StoryEditor
Kolumnekomentar zdravka reića

Čačić je perfektno pripremio utakmicu, ali pogriješio je s izmjenama

Piše Zdravko Reić
27. lipnja 2016. - 12:30
pjaca

Zla sreća, prokletstvo, loša kob ili ipak Fernando Santos, izbornik Portugala? Svejedno je, reprezentacija Hrvatske je pod dramatičnim okolnostima još jednom eliminirana, izbačena baš u vrijeme kad smo svi vjerovali da je došlo vrijeme prolaza iz čistilišta u nogometni raj.

Svoju ulogu je u toj eliminaciji, makar samo djelomično imao i naš izbornik Ante Čačić. Krenulo je raspinjanje Čačića i to zbog jednog elementa u vođenju momčadi, a to je zakašnjela reakcija s izmjenama, odnosno bolje je kazati da se radilo o propustu neaktiviranja dodatnih snaga Vatrenih.

Sad po mnogima ispada da je u prvom planu baš taj detalj, koji je bez sumnje krupan, ali nikako nije ključan. Izbornik je sa svojim stožerom doslovno perfektno pripremio utakmicu, što se zorno vidjelo tijekom utakmice po svim elementima. Naši su bili, predvođeni Darijom Srnom (odigrao je svoju oproštajnu utakmicu kao u priči), premoćni, stvorili su sedam puta više izglednih prilika, savršeno su kontrolirali i vodili igru sve do kobne 117. minute.

Tada se dogodila propast, u negativnom pogledu kumulirala se početnička greška Ivana Strinića s lošim preuzimanjem protivničkih napadača, pa jedan i to jedini šut Cristiana Ronalda, neviđeni peh da je naš vratar Danijel Subašić odbio loptu tako da je Ricardo Quaresma postigao gol i zapečatio sudbinu Vatrenih.

Ipak, po svim zakonima vođenja momčadi izbornik je morao na vrijeme osvježiti snage, uvesti već u poluvremenu ili poslije 60-tak minuta Nikolu Kalinića umjesto Marija Mandžukića, pa onda, recimo, u 70. ubaciti Marka Pjacu. S tim izmjenama čekao je beskrajno dugo... Tu nije isključiva krivnja Čačića nego i ljudi iz njegovog stožera, koji su morali reagirati i sugerirati mu te promjene.

Krivnje ima, naravno, i na našim igračima, koji su dozvolili Portugalcima da umrtve igru, koja se svodila isključivo na destrukciju (bilo je tu barem pet grubih startova na naše igrače, koje je možda i smišljeno tolerirao španjolski sudac Carlos Velasco Carballo). Njihov selektor Santos proučio je izvanredno našu igru, postavio je momčad tako da je ugasio naše glavne igrače, odnosno potpuno smanjio njihove kreativne sposobnosti.

Nažalost, u prvom poluvremenu Luka Modrić i drugi gubili su se u povratnim dodavanjima, odigravanjima paralelnih lopti, igri preko zadnje linije, sve kako je odgovaralo Portugalcima. Činjenica je da su naši potpuno onemogućili njihovog udarnog napadača, CR7 nije se vidio tijekom 117 minuta dvoboja (prvi put je balun dirnuo poslije 7,14 minuta, drugi put nakon 17,30, pa onda u 23,50 minuti), ali je hoćeš-nećeš ipak uspio jednom šutirati poslije čega je pao pobjedonosni gol.

Također, naši nisu podlegli portugalskom presingu, odnosno njihovom duplom defanzivnom bloku, pa nije bilo preskakanja igre, nabijanja lopte u napad, ali su pokazali manjkavost preuzimanja riskantnijih proboja, potpali su u ziherašku igru. Ipak i u takvom ritmu naši su stvorili niz šansi koje su po svim rezonima trebale biti realizirane.

Hrvatska tako nije uspjela pobijediti u još jednoj bitnoj utakmici, ono kad se odlučuje „inn or out", od onog ružnog i nesretnog susreta 1999. protiv momčadi krnje Jugoslavije (2:2) u Zagrebu. Vrijeme je za detaljne analize, onako iz prve može se dati prolazna ocjena nastupa Vatrenih na Euru 2016. bez obzira na gorak okus zbog propuštene prilike da ova generacija Srne, Modrića i drugih izvede podvig na velikoj sceni.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 12:58