StoryEditor
Kolumnešpurtilon i ostima

Biblijski mostovci

Piše Davor Krile
5. veljače 2016. - 23:31
most

Most je zadnji čuvar domovinskoga spasa, nesalomljiva brana svim somnambulnim idejama. Most je jedina narodna nada, pučko ufanje i glas razuma. Most je lanterna u mrkloj noći, sidro u fortunalu, tanki daščani sloj preko dubokoga bezdana, konop za koji se još jedino možemo uhvatiti na rubu strmoga kanjona. Tko li mu dadne ime, usta mu se pozlatila, kao da je pred sobom imao proročansku viziju provalije, straha i sigurne pogibelji kakva nam se sprema otkako su se najgori lunatici iz Domoljubne koalicije dohvatili kormila države.

Krvave bitke

Mostovci su odani sljedbenici slavnoga Gandalfa, čarobnjaka poslanoga da pomogne slobodnim narodima Međuzemlja u otporu strahotnome HDZ-ovu Sauronu. Mostovci su anđeli na našim ramenima. Da nema Bože Petrova i njegovih vazda budnih apostola, ministar branitelja bi nam već bio lovac na privilegije umirovljen u 40-oj, godinama zbog besplatnog kredita prijavljen na lažnoj adresi i nasilnik koji prijeti samohranim majkama.

Od koliko nas je samo sličnih neznanih junaka Most spasio otkako je sa zlikovcima sastavio Vladu, možemo samo nagađati, no jedno je sigurno: kadrovske bitke na međustranačkim sesijama i dosad su bile krvave, a otkako je utemeljeno Vijeće za suradnju, to će postati prava gladijatorska arena. Da mu je samo poviriti nosom na jedan od njihovih sastanaka, Ridleyju Scottu ne bi za života pomanjkalo inspiracije za povijesne spektakle.

No, ne kolje se Most s retro-domoljubima samo oko spornih kadrovskih pitanja, ne, ne! Njihov otpor svakoj retrogradnoj, nedemokratskoj i ideološki obojenoj inicijativi već je usporediv s kozačkim jurišima i tvrdokornošću obrane Staljingrada. Kaže tako nekidan ponositi Ivan Šuker kako će Vijeće za suradnju sve direktore javnih tvrki imenovati po političkom ključu i po stranačkim kvotama, budući da natječaji u postojećem kontekstu još nisu mogući, a namah mu Petrov uzvraća efektnim dvoručnim bekhendom: "No, no, ići će se obvezno na javne natječaje."

Karamarko osobno zatim najavi lustraciju kao jedan od nacionalnih prioriteta, spomene se i zakonski prijedlog koji već izrađuju neke udruge, a Božo Gandalf se na oštri mač baci prsimice: "Ne vidim kako bi takav način obračuna s prošlošću pozitivno utjecao na našu budućnost i kome uopće treba taj lov na vještice?"

Brozov recept

Ministar regionalnog razvoja iz HDZ-ove kvote trijumfalistički potom objavi kako nikakvo ukidanje županija ne dolazi u obzir, jer županije u mandatu ove Vlade mogu samo jačati, a poklopi ga kolegica iz susjedne fotelje – ministrica uprave iz Mostova kadrovskog šešira – preciznim najavama novoga teritorijalnog ustroja po kojima će Hrvatska već 2017. imati od pet do najviše sedam županija.

To, međutim – što kaže ona TV reklama – još nije sve: HDZ nekidan najavi osnivanje megatvrtke u kojoj bi bila objedinjena sva državna poduzeća, a Mostov ministar gospodarstva usprotivi se odmah pred mikrofonima ideji o državnome holdingu.

HDZ zatim pokuša pogurati hitnu smjenu vodstva HRT-a – nesuđeni rukovodeći kadar već postaje pomalo nervozan – a Most se opet suprotstavi komesarskome zauzimanju dalekovidnice bez konkretnih poslovnih argumenata…

Kažu da je Josip Broz na svojedobne upite zapadnih novinara zašto ne dopusti višestranačje u Jugoslaviji rutinski odgovarao kako ima dovoljno problema i s jednom partijom i da bi ga više njih sigurno odvelo u ludnicu. Usprkos lustracijskim ambicijama i ideološkim animozitetima, nekako slutim da bi se Tomislav Karamarko oko ove teme, nakon samo dva tjedna na vlasti, mogao vrlo lako složiti s inače mrskom povijesnom figurom.

Mostova politička nastojanja, međutim, ni izbliza još nisu iscrpljena, niti je njihova reformska žrtva još valjano opjevana. Promovirajući ideju vlasti koja je sebi ujedno najefikasnija i najveća opozicija, Most – osim što razbija ustaljene ideološke duopole i ustaljeni dužnosnički poredak – nadasve oplemenjuje našu političku kulturu, ali i duhovni život političke elite.

Njihova odluka o koalicijskome partneru koji je po svemu nedostojan obnašanja vlasti na tragu je katoličke ideje pokore i otkupljenja tuđih grijeha. Njihova nastojanja da ne sude, ne osuđuju i prvi ne bacaju kamen, nego da zabludjelu braću osobno izvedu na pravi put ima biblijski odjek izvornih kršćanskih načela. Most zapravo surađuje s HDZ-om samo kako bi njih spasio od novih posrnuća, a nas građane od HDZ-ovih suludih namjera.

Prizemna razina

Racionalan birač će, znamo, reći da ničega od onoga što HDZ predlaže i kani ne bi ni bilo na dnevnome redu da im upravo Most nije omogućio povijesnu priliku, ali to je spuštanje jedne uzvišene i višestruko humane misije na krajnje prizemnu razinu stvari.

K tome, valja imati na umu i sveto pravilo u ovdašnjemu političkome životu: još kod nas nije propao onaj koji je unaprijed računao s kratkim pamćenjem birača. Još uvijek smo zemlja u kojoj je more u prosjeku puno bistrije od naroda.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 13:12