StoryEditorOCM
ZagoraBrojne reakcije

Zoran Burić, čelnik osporavanog projekta elektrane na Perući, vrijednog pet milijardi kuna otvoreno: ‘Nemam političko zaleđe! Uostalom, ona mi je sada bivša supruga...‘

19. rujna 2022. - 08:40

Prvi put od kada se ponovno zakotrljala medijska priča o gradnji osporavane reverzibilne hidroelektrane Vrdovo na Perući i Splitsko-dalmatinska županija nedavno izdala lokacijsku dozvolu za projekt koji, među ostalim, uključuje i potapanje dijela novoproglašenog Parka prirode Dinara, javno je odlučio istupiti Zoran Burić, direktor istoimene tvrtke, koji se svih ovih godina i najviše zalagao u javnosti.

Burić je pristao pismeno nam odgovoriti na pitanja, od kojih neka projekt vrijedan pet milijardi kuna prate skoro od prvog dana, točnije od dana kada je u paketu predstavljen s termoelektranom na plinski pogon, od koje se u međuvremenu i formalno odustalo.

image

Zoran Burić: Postoji veliki broj investitora koji su zainteresirani za preuzimanje ovog značajnog projekta

privatni album

Koja je vaša uloga u projektu RHE Vrdovo? Za jedne ste na čelu i njegova alfa i omega, za druge poput načelnika Hrvaca Dinka Bošnjaka ‘jedan od faktora, ali ne najbitniji’?

- Kao što je vidljivo iz registra ja sam 100-postotni vlasnik i direktor firme Reverzibilne hidroelektane Vrdovo d.o.o.

Ugovori o tajnosti

Hoćete li vi ili vaši partneri izgurati do kraja ovaj projekt čija se vrijednost procjenjuje u milijardama kuna ili ćete biti primorani tražiti investitora sa strane?

- Ja sam “developer”, te je moja uloga i namjera da razvijem ovaj projekt. Kako je gradnja same elektrane iznimno skupa, jasno je od početka da će nam se u jednom trenutku pridružiti jedan ili više investitora.

Imate li u ovom trenutku njegovo ime ili ste barem u razgovoru s nekim od potencijalnih investitora?

- Postoji veliki broj investitora koji su zainteresirani za preuzimanje ovog značajnog projekta no svi su vezani Ugovorima o tajnosti te ih ne možemo iznositi u javnost.

Načelnik Bošnjak otvoreno zagovara ulazak HEPa, iako oni nizvodno planiraju sličan projekt. Neki tvrde da vaš cilj od početka jest dovesti papirnato projekt do određene faze i preprodati ga. Kako na to odgovarate?

- Nemam ništa protiv ulaska HEP-a i smatram da bi bilo jako dobro da HEP sudjeluje bar kao suinvestitor. Za razliku od RHE Vrdovo koja je dobila lokacijsku dozvolu, HEP-ov projekt RHE Blaca je na samom početku razvoja. Moj cilj kao “developera” od početka je razviti ovaj projekt.

Faza “developmenta” je faza u koju se ulaže puno truda, riječ je obično o višegodišnjem radu, te je sama po sebi vrlo zahtjevna i složena. Mi smo konkretno u tu fazu uložili 10 godina rada i sada došli do lokacijske dozvole.

U ovako veliko ulaganje potrebno za izgradnju elektrane može ući samo ozbiljan investitor. Takav investitor će imati preferencije o načinu funkcioniranja unutar sljedeće faze, te će o zahtjevu investitora ovisiti u kojem postotku će ući u vlasničku strukturu tvrtke. Ja sam spreman ostati do kraja u slučaju da investitor to traži, jer čvrsto vjerujem u ovaj projekt i njegove dobrobiti za naš energetski sustav.

image

Namjera gradnje reverzibilne hidroelektrane uz Perućko jezero izazvala je brojne reakcije

Vladimir Dugandžić/Cropix

Rigorozne procjene

Projekt se osporava i s tehničke strane, odnosno da niste ispoštovali posebne uvjete, preko bojazni da ćete ugroziti Cetinu kao jedinu alternativu u opskrbi pitke vode za 500 tisuća ljudi, uništiti branu Peruća prilikom gradnje, pa do toga da će se povećati opasnost od potresa. Vaš komentar?

- Projekt nikad nije bio osporavan s tehničke strane i svi relevantni stručnjaci ga smatraju izvrsnim i potrebnim, naročito kao suport razvoju obnovljivih izvora energije. Sve posebne uvjete smo uzeli u obzir.

Međutim, neki od njih, kao što je pitanje vlasničke strukture, ne rješavaju se na Lokacijskoj dozvoli nego na Građevinskoj dozvoli. Strani investitori koji analiziraju projekt daju izvrsne ocjene za tehnički dio, a ne znam tko bi riskirao tako značajna sredstva potrebna za izgradnju ako nije siguran da će elektrana raditi u sigurnim uvjetima, uključujući i okolinu koja je okružuje?!

Svaki ovakav projekt mora proći rigorozne procjene, osobito utjecaja na okoliš, tako da ne bi bilo korektno paušalno donositi zaključke i na taj način stvarati pogrešan dojam. Kome je to u interesu?

Bojite li se slične pobune stanovništva i udruga kao u neuspjelom pokušaju gradnje plinske termoelektrane na istom mjestu?

- Ne. No da pojasnim, riječ je o dva različita projekta koji nisu predviđena na istom mjestu. U projektu gradnje plinske elektrane umiješali su se tada brojni interesi.

Lokalno stanovništvo je prvo koje ima pravo na dobrobiti od ove reverzibilne elektrane i zato je bitna uloga novinara da sagledaju taj važan aspekt. Javnost ima pravo na točne informacije, oni su ujedno i vaši čitatelji.

Ova elektrana će donijeti značajne prihode lokalnoj zajednici, te lokalna uprava procjenjuje višestruko povećanje prihoda. Više prihoda lokalnoj zajednici znači i otvaranje mogućnosti za realizaciju projekata od kojih će lokalno stanovništvo imati direktne koristi. Ne očekujem ništa drugo osim podršku lokalnog stanovništva.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kakva je uloga u projektu Željka Dorića, jednog od bivših direktora HEP-a i je li to na neki način sukob interesa, vrsta zloupotrebe položaja?

- Energocontrol, Elektroprojekt Zagreb, Energetski Institut ‘Hrvoje Požar’, Projektni biro Split, Geoprojekt Split, Geokon, Hauska, Fraktal i mnoge druge eminentne kompanije iz RH su sudjelovale i aktivno sudjeluju u stvaranju ovog projekta, a isto tako i pojedinačno mnogi naši stručnjaci su bili konzultanti kao što je bio i Željko Dorić.

I za kraj, imate li vi političku zaleđinu s obzirom na dužnosti koje je obnašala i još uvijek obnaša vaša supruga Marija Pejčinović Burić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova, a danas glavna tajnica Vijeća Europe?

- Nemam zaleđe politike, niti sam ga ikada imao. Dovoditi ovakav stručan višegodišnji projekt u konotaciju politike jednostavno ne drži vodu.

Ujedno, moja sada već bivša supruga nije niti bila politički aktivna kada sam počinjao projekt. Ovome projektu pristupio sam kao inženjer i kao energetičar znajući koliko je važna stabilnost energetskih izvora za jednu zemlju.

Cijene energenata u ovom trenutku i energetska kriza u Europi nas na to podsjećaju. Sada svi postajemo svjesni koliko je korisna što veća energetska neovisnost jedne zemlje. Ja sam se svjestan toga kao energetičar primio ovoga zahtjevnog projekta, vjerujući tada kao i danas da radim dobru i korisnu stvar.

Isto su razmišljali i brojni drugi hrvatski stručnjaci koji zajedno sa mnom rade na tome više od 10 godina. Dakle, niti sam imao zaleđe politike kada sam počeo raditi na projektu, niti ga imam sada.

image

Namjera gradnje reverzibilne hidroelektrane uz Perućko jezero izazvala je brojne reakcije

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 13:41