StoryEditor
Zagorastravičan pokolj

Mučni prizori u staji stočara iz Ciste Velike, u vučjim raljama završilo 40 ovaca: Radi se o većem čoporu koji je odgojio pomladak, ne možemo im ništa

27. listopada 2020. - 13:23
Privatni album

Ni armaturna mreža visine preko dva metra ni blizina obiteljskih kuća nisu pokolebale čopor vukova da počini stravičan pokolj u staji Ivana Ike Pleića iz Ciste Velike.

U samo jednoj noći u vučjim je raljama završilo četrdesetak ovaca, od kojih je dvanaest smrtno stradalo, a njih tridesetak naklano. Deset njih je u teškom stanju i s obzirom na težinu ozljeda pitanje je trenutka kada će i one uginuti.

- Cijeli svoj život bavimo se uzgojem ovaca. Biram, selektiram, da dobijem prvoklasno stado. A onda sam u jednoj noći ostao bez pola njih. Teško je u ovom trenutku bilo što reći. Nisam mogao vjerovati da se to meni dogodilo. Tor je bio ograđen visokom žičanom armaturom, ali vukovi su se ipak prebacili preko ograde i počinili ovo nedjelo.

Najvjerojatnije se to dogodilo nakon ponoći jer do tada smo bili budni, a ovce se nalaze tek kojih četrdesetak metara od kuća. Čuli bismo barem lavež pasa. Međutim, prema ozljedama i količini pojedenog mesa, veterinari tvrde da se čopor na gozbi zadržao i nekoliko sati, možda čak sve do svitanja. Teško je gledati i slušati smrtne hropce nesretnih životinja, a još teže gledati one zaklane.

Komadi mesa i vune odaju svu stravičnost koja se ovdje dogodila. O količini pojedenog mesa dovoljno vam govori da je ostala tek polovica od četrdeset kilograma teškog ovna, a dodatno su se pogostili jednim janjetom i ovcom, dok su ostalo zaklali - žalosno će Ivan Pleić.

Od kada se bavi stočarstvom, a ima tome pedesetak godina, jer je posao naslijedio od svojih roditelja, nikada nije zabilježen sličan slučaj. Prije deset godina tijekom ispaše ostao je bez jedne ovce, ali to i ne računa jer je tek nakon petnaest mjeseci od Ministarstva kulture na ime oštete dobio simboličnih 250 kuna.

- Ne tražim nikakvu milostinju. Ovaj slučaj me neće pokolebati da nastavim s uzgojem jer mi je ovo jedini izvor prihoda, ali ipak netko mora sanirati ovu štetu. Poticati ljude na uzgoj, a paralelno štititi vuka, nekako mi ne ide jedno s drugim - tvrdi Pleić

U tamošnjoj lovačkoj udruzi tvrde da su im vezane ruke. Za dopredsjednika LU "Kuna" Marijana Kurtovića dileme nema. Vuk je zaštićena životinja i kao takva uživa sve blagodati. I oni, kao i malobrojni stočari iz tog kraja, od resornog ministarstva traže barem redukcijski odstrel kako bi se smanjio njihov broj i izbjegle strašne slike zaklanih domaćih životinja koje ih prate već nekoliko godina.

- Bez sumnje se radi o većem čoporu koji je odgojio svoj pomladak i, kao svake godine nakon ljetne pauze, nastavljaju s napadima, a epilog je i ovaj pokolj u staji Ike Pleića. Mi tu, nažalost, ne možemo ništa - zaključio je Kurtović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 12:26