StoryEditorOCM
Dalmacijagospodarsko oživljavanje

Zanimljiva ideja za razvoj Zagore i otoka: u napuštene škole ući će - poduzetnici!

8. svibnja 2018. - 19:04

U cilju gospodarskog oživljavanja Dalmatinske zagore i otoka u Županiji splitsko-dalmatinskoj došli su na zanimljivu ideju – u stare i napuštene škole "uselit" će poduzetnike!

Pobrojali su ukupno 153 objekta na širem splitskom području, mahom izgrađena prije 1968. godine. Neke su školske zgrade u boljem, neke u lošijem stanju, određeni broj ih je legaliziran, a one koje nisu u postupku su legalizacije. Javni natječaj se očekuje već na ljeto.

– Povratkom trgovina, ljekarni, hostela, malih gospodarstava, obrta i slično, vratit ćemo život u slabo naseljena područja županije. Bilo bi idealno kad bi poduzetnik, otvaranjem svog obrta zapošljavao i određeni broj lokalaca, umjesto da u nekadašnjoj školskoj zgradi drži samo urede. Vidjet ćemo, naravno, kakve će ponude stići na natječaj – kaže Maja Zelić, županijska vijećnica i predstavnica Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, koja je i aktualizirala pitanje stavljanja neiskorištene i zapuštene imovine u funkciju.

Na raspolaganje poduzetnicima daju se ukupno 31.824 kvadrata unutarnjeg prostora i 2,5 milijuna kvadrata zemljišta, odnosno dvorišnog prostora.

– Za pojedine škole, sasvim sigurno, vladat će velik interes. Primjerice, školska zgrada u Podstražju na Visu je u jako dobrom stanju, legalizirana je, a uz 109 kvadrata zgrade, ima i više od 2000 kvadrata vanjskog prostora. Tamo se već zahuktao ruralni turizam, lokacija je odlična, tako da ne sumnjam u velik broj prijava.

Na popisu škola koje su na Braču imamo, primjera radi, školu u Selcima (Novo Selo op.a.) koja je u općinskom vlasništvu, a ima 62 kvadrata unutrašnjeg i 388 kvadrata vanjskog prostora. Na Hvaru je, pak, među ostalima, poduzetnicima dostupna mala školska zgrada u naselju Vrisnik, na području općine Jelsa...

Niti 30 kilometara od Splita, na području općine Dugobabe u Dalmatinskoj zagori, nalazi se još jedna napuštena škola od 220 kvadrata. I to će, vjerujem, poduzetnici "nanjušiti" kao dobru priliku – objašnjava Maja Zelić, koja je aktivna i kao članica Odbora za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije.

 

Hoće li se škole davati u koncesije, na koji će se način gospodarstvenicima priznati ulaganja, odnosno renoviranje zapuštenih objekata, i kojim će se djelatnostima dati prednost, razradit će se za koji mjesec.

U Županiju su, inače, pristizali i upiti udruga zainteresiranih za ulazak u napuštene prostore, ali prednost je dana poduzetnicima, naravno, zbog novih radnih mjesta i zapošljavanja lokalaca, kao i zbog prihoda koje će, na osnovu toga, ostvarivati lokalna samouprava.

– Nesporno je, naročito po Zagori, da djeluju razne sportske i kulturne udruge čija baština je neprocjenjiva, ali stavljajući ove objekte na raspolaganje primarno udrugama mogli bismo doći u situaciju da udruge nemaju za koga djelovati, niti ima tko u njima djelovati... Poslodavci su, uostalom, spremni na ustupanje dijela prostora udrugama, ali nakon isteka radnog vremena – ističe naša sugovornica.

Župan Blaženko Boban potvrdio nam je kako javni poziv već priprema pravna služba Županije, te da se natječaj očekuje tijekom ljeta.

– Zgrade starih i područnih škola su, na žalost, prazne i odavno više nema djece ni nastave u njima. S obzirom na stalne upite udruga, i pogotovo poduzetnika kojima je za razvoj novog poduzetničkog pothvata potreban prostor, često na lokacijama izvan gradskih sredina, Županija je odlučila ove nekretnine staviti njima na raspolaganje. Samo održavanje i stavljanje zgrada u funkciju veliki je uspjeh, a pogotovo još generiranje novih radnih mjesta i dovođenja potrebnih usluga u ta, mahom izdvojena, ruralna područja – smatra Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 13:38