StoryEditor
KolumnePiše Zlatko GALL

Referendum o zaštiti svećenika od progona za pedofiliju: treba li se uopće pitati je li Labrović pretjerao?

24. svibnja 2018. - 13:27

Bila je to naizgled prava mrtva utrka. S jedne strane urnebesno duhoviti dečki iz News Bara svojom objavom o hrabrom ministrantu koji je napipao kvržicu na svećenikovu testisu i tako mu spasio život, a s druge nenadmašni performer Siniša Labrović svojom akcijom prikupljanja potpisa za inicijativu "Zaštitimo svećenike od progona za pedofiliju".

Naravno, tema pedofilije nije nešto što treba biti predmetom zajebancije, no u zemlji u kojoj ona kod svjetovne vlasti ode u zastaru, a kod crkvenih otaca biva sankcionirana očinskim ukorom, postom, zdravomarijama i premještanjem u drugu župu, kao da je svaka priča o pedofilskim aferama unutar klera, odavno postala – zajebancija. Uostalom, nije li to pokazao i Labrovićev performans? Njegovu "peticiju" prošle subote na zagrebačkom Tomislavcu potpisalo je – vele mediji – šezdesetak građana.

Držeći očito da je, kako piše u Labrovićevu "proglasu", prijeko potrebno referendumom izboriti "... da se Ustavom Republike Hrvatske zabrani kazneni progon svećenika, biskupa i nadbiskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj, kao i vjeroučitelja zbog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta"?.
Igra s Ustavom
Tko je takvu bedastoću mogao potpisati? Pa valjda oni koji vjeruju da je zemlja ravna ploča, svijet star pet-šest tisuća godina, žena "niže biće" stvoreno od Adamova rebra, a svaki ritam od Sotone... Oni koji su čvrsto stali uz negdašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Milana Vukovića dok je lupetao kako Hrvati u obrambenom ratu nisu mogli počiniti ratni zločin ili, ako baš hoćete, oni koji žele poništiti "antihrvatsku" i "protukatoličku" Istanbulsku konvenciju, kriminalizirati svaki pobačaj kao čedomorstvo, a "narodu" dati za pravo da se igra Ustavom kao beba sa zvečkom. Pa makar je, što bi rekli susjedi, pri tome i "rasturio".
Što je to uradio Labrović a da ga nisu "hodači" provalili, elegantno zaobišli i njegovu performersku provokaciju pretvorili u pljucanj u prazno?

Pa naprosto se poslužio istom retorikom i "argumentima" koje – mnogo prije negoli je skovan termin "fake news" – već godinama slušamo od raznih košića, ilčića, markićki...

Vrijedi ga stoga citirati: "Katolička crkva u Hrvatskoj institucija je koja je kroz stoljeća bila kamen temeljac hrvatske opstojnosti. Njena vjerska, kulturna, obrazovna, etička, uljudbena, gospodarska, identitetska i svaka druga uloga bila je od ogromnog značaja i luč vodilja za Hrvate u mnogim teškim historijskim zgodama, pa i u Domovinskom ratu i poraću. Zato smo zgroženi napadima na Katoličku crkvu u Hrvata, a koji se koriste nedokazanim tvrdnjama o navodnoj pedofiliji u redovima Katoličke crkve. (…) Medijski jurišnici protivnika Katoličke crkve skandaliziraju javnost događajima koji su se dogodili, navodno, prije više desetljeća, čime su eventualni zakonski prekršaji otišli u zastaru. (…) U krajnjem slučaju, zašto ne bismo vjerovali da su rečeni događaji plod Božje ljubavi čiji je fizički ljudski izričaj prava potvrda iste pred Gospodinom, kako se izrazio jedan fratar praktikant te ljubavi. (…) Pravi je čas da jednom zauvijek začepimo gubicu medijskim zlotvorima i protivnicima jedinstva Crkve i Naroda. Neka narod odluči vjeruje li u apsolutnu i vječnu nevinost Katoličke crkve i njenih poslanika koji nesebično šire ljubav prema svakom hrvatskom čovjeku, ženi i djetetu. Posebno djetetu, vjerujemo, ugledajući se u Krista koji je govorio: 'Pustite dječicu neka dolaze k meni; ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje!'..."

Skandalozno, blasfemično, drsko ruganje vjeri, vjernicima i Svetoj majci crkvi? Neće biti, već samo sarkazmom nabijeni "interaktivni komentar" hrvatske stvarnosti, a posebice dosadašnjih ciljeva referendumskog pokreta te različitih stavova oko pedofilskih afera unutar Crkve.

Puljićeve izjave

Zapravo Labrović se logično "nadovezao" na obranaške izjave iz vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj, poput one biskupa Puljića iz 2012., koji je nakon što su mediji provalili pedofilski slučaj bivšeg bibinjskog župnika kazao da su se, eto, zli mediji obrušili samo na pedofilske afere unutar Crkve i na vjeronauku dok, recimo, "američke studije pokazuju da samo 1,4 posto svećenika ima pedofilske sklonosti, a da je samo 0,14 posto žrtava pedofilije bilo zlostavljano od strane svećenika".

Istina, kazao je da je Crkva "žalosna i zbog tog malog postotka i nema milosti prema zlostavljačima", no izjavu zaključio riječima – "otkud zadnjih dana takav iracionalni napad medija na Crkvu?" Pače čak je bibinjski pedofilski slučaj/slučajeve stavio u "kontekst". Jer, kazao je, "u to se vrijeme (sedamdesetih i osamdesetih) u Njemačkoj zahtijevala dekriminalizacija seksa sa djecom. U Italiji se nastojalo legalizirati pedofiliju, tvrdilo se da je opravdano ljubiti djecu."

I eto biskupova pravorijeka – bibinjski je župnik naprosto bio u trendu!

Doda li se tome samo recentniji komentar Ivana Miklenića u Glasu Koncila, koji je nakon serija napisa u Slobodnoj Dalmaciji o splitskom fratru pedofilu, među ostalim, prepoznao perfidni napad na Katoličku crkvu te smišljenu diverziju prije proslave Sudamije, ali i staru Puljićevu izjavu da Katolička crkva u Hrvatskoj "ne podliježe državnim zakonima" te nije dužna prijaviti pedofile policiji, treba li se uopće pitati je li Labrović pretjerao i gdje je našao "nadahnuće" za svoj sarkastični referendumski proglas.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 04:18