StoryEditorOCM
ZagoraPOZDRAV REMETI

Tužan dan u srcu Zagore: mještani se dirljivim govorom oprostili od dugogodišnjeg suradnika, ovo je njegova priča

Piše Mate Primorac
7. veljače 2023. - 12:09
Poklon Marku Radalju uručila je župljanka Kristina Matković, a župnik fra Šimun Markulin zahvalio mu je za sve što je činio za vjernikeŽupa Zavojane i Kozica

Prigodnim poklonom i dirljivim govorom župljani Zavojana, vrgorskog sela smještenog pod Mijovilom, oprostili su se od svog dugogodišnjeg remete Marka Radalja.

Čovjeka koji je godinama skromno i ponizno služio brojnim svećenicima, ali i mještanima. Radalj nažalost zbog zdravstvenih razloga više ne može obavljati tu odgovornu dužnost, rastanak mu je teško pao, ali ponosan je na sve što je učinio za svećenike i ljude svog kraja.

- Ostao sam bez posla u Makarskoj i stjecajem okolnosti došao sam živjeti u Dragljane, mjesto oko dva kilometra udaljeno od župne crkve u Zavojanima. Moj pokojni djed je bio crkovnar.

Jednom prilikom upitao sam ga: "Djede, šta ti je to crkovnar?", a on je odgovorio: "Još si ti mali da bi to razumio". No, nisam odustajao, pa mi je djed otkrio značenje te riječi. "Dite moje, crkovnar ti je čovjek koji triba biti dobar, pomagati ljudima, služiti, crkvi, fratru, narodu i Bogu koji mu je uvik na prvom mistu". Mislim da danas s ponosom mogu reći kako sam ispunio djedove riječi - kaže Marko, te skromno dodaje:

- Ponosan sam na svoju obitelj, moju djecu i unuke koji si mi uvijek bili oslonac u životu. A koliko sam bio dobar remeta, to neka kažu drugi.

Koliko je Radalj ostavio trag u ovom kraju svjedoče i riječi Andrije Jukića, člana Župnog ekonomskog vijeća.

- Bezbroj puta svjedočio sam kakva je tvoja služba i kako je služiš. A služio si je časno, dostojanstveno, i iznad svega profesionalno, skrušeno i ponizno. Udarale su kiše, zime, bure i žege, a bilo je i ljudi koji ne poznaju pojmove poniznosti. Međutim, to tebe nikad nije pokolebalo - kazao je Jukić o dugogodišnjem remeti.

U ime župne zajednice prigodni dar Radalju je uručila Kristina Matković, dok mu je župnik fra Šimun Markulin zahvalio na svemu što je radio za franjevce i vjernike u zabiokovskom kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 05:14