StoryEditorOCM
Izbori 2021POLITIČKA KUŽINA

Mladi SDP-ovac želi voditi Hvar, ali i bivša Kerumova zamjenica - doznajemo sve moguće (pred)izborne kombinacije i potencijalne čelnike na Otoku sunca

Piše Mirko Crnčević
13. travnja 2021. - 12:26

Do lokalnih izbora još oko dva i pol mjeseca, a "politička kuhinja" na otoku Hvaru već ključa, osobito u gradu podno Španjole.

Prema se pričalo o silnim nezavisnim gradonačelničkim kandidatima, kandidaturu je za sada javno istaknuo Teo Jeličić, potpredsjednik HSS-a na državnoj razini koji se prije četiri godine sa svoje liste tek sam uspio provući u Gradsko vijeće. SDP stoji iza svojeg predstavnika Šime Fia, nešto mlađeg poduzetnika u turizmu koji, kako doznajemo, aktivno participira u radu lokalne Turističke zajednice.

Što se tiče aktualnih (grado)načelnika na škoju može se reći da oni za sada šute, glume iskusne "lisce" koji samo čekaju kada će obznaniti kandidature za fotelju u kojoj sjede od 2017. godine. Istini za volju, situacija se iz dana u dan mijenja, govorilo se da će aktualni hvarski poteštat Rikardo Novak (nezavisni) u novu utrku krenuti uz potporu HDZ-a, a to isto je zatim učinio bivši gradonačelnik Pjerino Bebić, a možda će i Anđelka Visković, svojedobna zamjenica Željka Keruma, bivšeg prvog čovjeka Splita, iz čega se dalo zaključiti da HDZ neće ni imati svoga kandidata.

No, u posljednje vrijeme se po kuloarima moglo čuti da će "dres" vladajuće stranke na nacionalnoj razini nositi Vinko Ravlić, poznati ugostitelj i gradski vijećnik.

Što se tiče grada Staroga Grada – Farosa njihov aktualni gradonačelnik Antonio Škarpa je na zadnjim lokalnim izborima bio nezavisni kandidat, a sada će ga navodno podržati lokalni SDP. O drugim "pulenima" za sada nema preciznijih informacija, tek je HDZ predstavio svojeg kandidata Luku Roića.

Premda su Jelšani, s obzirom na predizborni aktivizam, smatrali da će kandidat HDZ-a za općinskog načelnika biti Ivo Drinković, sin Veljka Drinkovića, predsjednika lokalne stranačke organizacije, nešto se tu ipak "prelomilo". Postalo je službeno da će se aktualnom čelniku Nikši Peronji (SDP) u utrci za tu poziciju suprotstaviti "nova HDZ-ova snaga" Paulo Potočnjak iz Vrboske.

Riječ je o mladiću koji je završio Fakultet političkih nauka i do sada je radio u ugostiteljstvu, međutim, najviše mu se spočitava da iza sebe nema nikakvog političkog iskustva, no vidjet će se kako će ta utakmica do kraja finiti s obzirom na animozitete malih otočnih mjesta, te kadroviranja i nepotizme koji ne poznaju veličinu sredine u kojoj se odvijaju.

Rekli bismo da na zapadu otoka ima najviše novosti, na središnjem dijelu Hvara će kandidature tek biti javno predstavljene, a na istoku, čini se, ništa novo. Tamo je u ovom trenutku izvjesno jedino to da će područje Općine Sućuraj kandidata za načelnika imati u sadašnjem poteštatu Ivanu Slaviću (HDZ).

Ali, ništa nije sigurno, dobro upućeni tvrde da bi i on mogao dobiti protukandidata iz SDP-ova tabora, nije valjda da općina s čak 463 stanovnika ne može istaknuti barem dvojicu ljudi za prvog čovjeka, makar radi postulata demokracije.

A kako boduli razmišljaju o politici, baš kao i drugdje - da je u Lijepoj našoj previše općina, gradova i županija, nije lako nahraniti svu tu poprilično neučinkovitu administraciju.

Zbog uskogrudnih i partikularnih interesa ne vide načina kako se suprotstaviti toj vojsci uhljeba, a što kažu o moralu pojedinih kandidata za (grado)načelnike na svojem škoju možda se ponajbolje da iščitati iz komentara na račun jednoga od njih od strane građanina čiji je identitet poznat redakciji.

– On je ustvari sitna duša koja se bavi samo dokolicom, ima puno slobodnog vremena, pa ne zna kako ga produktivno iskoristiti. Takvi sitni provokatori i zabadala me uopće ne zanimaju i bespotrebno je trošiti energiju na njih, pametnije je kreativnu snagu okrenuti u drugom pravcu – rekao nam je taj otočanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 03:55