnja s Veleposlanstvom Ruske Federacije, Rossotrudničestvom, Koordinacijskim savjetom udruga ruskih sunarodnjaka u Hrvatskoj, udrugama "Izvor" i "Zeleni plamen", Fotoklubom Split, Toxicpandom i gđom Elenom Pilićevom Čorko te pokroviteljstva Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije su nam velika čast.

FantaSTikon je najviše posvećen svemiru (svemirska era čovječanstva by Ante Radonić, predavanje o budućnosti svemira i ljudskog roda Zdeslava Benzona i Ivice Puljka) te obilježavanju 50. godišnjice slijetanja na Mjesec.

Dakle, ne vjerujete da je sve to bilo samo Kubrickova režija?

- Na podtemu "Istraživanje svemira" okupili smo vjerojatno najveći broj stručnjaka, gdje će se u Dalmaciji na znanstvenopopularan način blizak širokoj publici govoriti o ovim temama.

Znanstvenici Ivica Puljak i Zdeslav Benzon o budućnosti svemira, Slobodan Darko Bosanac o hrvatskom satelitskom programu, Tomislav Terzić i Luka Strižić o pogonima i navigaciji u svemiru, a filmski stručnjak, član ekipe s osvojenom "Arenom" u Puli, Sandrino Požežanac razvrgavat će teorije o tome kako je spuštanje na Mjesec odglumljeno u studiju.

Kako je to kad se pokrenu motori rakete

Hoće li misterij rasvijetliti gosti, astronaut Sergej Zaljotin i profesor Vladimir Safronov?

- Profesor Vladimir Safronov bio je prisutan u Bajkonuru prilikom lansiranja prvog čovjeka u svemir, dok će nam Sergej Zaljotin zasigurno pružiti jednu širu perspektivu.

Astronauti su gosti kakve u Splitu imamo priliku ugostiti otprilike jednom u desetljeću.

Zaljotin će održati jedno predavanje u petak, a drugo u subotu. Kako se čovjek osjeća kad se pokrenu motori rakete, zbog kakvih zadataka i saznanja ljudi idu u svemir, što se od njih očekuje...

Obilježavanju slijetanja na Mjesec obol će dati i Brian Willems, autor knjige "Shooting The Moon"?

- Na našoj konvenciji vrlo su rado viđeni i profesori filozofskih fakulteta Josip Ćirić (nažalost, ove godine spriječen je biti s nama) i Brian Willems. Zbog čega nas privlači Mjesec, što sve znači za čovjeka i umjetnika, moći ćemo čuti u njegovu predavanju.

Imate li koji prigodni film na tu temu? "Prvi čovjek"? Slažete li se da ga je Oscar ignorirao?

- Mi prikazujemo dva izvrsna filma, a svaki povezuje obje podteme konvencije, klasik "Solaris“ i moderni ruski film, s realnom fizikom, snimljen po tajnoj misiji spašavanja svemirske postaje u niskoj orbiti "Salyut-7", s više od 20 minuta snimaka iz svemira.

Po mišljenju Zdeslava Benzona, "Prvi čovjek" bi prije nekakvih dvadesetak godina osvojio barem tri Oscara.

Dio programa posvećen je i Rusiji, pa udarate kontru aktualnoj kapetanici Marvel s Oktobrianom, superjunakinjom revolucije s druge strane 'željezne zavjese'...

- U suradnji s brojnim ruskim udrugama, a uz veliku pomoć gđe Svetlane Bilota, podtema "Rusija" zaista donosi ponešto za svakog. Kultura, jezik, čak i hrana.

Posebno hvala njoj, gđi Eleni Pilićevoj Čorko i Lukoilu, bez njih ne bismo imali priliku dovesti kozmonauta u Split.

Predavanja o misterioznoj konspirativnoj Oktobriani, kao i predavanje o filmu "Aelita", održat će počasni član udruge Aleksandar Žiljak.

Hoće li netko od "cosplayerica" isfurati lik Oktobriane?

- Ne znamo ni mi. Većina "cosplayera" krije što sprema do samog nastupa.

Svake godine FantaSTikon pripremi nešto za klince. Ove godine?

- FantaSTikon donosi više od 100 sati programa, predavanja, kvizova, radionica, tri dana društvenih igara, tri dana RPG-a... ima i više radionica za klince, a i novost, posebni "dječji kutak" u atriju FESB-a, kao i prva izložba radova djece osnovnih i srednjih škola.

Ukratko, peti FantaSTikon – splitski F&SF događaj je desetljeća.

Vrhunski 'masterclass'

Kakav je interes za 'masterclass' radionicu velemajstora SF žanra Zorana Živkovića?

- 'Masterclass' radionica pisanja najvećeg žanrovskog pisca jugoistočne Europe, dobitnika World Fantasy Award, profesora kreativnog pisanja umjetničke proze otvorena je, kao i cijeli program, za sve koji žele prisustvovati. Bit će održana odmah na početku subotnjeg programa, a savjetujemo svima koji žele pokušati pisati, u žanru ili ne, da svakako dođu.

 

#FANTASTIKON

Izdvojeno

08. srpanj 2020 05:57