StoryEditor
Zagorasuprotni stavovi

Sinjska gradonačelnica: Mojanku neće zatvoriti, gdje ćemo sa smećem? Vijećnik Klarić Kukuz: Smeće desetljećima truje mještane

16. listopada 2020. - 22:52
Odlagalište Mojanka posebna je smetnja mještanima Turjaka i BrnazaToni Paštar

Državni inspektorat neće naložiti zatvaranje deponija komunalnog otpada Mojanka.

Naš deponij je pred udovoljavanjem svim traženim uvjetima za dobivanje dozvole za gospodarenje otpadom. Mojanka već 56 godina radi bez dozvole, kao i sva druga odlagališta komunalnog otpada u Hrvatskoj koja nemaju važeće dozvole.

Oko Mojanke su posve suprotni stavovi Ministarstva zaštite okoliša i Državnog inspektorata. Ministarstvo je prošle godine svojom odlukom o dinamici i redoslijedu zatvaranja odlagališta neopasnog otpada u RH odredilo da Mojanka nastavlja s radom do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, a Državni inspektorat sada nalaže zatvaranje Mojanke.

Ministarstvo i Državni inspektorat moraju se, očito, dogovoriti, a uz to svakako moraju dobro razmisliti gdje ćemo sa smećem koje se sada odlaže na Mojanku, a radi se o komunalno otpadu Sinja, Trilja, Dicma, Hrvaca i Otoka – kazala je sinjska gradonačelnica Kristina Križanac odgovarajući na vijećničko pitanje Mira Bulja, kojega je zanimalo u kojoj je fazi postupak sanacije odlagališta i pokazuju li grad Trilj i općine Dicmo, Hrvace i Otok bilo kakav interes gdje će njihovo smeće ako Državni inspektorat Mojanku ipak zatvori.

image
Kristina Križanac
Tom Dubravec/Cropix

Križanac je kazala da je na rješenje inspektorata uložena žalba. Ta njezina izjava izazvala je reakciju vijećnika Filipa Klarića Kukuza:

- Prije godinu dana kada je odlučeno da se na Mojanku odlaže smeće iz Vrgorca, nije se žalio ni grad Sinj ni upravljač odlagališta "Čistoća Cetinske krajine". Poslije godinu dana Državni inspektorat donosi rješenje o zatvaranju Mojanke i sada se ulaže žalba.

To je istinski apsurd. Ova odluka o zatvaranju ide u korist mještana Turjaka i Brnaza koji na nju čekaju više od pola stoljeća. Ide u korist građana koje smeće s deponija, a ne radi se samo o neopasnom komunalnom otpadu, desetljećima truje i od čega su mnogi oboljeli, i to od najtežih bolesti.

Mi smo onemogućili dovoženje smeća iz Vrgorca. U tome nas nisu podržali grad Trilj i općine Dicmo, Hrvace i Otok koji na Mojanku odlažu svoje smeće, ali neredovito plaćaju naknadu koja je ionako minimalna.

Zašto, gradonačelnice, sada niste stali na stranu građana? Zašto se niste žalili prije godinu dana kada je Ministarstvo odlučilo da se smeće iz Vrgorca dovozi na Mojanku, a sada, kada je Državni inspektorat napokon donio rješenje na koje mi iz Brnaza i Turjaka čekamo desetljećima, ulažete žalbu? – upitao je Klarić Kukuz.

Križanac je Klariću Kukuzu odgovorila da su prošle godine izjavili prigovor na zapisnik inspekcije, na što je vijećnik uzvratio da prigovor i žalba nikako nisu isto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 11:06