StoryEditorOCM
Zagoraslava im i hvala

Prije 32 godine Ratko Mladić namjeravao je zauzeti Sinj, policajci su ga spriječili. Danas je otkriveno spomen obilježje

Piše Toni Paštar
18. rujna 2023. - 13:59

Na pročelju zgrade Policijske postaje Sinj u ponedjeljak je otkriveno spomen obilježje Ivanu Kamberu, Dušanu Cvrlji, Miru Milanoviću i Anti Radanu, policijskim službenicima ove postaje koji su poginuli u kolovozu i rujnu 1991. godine od velikosrpskih agresora. Spomen obilježje otkrili su Nikola Milina, glavni ravnatelj policije i rodbina poginulih policajaca.

Inicijativu i cijelu organizaciju postavljanja trajnog spomena na poginule suborce pokrenuli su članovi Udruge policije Sinja i Cetinske krajine Domovinskog rata 1990.-1991. godine.

Ova svečanost održana je u okviru skorašnjeg Dana policije i blagdana policijskog nebeskog zaštitnika sv. Mihovila te tradicionalne komemoracije za 9 policajaca koji su u rujnu 1991. godine, suprostavljajući se nadiranju srpskih agresora predvođenih osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem, poginuli u Maljkovu i Hrvacama.

image
Toni Paštar

Uz ravnatelja Milinu, kao izaslanika potpredsjednika Vlade u ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, svečanosti su nazočili Slobodan Marendić, načelnik PU Split s načelnicima PP Sinj, Imotski, Trilj i drugim suradnicima, brigadir Ivan Jenjić, načelnik stožera kninske motorizirane brigade HV, svi dosadašnji zapovjednici PP Sinj na čelu s ratnim zapovjednikom Ivicom Romcem, Igor Vidalina, izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, policijski kapelani don Marko Trogrlić i don Hrvoje Relja te sinjski gvardijan fra Marinko Vukman, dožupan Ante Šošić, gradonačelnici i načelnici gradova i općina cetinskog kraja, policijski veterani iz udruga BAAT, Sinja, Imotskog, Prvog hrvatskog redarstvenika, krovne udruge policijskih branitelja u Domovinskom ratu, ostale braniteljske udruge i drugi.

Uz "Lijepu našu" u izvedbi klape Sv. Mihovil i minuta šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i posebno policajce, kod novootkrivenog spomen-obilježja rodbina i izaslanstva položili su vijence i zapalili svijeće.

- Danas obilježavamo 32. godišnjicu stradavanja policijskih službenika PU splitsko-dalmatinske, posebno četvorice iz PP Sinj. Sjećamo se svih 765 stradalih i još 22 nestala policijska službenika koji su ugradili svoje živote u temelje hrvatske policije, ali i temelje hrvatske domovine. Hrvatska policija bila je jedina organizirana snaga koja se mogla suprstaviti agresoru i zato imamo tolike žrtve – kazao je ravnatelj Milina.

- Na današnji dan prije 32 godine Ratko Mladić namjeravao je zauzeti Sinj. Upravo su ga naši policajci u tome spriječili i to, po dokumentima samih neprijatelja, u jednoj od najvećih bitaka – kazao je Ivica Romac, ratni zapovjednik PP Sinj i predsjednik udruge sinjskih policijskih veterana 1990-1991.godine.

image
Toni Paštar

- Izuzetno smo ponosni na naše poginule policajce. Svake godine PU splitsko-dalmatinska i MUP posebno na današnji dan sjećaju se poginulih kolega. Naša policija je utemeljena na žrtvi koju su oni dali u počecima stvaranja hrvatske države - kazao je Slobodan Marendić, načelnik PU Split.

- Mi mlađi izuzetno cijenimo i poštujemo njihovu žrtvu. Naša postrojba BATT nosi ime po prvim poginulim u bitci na Maljkovu – Bočini, Abramoviću, Tomašu i Topiću. Redovito posjećujemo mjesta njihove pogibije, odajemo im počast, a tako će biti i ubuduće - kazao je Ante Vugdelija, zapovjednik specijalne interventne policije BATT

U nastavku u župnoj crkvi u Hrvacama održana je sveta misa zadušnica koju je predvodio don Marko Trogrlić, a potom je odana tradicionalna počast devetorici policajaca poginulih u Maljkovu i Hrvacama. Na zajedničko spomen-obilježje uklesana su imena Ante Škoke, Kažimira Abramovića, Zorana Bočine, Ivice Grubača, Bogoslava Lukića, Jakova Topića, Dušana Cvrlje, Mira Milanovića i Ante Radana. Poslije polaganja vijenaca i molitve odriješenja počast poginulim policajcima odana je i na mjestima njihova stradanja.

image
Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 10:02