StoryEditorOCM
Zagoravrhunska atmosfera

Kiša ipak nije spriječila Sinjane da poprate Čoju, kasnila je, sve je bilo upitno, a onda preokret, evo tko je slavio

Piše Toni Paštar
5. kolovoza 2023. - 21:41

U natjecanju za Čoju pobjedio je Kristijan Bikić sa 12 punata i to poslije trostrukog pripetavanja. Poslije završene treće trke tri alkara, najstariji Kristijan Bikić kojemu je 308. alkarsko slavlje oproštajno te debitanti Bože Mandac i Stipe Bogdan, imali su po 7 punata pa je poslije prijavka ađutanta Josipa Jadrijevića alkarski vojvoda zapovjedio da se pripetavaju do kraja.

U prvom pripetavanju Bikić i Bogdan pogodili su "u dva", a Mandac je pogotkom "u jedan" otpao iz daljnje borbe. U drugom pripetavanju i Bikić i Bogdan pogodili su "u jedan" pa je bitka nastavljena.

U trećem pripetavanju Bikić je gađao prvi i naciljao pogodak "u dva". Kada je sa starta krenuo debitant Bogdan cijelo gledalište bilo je na nogama. Iako je već bio sumrak i slabije se vidjelo priželjkivao se nastavak. Bogdan je, međutim, pogodio "u jedan" pa je tako Bikić došao do svog prvog alkarskog trofeja.

Debitirao 2002. godine

Kristijan Bikić, u Sinju vrlo popularni neženja Kike, rođen je 1975. godine.

image

Kristijan Bikić

Jakov Prkic/Cropix

Zaposlen je u tvrtki HP-Expres u Splitu. Kao pratitelj barjaka u alkarskoj povorci debitirao je 2002., a kao kopljanik 2006. godine. Tri puta je bio vojvodin ađutant. Poslije dvije godine izbivanja prošle godine se vratio među kopljanike.

Svoj prvi alkarski trofej osvojio je jašući na kobili Andora iz Alkarske ergele. Bikićev alkarski momak je 38-ogodišnji Ivan Vladović iz Sinja, komercijalist zaposlen na distribuciji lijekova u tvrtki Oktal Pharma.

Čestitajući Bikiću na pobjedi za Čoju alkarski vojvoda Mario Šušnjara na koplje mu je privezao 311 centimetara crvene čoje kao tradicionalni znamen pobjede. Bikić je za sebe i svoga alkarskog momka osvojio srebrnu plaketu Alke, a pobjedniku Čoje pripada i novčana nagrada Viteškog alkarskog društva u iznosu od 3.000 eura.

Opcija odgode

Održavanje Čoje, koja je počela s pola sata kašnjenja, bilo je upitno. Zbog raskvašenosti staze alkarska uprava razmatrala je opciju odgode završnice alkarskog slavlja. Posebno je bio natopljen dio staze na startu, oko Biljega. Ostavljeno je vidjeti što može napraviti tehnička služba.

Oni su u kratkom roku uz angažiranje mehanizacije na najugroženije djelove staze dovezli i razastrli 15 kubika suhog pijeska (pržine).

Nakon svega je ocijenjeno da se na takvoj stazi Čoja može održati. Iako je za vrijeme natjecanja u više navrata padala jaka kiša, a gotovo svo vrijeme je rominjala, upitna Čoja na kraju se pretvorila u vrhunsku alkarsku priredbu.

Unatoč lošim uvjetima alkari su u prvoj trci pogodili ukupno 19 punata, u drugoj solidnih 25, a u trećoj u kojoj nisu sudjelovala četiri alkara koji nisu imali izgleda pobijediti, pogodili su 18 punata.

Usprkos nevremenu sva sjedeća mjesta na alkarskim tribinama i dostupna stajališta bila su popunjena gledateljima kojih je bilo više od šest tisuća.

U svečanoj alkarskoj loži uz predsjednika VAD-a dr. Stipu Jukića bili su čelnici sinjske civilne, vojne i crkvene vlasti, gradonačelnik Miro Bulj, bojnik Robert Budimir Bekan i gvardijan fra Marinko Vukman, a zajedno s njima čelnici drugih gradova i općina cetinskog kraja, predstavnici grada Vukovara, općine Barban, viteških udruga "Trke na prstenac" iz Barbana, La Sartiglie iz Oristana na Sardiniji, Stari Grenadiri iz Ženeve, Mađarski husari, Kupreški kosci i drugi.

Završno 308. alkarsko slavlje održat će se ove nedjelje s početkom u 16,30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:31