StoryEditor
Kolumneglava u balunu

Dokle će golove zabijati suci?

Piše Zdravko Reić
17. veljače 2016. - 18:14
zagreb_dinamo8-171009

Nastavljeno je prvenstvo, odmah u prvom kolu dobili smo nastavak sudačke rabote u korist Dinama. Sudac Dalibor Mlakar nije mogao odoljeti da ne pomogne „modrima“, pobrinuo se da im u 67.minuti daruje kazneni udarac i pobjedu, to jest tri boda.

Tako je Dinamo uoči derbija sezone protiv Rijeke zadržao dva boda prednosti i u slučaju pobjede „modrih“ otići će na pet razlike, što praktično znači osigurat će naslov prvaka po jedanaesti put uzastopno.
    

Ostaje ipak nada da će Rijeka baš u izravnom sudaru pobijediti lidera i tako prvenstvo učiniti zanimljivim. No, pitanje je što uraditi sa sucima kao što je Mlakar? Pa bio je na pet metara od inkriminiranog duela i vidio je faul Bernarda Matića nad Damirom Šovšićem!? Naravno, Mlakara treba odmah suspendirati do kraja prvenstva, što će znak svim sucima da im se greške neće tolerirati.
    

U biti, suci trebaju biti svjesni da je objektivno manja šteta propustiti dosuditi najstrožu kaznu, nego dosuditi nepostojeći jedanaesterac. Naravno, ne u slučajevima kad se radi o nekim eklatantnim primjerima faula ili foliranja, nego u ovakvim kao što je bio duel Matića i Šovšića.
    

Svi su logično napaljeni na Dinama. Otud se javljaju tweeter komentari s Rujevice („Simpatičan penal“) ili iz Montecarla kad Danijel Subašić konstatira:
    -Onda se čudimo da nitko ne gleda HNL.
    

Ono što je baš ružno to je šutnja Dražena Madunovića, pomoćnog trenera Zagreba, koji pred novinarima, uopće nije tematizirao pitanje kaznenog udarca. Istina, u mikrofon je odmah poslije utakmice naglasio da je „postojala tendencija nekih ljudi da satru ovu utakmicu“. A i to što je kazao bilo je sa „sordinom“(prigušivač na trubi), umjesto da rikne i pred svima, pa i Zoranom Mamićem na presici kaže da su oštećeni, dapače na vulgaran način, može se kazati i okradeni. 
    

Plaši se Madunović od reakcije imperije, ali možda se i nada da će prešućivanjem u nastavku dobiti za svoj klub poneki darovani kazneni udarac. Ajde de, kad se plaši netko iz tabora Zagreba, koji se nada opstanku u prvoligaškom društvu, ali kako i zašto se autori tweeta iz Rijeke plaše žestoko reagirati?
    

Spas za hrvatski nogomet je da svi, baš u svakoj prilici žigošu sudačke greške. Jok, svi se javljaju kad su oštećeni, šute i ostaju bez komentara kad su darivani. Volio bih još jednom doživjeti poštenjačinu od igrača da poklonjeni jedanaesteraca ne realizira, nego ga demonstrativno promaši. Ili je to ipak samo fantazija o poštenju. Jednom protiv Vojvodine u Poljudu dosuđen je jedanaesterac u korist Hajduka, Blaž Slišković ga je zapucao, balun je otišao daleko preko vrata prema semaforu, reakcije gledatelja su bile podijeljene: jedni su psovali  Baku, drugi mu pljeskali.

On mi je rekao:
    -Popizdio bi da takav jedanaesterac dosude protiv nas. I kad sam uzeo loptu, čuo sam gdje s tribina viču: falij, falij ga…
    

Navijači Hajduka imaju razloga prosvjedovati, žestiti se, ljutiti, biti revoltirani u odnosu na tretman „bijelih“ u našem nogometu. Objektivno, uradili su mnogo u toj svojoj borbi, hoćeš-nećeš stjerali su u tjesnac vrhušku HNS-a. I dobro je za nogomet, ali i naše društvo u cjelini da se sve što treba izvede na čistac. Tu ima i jedno međutim, a radi se o činjenici da se u pitanju provedbe Zakona o sportu u stvari sve svodi na odnos Hajduka i Dinama, odnosno Hajduka i HNS-a. Lijepo je to u više navrata podcrtao Željko Jerkov, predsjednik Splitskog kluba olimpijaca:
  

 -Zakon o sportu je prepun nelogičnosti. Ne vrti se sve u ovoj državi oko Dinama i Hajduka. Jer sve se svodi da dioničko društvo Hajduk onemogući vladavinu Udruge građana Dinamo. Mislim da se svi mi u sportu trebamo okrenuti od pravnih borbi i smicalica prema terenima i rezultatima.
      

Kako god to za navijače Hajduka ružno zvučalo  Jerkov je poručio da „Hajduk napokon složi momčad i na terenu nadjača Dinamo“. Žar borbe za čišćenje odnosu u prvom redu u nogometu podržava se sa raznih strana i iz različitih interesa. Na primjer, mnogi se nastoje svidjeti, pa i dodvoriti navijačima Hajduka, drugi bi željeli dobiti mjesto u HNS-u, treći u toj borbi za čišće odnose vide mogućnost opravdanja gubitka položaja, ima ih koji se motiviraju osvetom, jer su bili u vrhuški HNS-a pa više nisu. 
 

Jedan od najzaslužnijih za kozmetičke promjene u Zakonu o sportu izglasanom još 2006. Srđan Gjurković, član Hrvatske narodne stranke, prema nekim tvrdnjama, baš zato što se temeljito angažirao oko pridobivanja saborske većine, kako bi se izglasale promjene određenih članaka Zakona, navodno je u prošlim izborima lošije plasiran na listama koalicije Hrvatske raste premda je njegova akcija bila usmjerena baš protiv HDZ-a čiji članovi  drže većinu položaja u sportu, nogometu posebno.
    

I prije nego su navijači Hajduka zazivali promjene Zakona o sportu bilo je jasno da je „prepun nelogičnosti“, to jest da loše sankcionirao odnose u sportu. Uostalom, zato se i krenulo s pripremama za novi zakon, ali su tada uskočili Gjurković i drugi i unijeli isključivo one promjene koje su navijači Hajduka zazivali u svojim prijedlozima. U osnovi to da se izjednači tretman huligana iz navijačkih skupina s onima iz svečanih loža.

I neka tako bude, uz napomenu da bi ipak trebalo praviti razliku između odnosa u profesionalnom sportu i drugim granama.

#GLAVA U BALUNU

Izdvojeno

09. srpanj 2020 08:10