StoryEditor
Kulturademokratsko kazalište

'Nove priče iz čarobnjakovog šešira' Belmonda Miliše u dječjim vrtićima: Ako priča ne zaokupi djecu, Miliša ima rezervnu

10. listopada 2019. - 10:05

Malena, neformalna premijera Gradskog kazališta mladih Split "Nove priče iz čarobnjakovog šešira" održana je u Dječjem vrtiću "Kekec".

Predstava je namijenjena najmlađoj publici, a autor i izvođač, glumac Belmondo Miliša, održavat će ovaj umjetničko-pedagoški program i ubuduće "na dječjem terenu", u predškolskim ustanovama. I malu publiku treba znati "uhvatiti" i zadržati njihovu pažnju, baš kao i odraslu publiku u teatru.

U teatru odraslih se pak često spominje "rušenje četvrtog zida", odnosno uklanjanje nevidljive prepreke koja dijeli izvođače na sceni od ljudi u parteru. Uvući gledatelja u igru može se direktno, zalaženjem u njegov prostor, jakim emocijama koje "prelaze rampu" i drugim načinima. U Milišinoj pripovjedačkoj predstavi toga imaginarnog zida ni nema, djeca sjede oko pripovjedača i slušaju, kao što se slušaju priče uz logorsku vatru, ali u svakoj i aktivno sudjeluju.

Priče koje čarobnjak odabire iz svoga šešira kratke su forme, podložne improvizaciji, a metafore koje sadrže ciljaju na teme zajedništva, potrebu za uvažavanjem drugoga, a ima i "opuštajućih" priča. Izvrsna je bila dječja reakcija na priču o nemirnom konjiću kojega smiruje četkanje, i priča o balonima od sapunice – u objema se maloj publici pruža izravno sudjelovanje u izvedbi.

Taktilni doživljaji pogotovo su ih veselili, od "uspavljivanja" nemirne igračke do rasprskavanja balona, a upletena je i mala lekcija iz pravilnog izgovora. Teren za izvedbu dosta je nesiguran, stoga izvođač ima u rezervi višak priča ako se pokaže da neka nije dovoljno zaokupila djecu.

Na prvoj izvedbi sve je prošlo glatko, štoviše, vidi se da djeca poznaju kazalište; budući da je na predstavi bilo i odraslih, odgojitelja, pedagoga i kolega iz GKM-a, sami su im prije izvedbe napomenuli da ugase mobitele.

'Čarobnjak' sada kreće u druge splitske vrtiće, a kako kaže, program će ponešto mijenjati i prilagođavati pojedinoj grupi. Priče koje je sam napisao (uz jednu s motivima pjesme Grigora Viteza), kako sam Miliša ističe, nemaju osobite vrijednosti na papiru. Moraju oživjeti u dječjem krugu.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 04:54