StoryEditorOCM
ZagoraOKRŠAJ NA PIKETU

Poznati ugostitelj optužuje Grad: ‘Uništili su me, upao sam u dug, gostima mi lije voda za vrat!‘; Poteštat: ‘Nije tako‘

Piše Toni Paštar
15. veljače 2024. - 19:59

Tvrtka “Džokej” nije jedini zakupac poslovnog prostora u vlasništvu Grada Sinja koja se tuži na maćehinski odnos lokalne vlasti prema njima dok istovremeno drugi zakupci uživaju posebne privilegije.

To tvrdi Davor Bogdan, vlasnik obrta “Ferari GTS”, koji od 2014. drži u zakupu poslovni prostor nekadašnje pristanišne zgrade aerodroma na sinjskom Piketu.

’Pet plus pet’ godina

Evo Bogdanove priče:

- Na javnom natječaju kao najpovoljniji ponuditelj 19. studenoga 2014. dobio sam u najam ovaj poslovni prostor na rok od “pet plus pet” godina. Prvih pet godina je isteklo 2019., ali ugovor je uredno bio produžen. Objekt je radio kao caffe-bar i noćni klub.

Prije četiri mjeseca, 17. listopada 2023., uputio sam zahtjev Gradu da mi se zbog problema koje smo svi skupa imali u vrijeme korone produži zakup za još dvije godine. Pisani zahtjev odnio sam u Gradsku pisarnicu.

image

Caffe-bar ‘Ferari GTS’ u prostoru je nekadašnje pristanišne zgrade aerodroma (na slici skroz desno)

 

Joško Šupić/Cropix

Nepunih 20 minuta nakon što sam protokolirao zahtjev nazvao me gradonačelnik Miro Bulj i pitao zašto sam to učinio. Rekao sam mu da sam zatražio produženje zato što je već produžio ugovor o zakupu klubu “Piccadilly” u Domu mladih.

Na to mi je gradonačelnik odgovorio da su oni noćni klub. Ja sam mu uzvratio da smo i mi poslovali kao noćni klub - kaže Bogdan i nastavlja:

- Već godinama imam veliki problem s prokišnjavanjem krova na cijelom objektu. Prvi veliki prodor vode dogodio se u listopadu 2020. godine.

image

Aeroklub Split - aerodrom u Sinju
 

Joško Šupić/Cropix

To sam prijavio tadašnjoj gradonačelnici Kristini Križanac koja je obećala da će sanirati krovište. Bilo je to vrijeme korone, a onda je Križanac izgubila izbore i došao je Bulj. Novom gradonačelniku urudžbirao sam zahtjeve za sanaciju krovišta 13. listopada 2021. i 20. rujna 2023., a u međuvremenu smo i u više navrata razgovarali o tome.

Neuredan platiša

Budući da je vrijeme prolazilo i oni ništa nisu poduzimali, svaka nova kiša donosila je nove količine vode sa stropa, krov je postajao poput rešeta, dao sam izraditi troškovnik, pribavio dvije ponude potencijalnih izvođača i ponudio da krov saniram vlastitim novcem, s tim da mi oni uloženo odbiju od najamnine. Gradonačelnik nije prihvatio moj prijedlog.

Kada se pogleda u strop ugostiteljskog objekta na Piketu na prvu se vidi “slika” nastala od procjeđivanja.

- I dalje teče, sa svakom kišom sve više. Kada pada kiša i dan, dva, tri poslije oborina, mojim gostima pada voda za vrat pa moraju držati kišobrane ili prelaziti u dio u kojemu manje curi voda. Što je najgore, voda prodire i do središnjeg električnog ormara pa prijeti opasnost od strujnog udara.

Poslije svega iz Grada su poslali na očevid sudskog vještaka za građevinarstvo i gradsku službenicu. Oni su zaključili da se cijelo krovište mora zamijeniti. Još uvijek, međutim, ništa od toga. Ali je zato meni promet smanjen do neizdržljvosti - tvrdi ugostitelj.

image

Sportski zrakoplovi na aerodromu Piket u Sinju
 

Joško Šupić/Cropix

Taj zakupac gradskih kvadrata na Piketu kaže da mu je mjesečna najamnina iznosila 12 tisuća kuna, a danas je ista, ali u eurima. Nije mu, naglašava, bio problem plaćati zakupninu dok je dobro poslovao.

Pokazuje nam dokument Porezne uprave iz 2018. u kojemu se navodi da je u toj godini ostvario promet od 1,65 milijuna kuna. Iz takvog dokumenta za prošlu godinu pročitali smo da je prijavljeni promet iznosio 16.507 eura s PDV-om ili nešto više od 124 tisuće kuna.

To za 360 radnih dana predstavlja dnevni promet od 45,85 eura ili 345,5 kuna, zajedno s PDV-om. Ispada da je Bogdan u prošloj godini ostvario prijavljeni promet dostatan taman za podmirivanje najamnine, koju, međutim, nije plaćao.

Je li bilo neprijavljenog prometa? Koliko je poznato, inspekcija nije utvrdila neizdavanje fiskaliziranih računa u tom kafiću i noćnom klubu, ali Bogdan, prema podacima Porezne uprave, ne spada u uredne platiše.

Na “listi srama” poreznika za Splitsko-dalmatinsku županiju na popisu fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost, a koje su “udovoljile kriterijima za objavu duga na dan 31. listopada 2023.” Bogdan se nalazi na 40. mjestu s ukupnim dugovanjem od 703.931 kunu ili preračunato 93.427 eura, od čega se na PDV odnosi 15.167 eura, na porez i prirez na dohodak 43.203 eura i na doprinose za obvezna osiguranja 35.455 eura.

’Nisam ga prevario’

- Moj trenutni dug za najamninu je oko 12 tisuća eura. Da sam imao normalne uvjete za rad, koje mi je bio dužan osigurati Grad kao najmodavac i vlasnik prostora, tada bih imao promet kao nekada i ne bih imao problema s plaćanjem. Ovako nemam odakle.

Gradonačelnik mi je prošle godine pred svjedokom obećao da će riješiti da krov ne prokišnjava. Obećao i na tome je ostalo. Od svojih sam izvora saznao da mi u Gradu pripremaju opomenu za plaćanje duga i ako ne platim da će mi raskinuti ugovor. I ja se pripremam tužiti Grad, a uz to ću ih prijaviti USKOK-u i DORH-u - ističe Bogdan.

image

Gradonačelnik Miro Bulj

Duje Klarić/Cropix

Pitanja vezana uz ovaj slučaj uputili smo gradonačelniku Bulju.

- Istina je da sam Davoru Bogdanu kao zakupcu prostora na Piketu obećao da će Grad sanirati krov jer se radi o gradskoj imovini i našoj obvezi. Bogdan ne shvaća da je riječ o javnom novcu za čije trošenje se mora poštovati procedura, a ne privatnom koji se vadi iz džepa i troši.

Nisam ga prevario. Poslao sam na očevid stručnu ekipu koja je konstatirala da se mora rekonstruirati cijelo krovište te je napravljen troškovnik radova. Tu obvezu smo uvrstili u ovogodišnji proračun i u plan javne nabave koja je upravo objavljena na gradskoj internetskoj stranici.

Registriran kao caffe-bar

Njemu zakup istječe krajem ove godine i sada traži da mu se produži za još dvije godine uz obrazloženje da nije mogao raditi zbog korone te se uspoređuje s “Piccadillyjem”. Bogdan je svoj obrt registrirao kao caffe-bar, a “Piccadilly” je registriran kao noćni klub.

U vrijeme korone restrikcije prema noćnim klubovima bile su puno rigoroznije i puno duže su trajale nego za kafiće - kaže Bulj, odbijajući kao podmetanja kako želi iz poslovnog prostora na Piketu izbaciti Bogdana i taj prostor dati nekome iz skupine sinjskih ugostitelja koji ga podržavaju. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 17:21