StoryEditorOCM
Kulturabuna u teatru

Andrei Zlatar stiže peticija protiv Senke Bulić s 263 potpisa iz HNK Split

Piše PSD.
10. siječnja 2015. - 21:27
U HNK Split završeno je potpisivanje peticije kojom se od ministrice kulture Andree Zlatar-Violić traži hitno poništenje odluke o imenovanju Senke Bulić ravnateljicom Splitskog ljeta, a od Grada Splita pokretanje temeljite revizije Pravilnika Splitskoga ljeta.

Odaziv je, kao što se i očekivalo, bio izuzetno visok, a potpise je na peticiju stavilo više od 90 posto djelatnika.
Sindikalni povjerenik HNK Split Damir Punda potvrdio nam je da je peticiju potpisalo 263 djelatnika, uključivši i dvadesetak stalnih honorarnih suradnika, uglavnom plesača. U kazalištu inače radi 277 osoba.

- Omogućili smo potpisivanje i spomenutim honorarnim suradnicima, jer svakog ljeta nastupaju na festivalu, pa ih se budućnost manifestacije i te kako tiče. Veoma smo zadovoljni odazivom, a sada ćemo potpisanu peticiju poslati Ministarstvu kulture i Gradu Splitu - kazao je Punda.

Protiv imenovanja Senke Bulić za ravnateljicu Splitskog ljeta istupio je i Gradski odbor HDZ-a Splita. Oni ministričinu odluku ocjenjuju štetnom za teatar zbog organizacijskih, financijskih i logističkih, a ponajprije civilizacijskih razloga prema splitskim kulturnim djelatnicima.

- Neugodno smo iznenađeni odlukom ministrice, koja je unatoč većinskom stavu svih djelatnika HNK Split, cjelokupne kulturne scene Splita te na kraju i predstavnika grada Splita da se na mjesto ravnatelja Splitskog ljeta imenuje Gorana Golovka, imenovala Senku Bulić.

Ovakav način izravnog korištenja sile i moći s pozicije ministrice kulture nezabilježen je u povijesti splitske kulturne scene te pokazuje svu aroganciju i samovolju prema temeljnom pravu da grad i građani Splita odlučuju o vlastitim manifestacijama.

Ovim putem vas pozivamo da odmah povučete odluku o imenovanju Senke Bulić te imenujete Gorana Golovka ravnateljem Splitskog ljeta, jer je to jedino ispravno rješenje - poručuje ministrici Gradski odbor HDZ-a u priopćenju koje je potpisao predsjednik Petar Škorić.

jasmina parić, foto: arhiva cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 10:05