StoryEditor
Kolumneljudi u crnom

Zebec iz Cestice - može li kao Rauš u Beogradu 1976., sudac koji je bio poželjan Hajduku i Dinamu?

21. svibnja 2018. - 20:47
vd_hajduk_dinamo21-220418

Mario Zebec sudi finale kupa, Cestica kraj Varaždina njegovo je mjesto, a zapravo je reinkarnacija Varaždinca Marijana Rauša koji je kao sudački velikan bio poželjan suditi i Hajduku i Dinamu, rado viđen i na Starom placu i u Maksimiru davnih sedamdesetih, pa je Rauš, "Varaždinec, domovine sin" (kako pjeva pjesma) sudio i zadnje finale kupa Hajduka i Dinama na neutralnom terenu.

Bilo je to 1976. u Beogradu na "marakani", u produžecima je dobio Hajduk 1:0 pogotkom Ivice Šurjaka, Ivica Miljković tu loptu nije iščeprkao s gol-crte, ušla je nekako...

Zebec, dakle, kao novi Rauš hrvatskog nogometa. Iz Cestice pokraj Varaždina. Već smo pisali o njemu nekoliko puta, pa i prije mjesec dana kad je u Poljudu sudio zadnji derbi, Hajduk – Dinamo 1:2, bilo je to suđenje bez zamjerki. Ništa više ne tražimo ni ovog puta. Ima i iste pomoćne suce, četvrtoga, drugačiji su mu tek asistenti iza gola.

Zebec, ali Branko, bio je svojedobno trener i Dinama i Hajduka, veličina koja povezuje i "bijele" i "modre". Pokojni Branko daljnji mu je rođak, nije da mu nije ništa.

Marijov pak otac Dražen, godinama je bio među čelnicima nogometa u varaždinskoj županiji, ali je doživotno suspendiran od Disciplinske komisije HNS-a, nakon što je bio među onima koji su uz Igora Štimca pokušavali srušiti nogometnu vladu danas pokojnog Vlatka Markovića.

Zebeca je u Poljudu naganjao huligan sa šipkom u ruci na lanjskom susretu Hajduka protiv Rijeke u Poljudu, mediji su iz sudnice otkrili identitet, Dominik Mamić iz Cerića pokraj Vinkovaca. Evo nas sad u Vinkovcima...

Zebec se nije proslavio u nedavnom polufinalu kupa između Dinama i Rijeke (3:0), ali je potom hrvatski derbi odsudio bez greške.

Eto Zebeca opet na hrvatskom derbiju, sad je u finalu.

Dosad je četiri puta sudio Hajduku i Dinamu i u sva četiri navrata slavili su "modri", međutim bio je to splet okolnosti, nitko mu to od "bijelih" ne uzima za zlo. Griješio više ili manje, radi se o sucu kojem se – vjeruje, jednom od – najboljih. Možete mislit kad se dva dana prije finala ne govori o sucu? Ima li boljeg komplimenta?

Pomoćnici su mu Borut Križarić iz Čakovca i Dalibor Conjar iz Osijeka, a četvrti je Goran Pataki iz Đakova. Finale ima i dodatne suce, to su Igor Križarić (Čakovec) i Dario Bel (Osijek). Delegat je Zoran Pandža (Vinkovci), a kontrolor suđenja Branko Stipković (Karlovac).

Igra se u srijedu u Vinkovcima, s početkom u 19 sati.

Izdvojeno

02. kolovoz 2020 03:26