stdClass Object ( [id] => 1130967 [title] => ‘Novi vrtić u Dugopolju pun je smijeha naših mališana!‘ [alias] => novi-vrtic-u-dugopolju-pun-je-smijeha-nasih-malisana [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nismo posustali ni tijekom pandemijske 2020., uspjeli smo realizirati brojne značajne projekte, među kojima ističemo reciklažno dvorište i novi dječji vrtić - kažu načelnik Perica Bosančić i predsjednik Općinskog vijeća Alen Smodlaka

Sljedeće godine naša će Općina proslaviti četvrt stoljeća postojanja, a u tom proteklom razdoblju možemo se pohvaliti da smo od prosječno razvijenog sela Dalmatinske zagore postali daleko najrazvijenija općina na širem području.

Izgradili smo ceste i vodovod, kanalizacijsku mrežu, formirali gospodarsku zonu, niz stambenih zona, stvorili radna mjesta i omogućili doseljavanje stanovništva. Uredili smo naše sakralne objekte, izgradili groblja, školsku dvoranu, sportski centar s nogometnim stadionom, a nismo posustali ni tijekom epidemijom pogođene 2020. godine. Dugopolje je uspjelo realizirati mnoge značajne projekte, među kojima posebno ističemo reciklažno dvorište i novi dječji vrtić – ističu načelnik Perica Bosančić i predsjednik Općinskog vijeća Alen Smodlaka u uvodu razgovora povodom blagdana sv. Mihovila (29. rujna) i Jeronima (30. rujna).

– Možemo se pohvaliti kako ove godine niti jedno dijete nije ostalo neupisano u novi vrtić – govore dugopoljski čelnici dok obilazimo uređenu zgradu i dvorište predškolskog objekta u koji je upisano 174 mališana, od kojih je 45 u jaslicama.

Radi izgradnje vrtića uspješno su, kako doznajemo, povukli 7,5 milijuna kuna nepovratnih europskih sredstava i s njima izgradili novi vrtić s jaslicama, kapaciteta 240 djece.

---

image
Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića 'Maslačak' sufinancirani iz EU-ovih fondova sa 7,5 milijuna kuna
 
Saša Burić/Cropix
---

– Vrtić je izgrađen po najmodernijim standardima s kuhinjom, praonicom, dvoranom, te će kao takav zadovoljavati predškolske potrebe općine Dugopolje za dugi niz godina – smatraju lokalni čelnici dok obilazimo i unutrašnjost objekta ističući kako je projekt posebno značajan jer su njime prvi put u općini Dugopolje dobili jaslice.

U sklopu vrtića djeluje i socijalna kuhinja, a riječ je o EU-ovu projektu "Pijat Dobrote" vrijedan 1,6 milijuna kuna, koji se za sada skrbi o 15 korisnika.

– Ovaj projekt je obuhvatio opremanje i djelovanje socijalne kuhinje te uspostavu i pružanje usluga mobilnih timova za dostavu hrane socijalnim slučajevima, starijima i bolesnima, te je sufinanciran u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda – kažu naši sugovornici.

– Izgradili smo i šest dječjih igrališta, a u tijeku je izgradnja novog, vrijednog 700 tisuća kuna, odmah u blizini zgrade samog vrtića, koje će se prostirati na čak 800 četvornih metara i imat će nogometni teren s umjetnom travom, dječje sprave za igru, klupe i zelenilo – pokazuju nam potom na susjedstvo u kojem se odvijaju zemljani radovi.

U tijeku realizacije je i dječje igralište u Ulici kneza Domagoja. U stambenoj zoni Podi, u blizini semafora, nalazi se zemljište predviđeno za njegovu izgradnju. Za ovaj zahvat već je izrađen glavni projekt i u tijeku je priprema javne nabave za izvođenje radova.

– Novo igralište također će imati nogometni teren s umjetnom travom, dječje sprave za igru, klupe i zelenilo. Pješačka staza između Ulice kneza Domagoja i Ulice Domovinskog rata će se popločati betonskom kockom te će se postaviti autobusno stajalište s čekaonicom – objašnjavaju nam Bosančić i Smodlaka kako će to sve izgledati na dobrobit dugopoljske djece i mladosti.

Među brojnim projektima koje su, kažu, realizirali, svakako im je važna i izgradnja reciklažnog dvorišta, a sve u cilju zaštite okoliša. Otvoreno je krajem prošle godine u gospodarskoj zoni "Bani sjever" i njime upravlja komunalna tvrtka "Podi Dugopolje".

Radi se o nadziranom i ograđenom prostoru namijenjenom odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada. Njegova svrha je smanjenje količine otpada u prirodi, sprječavanje nastajanja divljih odlagališta te smanjenje naknade za odvoz smeća, što je također važno.

Ovaj projekt, na kojem se radilo dvije godine, vrijedan je oko 6,8 milijuna kuna, a oko 3,5 milijuna je osigurano iz EU-ovih fondova.

– Reciklažno dvorište je tu, ali nas čeka i uvođenje prikupljanja otpada na kućnom pragu za što smo osigurali 1800 kanti koje ćemo, nakon što splitska "Čistoća" da "zeleno svjetlo", podijeliti mještanima – vele dugopoljski čelnici.

Važno im je, ističu, povlačenje sredstava iz EU-a, pa je tako u tijeku provedba projekata sufinanciranih iz Bruxellesa u vrijednosti koja prelazi 30 milijuna kuna.

– Svi ti projekti koji su odrađeni ili su u fazi realizacije raduju sve nas, a među njima svi sigurno posebno iščekujemo izgradnju kanalizacijske mreže koja je "pred vratima".

U tijeku su radovi na izgradnji dva fekalna kolektora vrijedna više od pet milijuna kuna, a uskoro kreće i projekt aglomeracije s kojim će se izgraditi 30 milijuna kuna sekundarne kanalizacijske mreže u naseljima Dugopolje i Koprivno.

Kanalizacijski kolektori u Ulici kneza Višeslava (Balići), Mirka Rogošića i Ulici don Šimuna Karamana, vrijedni više od pet milijuna kuna, uvod su u još veći projekt Aglomeracije Split-Solin kojim će se izgraditi sekundarna kanalizacijska mreža u općini Dugopolje - vrijednosti 30 milijuna kuna. Javna nabava za izbor izvođača za izgradnju kanalizacijskih kolektora je pri kraju te uskoro počinjemo s radovima.

Nakon što se izgradi sekundarna kanalizacijska mreža u planu je i uređenje Ulice 114. brigade u njezinoj cijeloj duljini od općinske zgrade do Ulice Domovinskog rata. U planu je izgradnja nogostupa sa sjeverne strane ulice te postavljanje nove rasvjete – kazuju općinski čelnici, pa navode statističke podatke o poslovnim subjektima na njihovu području, također važnih za razvoj cijele općine.

– Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Dugopolje ima najveći broj zaposlenih na tisuću stanovnika, a u poslovnoj zoni radi 225 firmi s više od 1500 zaposlenih. Izgrađeno je više od sto objekata, a ukupno ulaganje u poslovnoj zoni iznosi više od deset milijardi kuna, od kojih je 200 milijuna novac Općine uložen u komunalno opremanje.

Tu su i olakšice za gospodarstvenike, a također i mještane.

– Općina Dugopolje posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa nastojala je ublažiti nizom mjera i tako olakšati svojim mještanima, od kojih su mnogi ostali bez posla, kao i gospodarstvenicima koji ne rade ili posluju s teškoćama.

Početkom 2020. smo umanjili iznos komunalne naknade za mještane za 50 posto, a u svibnju smo ukinuli prirez porezu na dohodak koji se u prethodnim razdobljima obračunavao po stopi od osam posto – kažu Bosančić i Smodlaka.

Ono što ih isto tako posebno raduje, jest to što već četiri godine zaredom Općina dobiva najvišu ocjenu transparentnosti.

– Institut za javne financije već nekoliko godina zaredom ocjenjuje transparentnost proračuna Općine Dugopolje najvećim brojem bodova. Među kriterijima koji se uz transparentan općinski proračun uzimaju u obzir su količina i pravovremenost objavljenih dokumenata, kvaliteta službenih internetskih stranica, te dostupnost proračunskih dokumenata na općinskim web-stranicama – ističe čelni dvojac.

---

image
'Možemo se pohvaliti kako ove godine niti jedno dijete nije ostalo neupisano u novi vrtić', govore dugopoljski čelnici
Saša Burić/Cropix
---

Važni su svi segmenti života i rada cijele Općine, od komunalnog uređenja, asfaltiranje ulica, uređenja groblja, oplemenjivanja zelenih površina, preko svih društvenih djelatnosti, od sportskih aktivnosti, kulture, očuvanja baštine..., pa će tako prostor već uređene kapelice Gospe u Dnu Polja, koju smo također obišli, još oplemeniti s dodatnim popločavanjem i uređenjem nogostupa i šetnica, a planirano je i oblaganje zida oko kapelice u kamen. S obzirom na značaj ovoga sakralnog objekta, dugoročni plan je i uređenje parkirališta preko puta kapelice.

Ničega toga ne bi bilo bez mladih, pa im je u tom pravcu, kažu, jedan od najvažnijih zadataka koji ih čeka, borba za demografsku revitalizaciju.

– Općina Dugopolje prema zadnjim statističkim podacima ima blago negativan prirodan prirast stanovništva. Da bismo potaknuli da se više ljudi odluči za veliku radost koju donosi jedno dijete više, s 2022. godinom planiramo uvesti mjeru "Roditelj odgojitelj za obitelji s 4 i više djece".

Nadalje, povećali smo novčane potpore za novorođenu djecu: za prvo dijete 5000 kuna, za drugo 10 tisuća kuna, treće 15 tisuća kuna, četvrto 30 tisuća kuna, peto 45 tisuća kuna i svako sljedeće plus 15 tisuća kuna.

Uz sve to građevinske parcele u budućoj stambenoj zoni Slavušija, pored kapelice Gospe u Dnu Polja, po iznimno povoljnim uvjetima davat će se mladim obiteljima i obiteljima s više djece.

U Dugopolje se doseljava sve više ljudi, ali, kako ističu, posebno paze da to može pratiti i infrastruktura.

– U planu je, dakle, formiranje nove stambene zone Slavušija, pored kapelice Gospe u Dnu Polja. Ova stambena zona će biti isključivo za izgradnju obiteljskih kuća, a zemljište ćemo mladim domicilnim obiteljima ustupati po iznimno povoljnim uvjetima.

U prostornom planu općine Dugopolje formirali smo dvije nove stambene zone u Kotlenicama. Pokrenuta je procedura izrade DPU-a, te vrlo skoro krećemo s formiranjem građevnih parcela. Ove dvije zone omogućit će legalnu mogućnost građenja obiteljskih kuća u Kotlenicama, a time i spriječiti odseljavanje mladih.

Uz razvoj uvjeta za predškolski odgoj brinemo se i za osnovno školstvo.

Projektom dogradnje osnovne škole, odnosno izgradnjom dodatnih 12 učionica stvorit ćemo uvjete za jednosmjensku nastavu. Izradu projekta dogradnje ćemo uskoro pokrenuti, te prioritetno krenuti u samu izgradnju uvažavajući važnost ovog projekta. Jednosmjenski rad će omogućiti organiziranje cjelodnevnog boravka za obitelji kojima je to potrebno, a i omogućit će dodatne termine našim klubovima u školskoj dvorani.

Sve stipendije koje dodjeljuje Općina, a namijenjene su darovitim učenicima srednjih škola, učenicima srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za vrijeme redovitog obrazovanja i studentima za vrijeme redovnog studiranja linearno ćemo povećati za 15 posto. Ovom simboličnom gestom pokazat ćemo koliko nam je važno obrazovanje djece i mladih, poručuju dugopoljski čelnici.

– Trudit ćemo se i dalje nastaviti ovako, da se rezultati kao i do sada mogu vidjeti u svim naseljima naše općine, Dugopolju, Koprivnu, Kotlenicama i Liski – zaključuju općinski čelnici, čestitavši Dan općine i blagdan sv. Mihovila i sv. Jeronima svim stanovnicima.

Ovaj članak je nastao u suradnji Slobodne Dalmacije i općine Dugopolje. 

---

NOVA NAMJENA

Bivša pošta u Kotlenicama postaje turistička točka

– U procesu smo ishođenja vlasništva nad bivšim objektom pošte u naselju Kotlenice, nedaleko od špilje Vranjače. Pripremamo projekt rekonstrukcije i uređenja objekta u turističko-informativnu i ugostiteljsku svrhu, a jedan dio objekta će služiti kao ispostava Hrvatske gorske službe spašavanja – navode naši sugovornici.

---

---

ZELENE ZONE

Novo lice Pitače i Dračanice

Na lokalitetu Plitača u Dugopoljskom polju izgrađeno je odmorište s vidikovcem i klupama te je postavljeno nekoliko sprava za vježbanje na otvorenom. Lokva u zaseoku Vukasovići, ovim projektom uredit će se u sportsko-rekreacijski park. Okoliš je osmišljen kao izletište oplemenjeno zelenilom, klupama, te amfiteatralnim stubištem prema lokvi, a dodatno će se urediti i postojeće balotalište kao popularno okupljalište naših mještana.
Lokva Dračanica, zasigurno jedna od najljepših lokacija u općini ovim projektom uredit će se u park tako da se potpuno sačuva njezin izvorni izgled. Okoliš je osmišljen kao zeleno izletište oplemenjeno stablima, klupama, trim stazom, roštiljem te dječjim igračkama.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN OPĆINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DAN OPĆINE 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-29 11:07:51 [created_by] => 3181 [created_by_alias] => Mia Sesartić
Saša Burić/CROPIX [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-29 11:15:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-09-29 11:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/29\/19405094.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/29\/19405106.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/29\/19405090.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/29\/19405084.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Prema zadnjim podacima Dr\u017eavnog zavoda za statistiku, Dugopolje ima najve\u0107i broj zaposlenih na tisu\u0107u stanovnika', isti\u010du Smodlaka i Bosan\u010di\u0107","Kapelici Gospe u Dnu Polja vra\u0107en je stari sjaj","Izgradnja i opremanje dje\u010djeg vrti\u0107a 'Masla\u010dak' sufinancirani iz EU-ovih fondova sa 7,5 milijuna kuna
\n\u00a0","'Mo\u017eemo se pohvaliti kako ove godine niti jedno dijete nije ostalo neupisano u novi vrti\u0107', govore dugopoljski \u010delnici"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19405094_1920.jpg":"1920x1080","k_19405094_1280.jpg":"1280x1280","k_19405094_1024.jpg":"1024x1024","k_19405094_640.jpg":"640x640","k_19405094_480.jpg":"480x480","k_19405094_340.jpg":"340x340","k_19405094_220.jpg":"220x220","o_19405094_1280.jpg":"1280x853","o_19405094_1024.jpg":"1024x682","o_19405094_640.jpg":"640x426","o_19405094_480.jpg":"480x320","o_19405094_340.jpg":"340x226","o_19405094_220.jpg":"220x146","h_19405094_1280.jpg":"1280x854","h_19405094_1024.jpg":"1024x683","h_19405094_640.jpg":"640x427","h_19405094_480.jpg":"480x320","h_19405094_340.jpg":"340x227","h_19405094_220.jpg":"220x147","pp_19405094_1280.jpg":"1006x1280","pp_19405094_1024.jpg":"805x1024","pp_19405094_640.jpg":"503x640","pp_19405094_480.jpg":"377x480","pp_19405094_340.jpg":"267x340","pp_19405094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_19405106_1920.jpg":"1920x1080","k_19405106_1280.jpg":"1280x1280","k_19405106_1024.jpg":"1024x1024","k_19405106_640.jpg":"640x640","k_19405106_480.jpg":"480x480","k_19405106_340.jpg":"340x340","k_19405106_220.jpg":"220x220","o_19405106_1280.jpg":"1280x1920","o_19405106_1024.jpg":"1024x1536","o_19405106_640.jpg":"640x960","o_19405106_480.jpg":"480x720","o_19405106_340.jpg":"340x510","o_19405106_220.jpg":"220x330","h_19405106_1280.jpg":"1280x854","h_19405106_1024.jpg":"1024x683","h_19405106_640.jpg":"640x427","h_19405106_480.jpg":"480x320","h_19405106_340.jpg":"340x227","h_19405106_220.jpg":"220x147","pp_19405106_1280.jpg":"1006x1280","pp_19405106_1024.jpg":"805x1024","pp_19405106_640.jpg":"503x640","pp_19405106_480.jpg":"377x480","pp_19405106_340.jpg":"267x340","pp_19405106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1149","hd_19405090_1920.jpg":"1920x1080","k_19405090_1280.jpg":"1280x1280","k_19405090_1024.jpg":"1024x1024","k_19405090_640.jpg":"640x640","k_19405090_480.jpg":"480x480","k_19405090_340.jpg":"340x340","k_19405090_220.jpg":"220x220","o_19405090_1280.jpg":"1280x766","o_19405090_1024.jpg":"1024x612","o_19405090_640.jpg":"640x383","o_19405090_480.jpg":"480x287","o_19405090_340.jpg":"340x203","o_19405090_220.jpg":"220x131","h_19405090_1280.jpg":"1280x854","h_19405090_1024.jpg":"1024x683","h_19405090_640.jpg":"640x427","h_19405090_480.jpg":"480x320","h_19405090_340.jpg":"340x227","h_19405090_220.jpg":"220x147","pp_19405090_1280.jpg":"1006x1280","pp_19405090_1024.jpg":"805x1024","pp_19405090_640.jpg":"503x640","pp_19405090_480.jpg":"377x480","pp_19405090_340.jpg":"267x340","pp_19405090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1128","hd_19405084_1920.jpg":"1920x1080","k_19405084_1280.jpg":"1280x1280","k_19405084_1024.jpg":"1024x1024","k_19405084_640.jpg":"640x640","k_19405084_480.jpg":"480x480","k_19405084_340.jpg":"340x340","k_19405084_220.jpg":"220x220","o_19405084_1280.jpg":"1280x752","o_19405084_1024.jpg":"1024x601","o_19405084_640.jpg":"640x376","o_19405084_480.jpg":"480x282","o_19405084_340.jpg":"340x199","o_19405084_220.jpg":"220x129","h_19405084_1280.jpg":"1280x854","h_19405084_1024.jpg":"1024x683","h_19405084_640.jpg":"640x427","h_19405084_480.jpg":"480x320","h_19405084_340.jpg":"340x227","h_19405084_220.jpg":"220x147","pp_19405084_1280.jpg":"1006x1280","pp_19405084_1024.jpg":"805x1024","pp_19405084_640.jpg":"503x640","pp_19405084_480.jpg":"377x480","pp_19405084_340.jpg":"267x340","pp_19405084_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7999499 Threads: 4 Questions: 1661067392 Slow queries: 4939893 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112035483 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/novi-vrtic-u-dugopolju-pun-je-smijeha-nasih-malisana-1130967 [printLink] => /dalmacija/zagora/novi-vrtic-u-dugopolju-pun-je-smijeha-nasih-malisana-1130967?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 619241 [name] => Dan općine Dugopolje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-01 15:00:07 [main_article_id] => 0 [alias] => dan-opcine-dugopolje [link] => /tag/dan-opcine-dugopolje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN OPĆINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Novi vrtić u Dugopolju pun je smijeha naših mališana!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3181 [name] => Mia Sesartić [username] => mia-sesarti [email] => mia-sesarti@sd.hr [password] => $2y$10$5yqkcXmNavQ7A1ldN53X1ert4syjCl58.iADXCCJWFRzBSAJIEjxi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mia-sesartic-3181 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1699 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a68f3ebaa5281e99cdf838997048a352?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19405094.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => 'Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Dugopolje ima najveći broj zaposlenih na tisuću stanovnika', ističu Smodlaka i Bosančić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19405094.jpg [title] => 'Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Dugopolje ima najveći broj zaposlenih na tisuću stanovnika', ističu Smodlaka i Bosančić Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19405106.jpg [title] => Kapelici Gospe u Dnu Polja vraćen je stari sjaj Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19405090.jpg [title] => Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića 'Maslačak' sufinancirani iz EU-ovih fondova sa 7,5 milijuna kuna
 
Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/29/19405084.jpg [title] => 'Možemo se pohvaliti kako ove godine niti jedno dijete nije ostalo neupisano u novi vrtić', govore dugopoljski čelnici Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nismo posustali ni tijekom pandemijske 2020., uspjeli smo realizirati brojne značajne projekte, među kojima ističemo reciklažno dvorište i novi dječji vrtić - kažu načelnik Perica Bosančić i predsjednik Općinskog vijeća Alen Smodlaka

Sljedeće godine naša će Općina proslaviti četvrt stoljeća postojanja, a u tom proteklom razdoblju možemo se pohvaliti da smo od prosječno razvijenog sela Dalmatinske zagore postali daleko najrazvijenija općina na širem području.

Izgradili smo ceste i vodovod, kanalizacijsku mrežu, formirali gospodarsku zonu, niz stambenih zona, stvorili radna mjesta i omogućili doseljavanje stanovništva. Uredili smo naše sakralne objekte, izgradili groblja, školsku dvoranu, sportski centar s nogometnim stadionom, a nismo posustali ni tijekom epidemijom pogođene 2020. godine. Dugopolje je uspjelo realizirati mnoge značajne projekte, među kojima posebno ističemo reciklažno dvorište i novi dječji vrtić – ističu načelnik Perica Bosančić i predsjednik Općinskog vijeća Alen Smodlaka u uvodu razgovora povodom blagdana sv. Mihovila (29. rujna) i Jeronima (30. rujna).

– Možemo se pohvaliti kako ove godine niti jedno dijete nije ostalo neupisano u novi vrtić – govore dugopoljski čelnici dok obilazimo uređenu zgradu i dvorište predškolskog objekta u koji je upisano 174 mališana, od kojih je 45 u jaslicama.

Radi izgradnje vrtića uspješno su, kako doznajemo, povukli 7,5 milijuna kuna nepovratnih europskih sredstava i s njima izgradili novi vrtić s jaslicama, kapaciteta 240 djece.

---

image
Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića 'Maslačak' sufinancirani iz EU-ovih fondova sa 7,5 milijuna kuna
 
Saša Burić/Cropix
---

– Vrtić je izgrađen po najmodernijim standardima s kuhinjom, praonicom, dvoranom, te će kao takav zadovoljavati predškolske potrebe općine Dugopolje za dugi niz godina – smatraju lokalni čelnici dok obilazimo i unutrašnjost objekta ističući kako je projekt posebno značajan jer su njime prvi put u općini Dugopolje dobili jaslice.

U sklopu vrtića djeluje i socijalna kuhinja, a riječ je o EU-ovu projektu "Pijat Dobrote" vrijedan 1,6 milijuna kuna, koji se za sada skrbi o 15 korisnika.

– Ovaj projekt je obuhvatio opremanje i djelovanje socijalne kuhinje te uspostavu i pružanje usluga mobilnih timova za dostavu hrane socijalnim slučajevima, starijima i bolesnima, te je sufinanciran u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda – kažu naši sugovornici.

– Izgradili smo i šest dječjih igrališta, a u tijeku je izgradnja novog, vrijednog 700 tisuća kuna, odmah u blizini zgrade samog vrtića, koje će se prostirati na čak 800 četvornih metara i imat će nogometni teren s umjetnom travom, dječje sprave za igru, klupe i zelenilo – pokazuju nam potom na susjedstvo u kojem se odvijaju zemljani radovi.

U tijeku realizacije je i dječje igralište u Ulici kneza Domagoja. U stambenoj zoni Podi, u blizini semafora, nalazi se zemljište predviđeno za njegovu izgradnju. Za ovaj zahvat već je izrađen glavni projekt i u tijeku je priprema javne nabave za izvođenje radova.

– Novo igralište također će imati nogometni teren s umjetnom travom, dječje sprave za igru, klupe i zelenilo. Pješačka staza između Ulice kneza Domagoja i Ulice Domovinskog rata će se popločati betonskom kockom te će se postaviti autobusno stajalište s čekaonicom – objašnjavaju nam Bosančić i Smodlaka kako će to sve izgledati na dobrobit dugopoljske djece i mladosti.

Među brojnim projektima koje su, kažu, realizirali, svakako im je važna i izgradnja reciklažnog dvorišta, a sve u cilju zaštite okoliša. Otvoreno je krajem prošle godine u gospodarskoj zoni "Bani sjever" i njime upravlja komunalna tvrtka "Podi Dugopolje".

Radi se o nadziranom i ograđenom prostoru namijenjenom odvojenom prikupljanju i privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada. Njegova svrha je smanjenje količine otpada u prirodi, sprječavanje nastajanja divljih odlagališta te smanjenje naknade za odvoz smeća, što je također važno.

Ovaj projekt, na kojem se radilo dvije godine, vrijedan je oko 6,8 milijuna kuna, a oko 3,5 milijuna je osigurano iz EU-ovih fondova.

– Reciklažno dvorište je tu, ali nas čeka i uvođenje prikupljanja otpada na kućnom pragu za što smo osigurali 1800 kanti koje ćemo, nakon što splitska "Čistoća" da "zeleno svjetlo", podijeliti mještanima – vele dugopoljski čelnici.

Važno im je, ističu, povlačenje sredstava iz EU-a, pa je tako u tijeku provedba projekata sufinanciranih iz Bruxellesa u vrijednosti koja prelazi 30 milijuna kuna.

– Svi ti projekti koji su odrađeni ili su u fazi realizacije raduju sve nas, a među njima svi sigurno posebno iščekujemo izgradnju kanalizacijske mreže koja je "pred vratima".

U tijeku su radovi na izgradnji dva fekalna kolektora vrijedna više od pet milijuna kuna, a uskoro kreće i projekt aglomeracije s kojim će se izgraditi 30 milijuna kuna sekundarne kanalizacijske mreže u naseljima Dugopolje i Koprivno.

Kanalizacijski kolektori u Ulici kneza Višeslava (Balići), Mirka Rogošića i Ulici don Šimuna Karamana, vrijedni više od pet milijuna kuna, uvod su u još veći projekt Aglomeracije Split-Solin kojim će se izgraditi sekundarna kanalizacijska mreža u općini Dugopolje - vrijednosti 30 milijuna kuna. Javna nabava za izbor izvođača za izgradnju kanalizacijskih kolektora je pri kraju te uskoro počinjemo s radovima.

Nakon što se izgradi sekundarna kanalizacijska mreža u planu je i uređenje Ulice 114. brigade u njezinoj cijeloj duljini od općinske zgrade do Ulice Domovinskog rata. U planu je izgradnja nogostupa sa sjeverne strane ulice te postavljanje nove rasvjete – kazuju općinski čelnici, pa navode statističke podatke o poslovnim subjektima na njihovu području, također važnih za razvoj cijele općine.

– Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Dugopolje ima najveći broj zaposlenih na tisuću stanovnika, a u poslovnoj zoni radi 225 firmi s više od 1500 zaposlenih. Izgrađeno je više od sto objekata, a ukupno ulaganje u poslovnoj zoni iznosi više od deset milijardi kuna, od kojih je 200 milijuna novac Općine uložen u komunalno opremanje.

Tu su i olakšice za gospodarstvenike, a također i mještane.

– Općina Dugopolje posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa nastojala je ublažiti nizom mjera i tako olakšati svojim mještanima, od kojih su mnogi ostali bez posla, kao i gospodarstvenicima koji ne rade ili posluju s teškoćama.

Početkom 2020. smo umanjili iznos komunalne naknade za mještane za 50 posto, a u svibnju smo ukinuli prirez porezu na dohodak koji se u prethodnim razdobljima obračunavao po stopi od osam posto – kažu Bosančić i Smodlaka.

Ono što ih isto tako posebno raduje, jest to što već četiri godine zaredom Općina dobiva najvišu ocjenu transparentnosti.

– Institut za javne financije već nekoliko godina zaredom ocjenjuje transparentnost proračuna Općine Dugopolje najvećim brojem bodova. Među kriterijima koji se uz transparentan općinski proračun uzimaju u obzir su količina i pravovremenost objavljenih dokumenata, kvaliteta službenih internetskih stranica, te dostupnost proračunskih dokumenata na općinskim web-stranicama – ističe čelni dvojac.

---

image
'Možemo se pohvaliti kako ove godine niti jedno dijete nije ostalo neupisano u novi vrtić', govore dugopoljski čelnici
Saša Burić/Cropix
---

Važni su svi segmenti života i rada cijele Općine, od komunalnog uređenja, asfaltiranje ulica, uređenja groblja, oplemenjivanja zelenih površina, preko svih društvenih djelatnosti, od sportskih aktivnosti, kulture, očuvanja baštine..., pa će tako prostor već uređene kapelice Gospe u Dnu Polja, koju smo također obišli, još oplemeniti s dodatnim popločavanjem i uređenjem nogostupa i šetnica, a planirano je i oblaganje zida oko kapelice u kamen. S obzirom na značaj ovoga sakralnog objekta, dugoročni plan je i uređenje parkirališta preko puta kapelice.

Ničega toga ne bi bilo bez mladih, pa im je u tom pravcu, kažu, jedan od najvažnijih zadataka koji ih čeka, borba za demografsku revitalizaciju.

– Općina Dugopolje prema zadnjim statističkim podacima ima blago negativan prirodan prirast stanovništva. Da bismo potaknuli da se više ljudi odluči za veliku radost koju donosi jedno dijete više, s 2022. godinom planiramo uvesti mjeru "Roditelj odgojitelj za obitelji s 4 i više djece".

Nadalje, povećali smo novčane potpore za novorođenu djecu: za prvo dijete 5000 kuna, za drugo 10 tisuća kuna, treće 15 tisuća kuna, četvrto 30 tisuća kuna, peto 45 tisuća kuna i svako sljedeće plus 15 tisuća kuna.

Uz sve to građevinske parcele u budućoj stambenoj zoni Slavušija, pored kapelice Gospe u Dnu Polja, po iznimno povoljnim uvjetima davat će se mladim obiteljima i obiteljima s više djece.

U Dugopolje se doseljava sve više ljudi, ali, kako ističu, posebno paze da to može pratiti i infrastruktura.

– U planu je, dakle, formiranje nove stambene zone Slavušija, pored kapelice Gospe u Dnu Polja. Ova stambena zona će biti isključivo za izgradnju obiteljskih kuća, a zemljište ćemo mladim domicilnim obiteljima ustupati po iznimno povoljnim uvjetima.

U prostornom planu općine Dugopolje formirali smo dvije nove stambene zone u Kotlenicama. Pokrenuta je procedura izrade DPU-a, te vrlo skoro krećemo s formiranjem građevnih parcela. Ove dvije zone omogućit će legalnu mogućnost građenja obiteljskih kuća u Kotlenicama, a time i spriječiti odseljavanje mladih.

Uz razvoj uvjeta za predškolski odgoj brinemo se i za osnovno školstvo.

Projektom dogradnje osnovne škole, odnosno izgradnjom dodatnih 12 učionica stvorit ćemo uvjete za jednosmjensku nastavu. Izradu projekta dogradnje ćemo uskoro pokrenuti, te prioritetno krenuti u samu izgradnju uvažavajući važnost ovog projekta. Jednosmjenski rad će omogućiti organiziranje cjelodnevnog boravka za obitelji kojima je to potrebno, a i omogućit će dodatne termine našim klubovima u školskoj dvorani.

Sve stipendije koje dodjeljuje Općina, a namijenjene su darovitim učenicima srednjih škola, učenicima srednjih škola koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za vrijeme redovitog obrazovanja i studentima za vrijeme redovnog studiranja linearno ćemo povećati za 15 posto. Ovom simboličnom gestom pokazat ćemo koliko nam je važno obrazovanje djece i mladih, poručuju dugopoljski čelnici.

– Trudit ćemo se i dalje nastaviti ovako, da se rezultati kao i do sada mogu vidjeti u svim naseljima naše općine, Dugopolju, Koprivnu, Kotlenicama i Liski – zaključuju općinski čelnici, čestitavši Dan općine i blagdan sv. Mihovila i sv. Jeronima svim stanovnicima.

Ovaj članak je nastao u suradnji Slobodne Dalmacije i općine Dugopolje. 

---

NOVA NAMJENA

Bivša pošta u Kotlenicama postaje turistička točka

– U procesu smo ishođenja vlasništva nad bivšim objektom pošte u naselju Kotlenice, nedaleko od špilje Vranjače. Pripremamo projekt rekonstrukcije i uređenja objekta u turističko-informativnu i ugostiteljsku svrhu, a jedan dio objekta će služiti kao ispostava Hrvatske gorske službe spašavanja – navode naši sugovornici.

---

---

ZELENE ZONE

Novo lice Pitače i Dračanice

Na lokalitetu Plitača u Dugopoljskom polju izgrađeno je odmorište s vidikovcem i klupama te je postavljeno nekoliko sprava za vježbanje na otvorenom. Lokva u zaseoku Vukasovići, ovim projektom uredit će se u sportsko-rekreacijski park. Okoliš je osmišljen kao izletište oplemenjeno zelenilom, klupama, te amfiteatralnim stubištem prema lokvi, a dodatno će se urediti i postojeće balotalište kao popularno okupljalište naših mještana.
Lokva Dračanica, zasigurno jedna od najljepših lokacija u općini ovim projektom uredit će se u park tako da se potpuno sačuva njezin izvorni izgled. Okoliš je osmišljen kao zeleno izletište oplemenjeno stablima, klupama, trim stazom, roštiljem te dječjim igračkama.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix
'Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Dugopolje ima najveći broj zaposlenih na tisuću stanovnika', ističu Smodlaka i Bosančić
Saša Burić/Cropix
Kapelici Gospe u Dnu Polja vraćen je stari sjaj
Saša Burić/Cropix
Izgradnja i opremanje dječjeg vrtića 'Maslačak' sufinancirani iz EU-ovih fondova sa 7,5 milijuna kuna
 
Saša Burić/Cropix
'Možemo se pohvaliti kako ove godine niti jedno dijete nije ostalo neupisano u novi vrtić', govore dugopoljski čelnici
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/novi-vrtic-u-dugopolju-pun-je-smijeha-nasih-malisana-1130967 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=21a5618f319389ee0e3b7779d541e3bcc8a6ab9b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Novi+vrti%C4%87+u+Dugopolju+pun+je+smijeha+na%C5%A1ih+mali%C5%A1ana%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnovi-vrtic-u-dugopolju-pun-je-smijeha-nasih-malisana-1130967 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnovi-vrtic-u-dugopolju-pun-je-smijeha-nasih-malisana-1130967 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DAN OPĆINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraDAN OPĆINE

‘Novi vrtić u Dugopolju pun je smijeha naših mališana!‘

Piše Mia Sesartić
Saša Burić/CROPIX
29. rujna 2021. - 13:08
'Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, Dugopolje ima najveći broj zaposlenih na tisuću stanovnika', ističu Smodlaka i BosančićSaša Burić/Cropix

Nismo posustali ni tijekom pandemijske 2020., uspjeli smo realizirati brojne značajne projekte, među kojima ističemo reciklažno dvorište i novi dječji vrtić - kažu načelnik Perica Bosančić i predsjednik Općinskog vijeća Alen Smodlaka

Sljedeće godine naša će Općina proslaviti četvrt stoljeća postojanja, a u tom proteklom razdoblju možemo se pohvaliti da smo od prosječno razvijenog sela Dalmatinske zagore postali daleko najrazvijenija općina na širem području.

Izgradili smo ceste i vodovod, kanalizacijsku mrežu, formirali gospodarsku zonu, niz stambenih zona, stvorili radna mjesta i omogućili doseljavanje stanovništva. Uredili smo naše sakralne objekte, izgradili groblja, školsku dvoranu, sportski centar s nogometnim stadionom, a nismo posustali ni tijekom epidemijom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:55