stdClass Object ( [id] => 1343011 [title] => Bijeda u zaboravljenom kutku svijeta: muškarci su odlazili, sav je teret ostajao na ženama; ‘Koja bi to danas izdržala‘ [alias] => bijeda-u-zaboravljenom-kutku-svijeta-muskarci-su-odlazili-sav-je-teret-ostajao-na-zenama-koja-bi-to-danas-izdrzala [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Vater unser, der du bist im himmel ist, geheiligt werde dein name…, ups…, dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji…" - ispravlja 86-godišnja Marta Šiško svoga četiri godine starijeg supruga Tomislava, laktajući ga onako lagano pod rebra ne bi li ga vratila u jezičnu "brazdu" iz koje je "iskočio" prije šezdesetak godina i u nju se ponovno vratio prije četvrt stoljeća.

Gastarbajterski staž od Hamburga do Dortmunda i dalje do Essena i ponovno natrag do rodne Vinice ostavio je traga u konverzaciji i dijalektu. Pa ne treba zamjeriti ako čovjek malo jezično "zastrani." Molio on na njemačkom ili hrvatskom, molitva će biti uslišana. I uvijek je naglas vapio, žudeći za rodnom grudom na kojoj je ostavio suprugu s osmero djece.

Tomislav Zvonko Šiško tek je jedan u nizu muške čeljadi koja je tih šezdesetih godina prošlog stoljeća napustila Vinicu, mjesto u susjednoj Bosni i Hercegovini na tromeđi Bosne, Hercegovine i Dalmacije ili ono "i" između Bosne –Hercegovine. Tako ih se jedino moglo svrstati s obzirom da se nisu osjećali ni Bosancima niti Hercegovcima. Najdraže im je kada im kažete da su Imoćani, čijoj krajini ako ne administrativno, onda društveno sigurno pripadaju.

---

image

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix
---

Iz te međuplaninske razderotine između Zavelima, Kamešnice i Tušnice uglavnom se iseljavalo. Taj nekada zaboravljeni kutak svijeta, ili danas slijepo crijevo tomislavgradske općine, nikada nije mnogo obećavao čovjeku. Igrom slučaja i surove prirode ljudima je darovana ova zemlja da na njoj stvaraju svoje življenje, a ono je od pamtivijeka za svakog pojedinca bilo nesigurno i teško.

Tu nesigurnost najbolje su osjetili za Drugog svjetskog rata, kada je na raznim stratištima svoje živote ostavilo dvjestotinjak Viničana. Oni preostali svoje bolje sutra potražili su izvan granica. Nije bilo kuće iz koje glava obitelji nije otišla preko međe "plijeviti" dojč marke po bauštelama diljem zapadne Njemačke. I oni najveći lokalpatrioti gledali su da se brzo dokopaju vize i izvuku iz novčane krize. Kako znaju tako se i snalaze, pasoš vade i odmah odlaze. Kad o Božiću na "urlap" dolaze fini ljudi Bože svemogući. Svaki od njih bolji nego lani, kaput dugi i to karirani, pjevalo se po selu kada nahrupe iz tuđine momci.

- Pisma tako kaže. Njoj hvala. Ona nas je održala. Međutim, triba staviti ruku na srce i priznati, sav teret je ostao na ženama. One su nosile sva četiri kantuna. Orale, kosile, nosile, žele, kopale. Plus krave, ovce, a svašta, šta je god tribalo. A tribalo je puno. Puna kuća dice, njih osmero. Tribalo je to nahraniti, obući, obuti i školovati. Da nije bilo tih žena, moga si sve polit petrojem i zapalit - spominje se Tomislav teškog života i seoskih žena koje su bile okosnica svakog njihovog domaćinstva, pa tako i njegovog.

Supruzi Marti nije bilo teško, bar tako ona kaže. Bila je mlada. Lakše je podnosila "težački" život. Znoj, žuljevite ruke i duboke brazde i onaj vječiti nagon da svima ugodi, obilježile su njihove najbolje godine. I živinčetu u pojeti i svekru, svekrvi, diverovima i nevistama u kući, svima je bila na usluzi.

---

image

Tomislav Zvonko Šiško i Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix
---

- Bio je jad i kuku. Ne daj Bože nikome našega života. Koja bi to danas izdržala, i ne daj joj Bože da dođe u takvu napast - vrti glavom Marta, u čijim blagim očima još treperi ona iskra nekadašnjeg mukotrpnog života. Opet uz sve nevolje tog vremena i to što joj je u dotu ostavio sve što je imao i radio, ne umanjuje važnost svog "čovika" u tuđini.

- Bilo je i teških i lakših dana. Znate, kada nema njega, nije dobro. Opet on je sla i pisa, živili smo od njegovih truda i hvala Bogu nije mi bilo niti mi je danas loše s njim - gladi Marta ruku svom Tomislavu, ne skidajući pogleda sa svoje uzdanice.

Najveća radost joj je bio pokojni poštar Jerko Ledić. Njega su gledali ko ukazanje. Sridom i subotom, eto ti ga Viničkim poljem prema razasutim, u kamenjar skrivenim zaseocima, noseći dobro upakiranu "buštu" ili pak pismo. Puno njih nije vjerovalo režimu jer se čitalo svako pismo prije nego bi došlo onome kome je upućeno, pa su novac kasnije slali poštom.

I njima preko granice nije bilo lako, napose samoća. Jer ljudski život nije samo tuga i radost, on je više od toga. Pa i radost i tugu mora s nekim podijeliti. Složenost emotivnog života ljudskog bića i nježnost nije privilegija samo naparfemiranih. Žuljevi na rukama ne znače i žuljeve na srcu. Svatko živi svoj život i svoj vijek.

Tako se htjelo Viničanima. S prvim saznanjima o svijetu oko sebe nije im dana mogućnost izbora. To tek dolazi kasnije kada čovjek odraste. A onda je svijet širok.

- Nismo mi otišli zato što nam se više nije sviđao miris ognjišta, nego iz ljute potrebe. Slaba zarada di se god okreneš. Najprije po Bosni, zatim u Crnoj Gori. Radi se, ali nema tu velike sriće. I onda ko i svi, prodaj štogod sirotinje, kupi odijelo, kuver i kartu i ajde tamo di je bolje - spominje se Tomislav.

---

image

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix
---

Žene nisu imale tu privilegiju. Njihov svijet počinje i završava dokle seže pogled oka. Sve njihovo vezano je za komadić škrte zemlje i nebeske dobre volje, da ljetina urodi i da je ne "odnese" grad ili poledica.

O toj raseljeničkoj pošasti, pogotovo u Vinici, prije pedesetak godina Televizija Sarajevo snimila je zanimljiv dokumentarac "Zemlja bez Adama".

- Prije "Zemlja bez Adama", danas "Adam bez zemlje". Oću vam reć‘, koliko god da je našem narodu dobro došla Njemačka i njezina valuta, toliko nam je i naštetila. Od prije skoro pa četiri tisuće stanovnika ostalo je nas niti dvjesto. Sve se odselilo. Sa prvim zarađenim markama kupili su zemlje od Splita od Makarske, a onda pomalo udari temelje i niži red blokova, red maltera i tako sve u visoko i naširoko - tvrdi Blaž Ivanda, možda i jedini živući "glumac" iz sarajevskog dokumentarca, koji nakon nepunih pet godina iseljeništva iskoči iz njemačkih kanala, dosta mu je bilo, kaže, smrdljivih konzervi.

---

image

Blaž Ivanda

Joško Šupić/Cropix
---

Ako si štogod tio uštediti ti si mora dobro remen pritegnuti. Zna je dobro Blaž, jadna li im majka, ne da Švabo badave maraka. I onda kući za konduktera u Duvno Bus -nenametljivo će Blaž, kojeg zatičemo u zanimljivom društvu u jedinoj seoskoj trgovini. Bilo ih je svojevremeno i više plus one četiri gostionice gdje su "šljokađije" trusile zadnju kapljicu prije otpozdrava "S Bogom ostaj mostarska stanico, hvaljen Isus njemačka granico". Paralelno s njihovom pjesmom, žene su odgovarale; "Oj Njemačka, vrag ti odnio pute, jedna lola pa mi ode u te. Ameriko, treći dio svita, po tebi se moja lola skita.

Bilo je govora da bi trebale podignuti spomenik viničkim ženama. Tim trudbenicama koje su silom prilika morale biti i muško i žensko.

- Dašta nego da su zaslužili. Nego što se tiče one štete što se zemlja napustila, a živinčad nestala, slobodno napiši da su te iste žene uklele krave i ovce. Dodijalo im, brate. Naprtilo ih pa nosi. Mora ti dojadit. Em po kući, ori sa volovima po njivi, a onda još te puste krave. Onda kuni, šta će drugo -domeće srednjovječna gospođa, kaže, rodom iz Male Vinice, odnosno sa hrvatske strane granice.

Teško je bilo mladim ženama bez ljudi. Morali su raditi i svoje i njihove posle, pa uvečer kada dođe kući, nema čovika. To je jadno i kukavno. Sve su jadne žene morale radit, a možda da nije toga, govorili su stari Viničani, bi pobisnile, skakale bi po polju, a nako kada ih je teret osvojio, manje im je "toga" u glavi.

S njom se baš ne slaže Srećko Ćalić, koji pola godine živi u Zagrebu, gdje je otišao 1978., a ostatak godine u rodnom selu. On je odgojen u familiji u kojoj se životinje nikada nije zvalo stokom, već blagom. Od nje se živilo. Da nije bilo Njemačke i prilike da u kratkom periodu zaradite velike novce, bilo bi mnogo teže preživjeti. Međutim, to je bio i okidač za iseljavanje.

---

image

Srećko Čalić

Joško Šupić/Cropix
---

- Ti naši mučenici bili su naša odskočna daska. Danas naših korijenja imamo na svim svjetskim kontinentima. Od akademika, književnika do sportaša. I naš bivši reprezentativac Nikola

potječe iz ovog sela - upire prstom Srećko put Nikoline kuće, koja se vidi iz centra sela. I mnogi drugi kao što su Ljubica Mihaljević sa svojom knjigom o gastronomiji onog vremena i njezina sestra Iva Šiško sa čak dva ukoričena izdanja.

---

image

Ljubica Mihaljević

Joško Šupić/Cropix
---

---

image

Iva Šiško

Joško Šupić/Cropix
---

I Josip Jurčević je mišljenja da su žene iz njegova sela zauzimale važnu ulogu u prošlosti. One "nametljivije" bile su dominantne. Svoju ulogu "glave" kuće doslovno su prihvatile. Pa se bez njihova pitanja nisi moga ni vode napit. Valjda je trebala u svakoj obitelji biti jedna takva osoba koja će dati reda, a i rasporeda.

---

image

Josip Jurčević i pas Žuti

Joško Šupić/Cropix
---

To najbolje zna seoski župnik don Jakov Renić. Iako je u selu tek šest godina, poznate su mu sve malomišćanske (ne)prilike. U svom viničkom stažu krstio je tek petnaestak djece, a više od sto ispratio na onaj svijet. Danas nema muškog i ženskog posla, kada nema ni jednih ni drugih.

Ipak, svakim danom govori misu u uređenoj crkvi Porođenja BDM, na čiji spomendan svi Viničani, ma gdje živili, dođu u selo oživiti ga barem na nekoliko dana. Te mise što ih don Jakov svakodnevno govori "naručuju" se telefonski najviše iz Njemačke, Švicarske od kuda dođu i mladenci druge ili treće iseljeničke generacije koji imaju želju vjenčati se u "prvostolnici" svojih predaka.

---

image

Don Jakov Renić

Joško Šupić/Cropix
---

- Ovdje imamo slučaj da naši iseljenici gdje god da živili, dolaze u selo barem jednom u dvi godine, neki i češće. Pogotovo na Dan viničkog zajedništva prve subote u osmom mjesecu. Nisu zaboravili miris ognjišta. I onda prije svega obiđu groblje i župnika i naruče misu za svoje pokojne. To ih razlikuje od drugih sredina. Vole znati od kuda su nikli i to poštuju. Jedino ne vole da ih se zove ni Duvnjacima, ni Livanjcima niti Bosancima, već Hrvatima, katolicima čija je ikavica materinje nasljeđe i narječje - otkriva nam navike svoje pastve, čija brojka živućih Viničana danas prelazi više od deset tisuća diljem zemaljske kugle.

A njihovu navadu poznaje i Ante (Mladen) Lozušić. I oni iseljeni i oni kod kuće uvijek skaču kada treba pomoći, pogotovo za crkvu i njezine potrebe. Samo za uređenje crkvenog okoliša skupili su pola milijuna maraka i za još štošta. Još da im je voda dođe u selo, gdje bi im bio kraj. A obećali su u Tomislavgradu, samo da ne bude obećanje, ludom radovanje.

---

image

Ante Mladen Lozušić

Joško Šupić/Cropix
---

U odnosu na gradske i općinske vlasti Viničani su svojedobno obećali svojim suprugama da će im se vratiti i nisu ih prevarili. Oni će sigurno doći i došli su kao što dolazi proljeće sa svojim modrotirkiznim nebom. Jer čovjeku možete presaditi srce, ali mu dušu ne možete zamijeniti. I najprokletiji komad zemlje gdje je čovjek doživi tugu i nesreću, on će uvijek voljeti, jer život je više od radosti i tuge. Više od Adama i zemlje ili sada zemlje bez žene. Ili sada s Adamom bez žene i zemlje.

---

image

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix
------
image

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix
------
image

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica i Viničko polje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica i Viničko polje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix
------
image

Spomenik poginulima u ratovima

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix
------
image

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zemlja bez adama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => zemlja bez adama 2 0 11391 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-27 07:38:26 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-28 21:25:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-28 21:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bijeda u zaboravljenom kutku svijeta, muškarci su odlazili, sav teret ostajao na ženama: 'Koja bi to danas izdržala...' page_title=Bijeda u zaboravljenom kutku svijeta, muškarci su odlazili, sav teret ostajao na ženama: 'Koja bi to danas izdržala...' [metakey] => vinica, BIH [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26128013.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109311.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109334.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109333.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109332.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109331.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109330.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109325.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109326.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109327.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109328.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109329.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109324.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109323.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109322.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109321.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109320.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109315.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109316.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109317.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109318.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109319.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109314.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109313.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109312.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109311.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109310.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109309.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109308.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109307.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109306.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109301.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109302.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109303.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109304.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109305.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109300.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109299.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109298.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109297.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109296.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109291.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109292.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109293.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109294.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109290.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109289.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109288.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109287.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109286.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109285.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109280.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/27\/26109278.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Nismo mi iz Vinice oti\u0161li zato \u0161to nam se vi\u0161e nije svi\u0111ao miris ognji\u0161ta, nego iz ljute potrebe. Slaba zarada di se god okrene\u0161....\u2018<\/p>","

Bla\u017e Ivanda<\/p>","

Iva \u0160i\u0161ko<\/p>","

Zaselak \u0160i\u0161ke<\/p>","

Zaselak \u0160i\u0161ke<\/p>","

Zaselak \u0160i\u0161ke<\/p>","

Vinica i Vini\u010dko polje<\/p>","

Vinica, centar mjesta<\/p>","

Vinica, centar mjesta<\/p>","

Zaselak \u0160i\u0161ke<\/p>","

Vinica i Vini\u010dko polje<\/p>","

Vinica, putokaz<\/p>","

Vinica, centar mjesta<\/p>","

Spomenik poginulima u ratovima<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Zaselak \u0160i\u0161ke<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Vinica, groblje<\/p>","

Bla\u017e\u00a0Ivanda<\/p>","

Vinica, igrali\u0161te<\/p>","

Vinica, centar mjesta<\/p>","

Vinica, centar mjesta<\/p>","

Vinica, centar mjesta<\/p>","

Josip Jur\u010devi\u0107\u00a0i pas \u017duti<\/p>","

Spomenik sve\u0107enicima glagolja\u0161ima<\/p>","

Ante Mladen Lozu\u0161i\u0107<\/p>","

Don Jakov Reni\u0107<\/p>","

Sre\u0107ko \u010cali\u0107<\/p>","

Vinica, mjesni du\u0107an<\/p>","

Spomenik sve\u0107enicima glagolja\u0161ima<\/p>","

Don Jakov Reni\u0107<\/p>","

Don Jakov Reni\u0107<\/p>","

Lokalitet Tri bunara<\/p>","

Lokalitet Tri bunara<\/p>","

Marta \u0160i\u0161ko<\/p>","

Lokalitet Tri bunara<\/p>","

Lokalitet Tri bunara<\/p>","

Dinko Prljevi\u0107\u00a0na lokalitetu Tri bunara<\/p>","

Tomislav Zvonko \u0160i\u0161ko i Marta \u0160i\u0161ko<\/p>","

Tomislav Zvonko \u0160i\u0161ko i Marta \u0160i\u0161ko<\/p>","

Tomislav Zvonko \u0160i\u0161ko i Marta \u0160i\u0161ko<\/p>","

Marta \u0160i\u0161ko<\/p>","

Marta \u0160i\u0161ko<\/p>","

Ljubica Mihaljevi\u0107<\/p>","

Zaselak \u0160i\u0161ke<\/p>","

Vinica, centar mjesta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1534","hd_26128013_1920.jpg":"1920x1080","k_26128013_1280.jpg":"1280x1280","k_26128013_1024.jpg":"1024x1024","k_26128013_640.jpg":"640x640","k_26128013_480.jpg":"480x480","k_26128013_340.jpg":"340x340","k_26128013_220.jpg":"220x220","o_26128013_1280.jpg":"1280x1022","o_26128013_1024.jpg":"1024x818","o_26128013_640.jpg":"640x511","o_26128013_480.jpg":"480x383","o_26128013_340.jpg":"340x271","o_26128013_220.jpg":"220x175","h_26128013_1280.jpg":"1280x854","h_26128013_1024.jpg":"1024x683","h_26128013_640.jpg":"640x427","h_26128013_480.jpg":"480x320","h_26128013_340.jpg":"340x227","h_26128013_220.jpg":"220x147","pp_26128013_1280.jpg":"1280x1628","pp_26128013_1024.jpg":"1024x1303","pp_26128013_640.jpg":"640x814","pp_26128013_480.jpg":"480x611","pp_26128013_340.jpg":"340x432","pp_26128013_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1349","hd_26109311_1920.jpg":"1920x1080","k_26109311_1280.jpg":"1280x1280","k_26109311_1024.jpg":"1024x1024","k_26109311_640.jpg":"640x640","k_26109311_480.jpg":"480x480","k_26109311_340.jpg":"340x340","k_26109311_220.jpg":"220x220","o_26109311_1280.jpg":"1280x899","o_26109311_1024.jpg":"1024x719","o_26109311_640.jpg":"640x449","o_26109311_480.jpg":"480x337","o_26109311_340.jpg":"340x238","o_26109311_220.jpg":"220x154","h_26109311_1280.jpg":"1280x854","h_26109311_1024.jpg":"1024x683","h_26109311_640.jpg":"640x427","h_26109311_480.jpg":"480x320","h_26109311_340.jpg":"340x227","h_26109311_220.jpg":"220x147","pp_26109311_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109311_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109311_640.jpg":"640x814","pp_26109311_480.jpg":"480x611","pp_26109311_340.jpg":"340x432","pp_26109311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1585","hd_26109334_1920.jpg":"1920x1080","k_26109334_1280.jpg":"1280x1280","k_26109334_1024.jpg":"1024x1024","k_26109334_640.jpg":"640x640","k_26109334_480.jpg":"480x480","k_26109334_340.jpg":"340x340","k_26109334_220.jpg":"220x220","o_26109334_1280.jpg":"1280x1056","o_26109334_1024.jpg":"1024x845","o_26109334_640.jpg":"640x528","o_26109334_480.jpg":"480x396","o_26109334_340.jpg":"340x280","o_26109334_220.jpg":"220x181","h_26109334_1280.jpg":"1280x854","h_26109334_1024.jpg":"1024x683","h_26109334_640.jpg":"640x427","h_26109334_480.jpg":"480x320","h_26109334_340.jpg":"340x227","h_26109334_220.jpg":"220x147","pp_26109334_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109334_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109334_640.jpg":"640x814","pp_26109334_480.jpg":"480x611","pp_26109334_340.jpg":"340x432","pp_26109334_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2996","hd_26109333_1920.jpg":"1920x1080","k_26109333_1280.jpg":"1280x1280","k_26109333_1024.jpg":"1024x1024","k_26109333_640.jpg":"640x640","k_26109333_480.jpg":"480x480","k_26109333_340.jpg":"340x340","k_26109333_220.jpg":"220x220","o_26109333_1280.jpg":"1280x1997","o_26109333_1024.jpg":"1024x1597","o_26109333_640.jpg":"640x998","o_26109333_480.jpg":"480x749","o_26109333_340.jpg":"340x530","o_26109333_220.jpg":"220x343","h_26109333_1280.jpg":"1280x854","h_26109333_1024.jpg":"1024x683","h_26109333_640.jpg":"640x427","h_26109333_480.jpg":"480x320","h_26109333_340.jpg":"340x227","h_26109333_220.jpg":"220x147","pp_26109333_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109333_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109333_640.jpg":"640x814","pp_26109333_480.jpg":"480x611","pp_26109333_340.jpg":"340x432","pp_26109333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_26109332_1920.jpg":"1920x1080","k_26109332_1280.jpg":"1280x1280","k_26109332_1024.jpg":"1024x1024","k_26109332_640.jpg":"640x640","k_26109332_480.jpg":"480x480","k_26109332_340.jpg":"340x340","k_26109332_220.jpg":"220x220","o_26109332_1280.jpg":"1280x783","o_26109332_1024.jpg":"1024x626","o_26109332_640.jpg":"640x391","o_26109332_480.jpg":"480x293","o_26109332_340.jpg":"340x208","o_26109332_220.jpg":"220x134","h_26109332_1280.jpg":"1280x854","h_26109332_1024.jpg":"1024x683","h_26109332_640.jpg":"640x427","h_26109332_480.jpg":"480x320","h_26109332_340.jpg":"340x227","h_26109332_220.jpg":"220x147","pp_26109332_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109332_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109332_640.jpg":"640x814","pp_26109332_480.jpg":"480x611","pp_26109332_340.jpg":"340x432","pp_26109332_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109331_1920.jpg":"1920x1080","k_26109331_1280.jpg":"1280x1280","k_26109331_1024.jpg":"1024x1024","k_26109331_640.jpg":"640x640","k_26109331_480.jpg":"480x480","k_26109331_340.jpg":"340x340","k_26109331_220.jpg":"220x220","o_26109331_1280.jpg":"1280x854","o_26109331_1024.jpg":"1024x683","o_26109331_640.jpg":"640x427","o_26109331_480.jpg":"480x320","o_26109331_340.jpg":"340x227","o_26109331_220.jpg":"220x146","h_26109331_1280.jpg":"1280x854","h_26109331_1024.jpg":"1024x683","h_26109331_640.jpg":"640x427","h_26109331_480.jpg":"480x320","h_26109331_340.jpg":"340x227","h_26109331_220.jpg":"220x147","pp_26109331_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109331_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109331_640.jpg":"640x814","pp_26109331_480.jpg":"480x611","pp_26109331_340.jpg":"340x432","pp_26109331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1091","hd_26109330_1920.jpg":"1920x1080","k_26109330_1280.jpg":"1280x1280","k_26109330_1024.jpg":"1024x1024","k_26109330_640.jpg":"640x640","k_26109330_480.jpg":"480x480","k_26109330_340.jpg":"340x340","k_26109330_220.jpg":"220x220","o_26109330_1280.jpg":"1280x727","o_26109330_1024.jpg":"1024x581","o_26109330_640.jpg":"640x363","o_26109330_480.jpg":"480x272","o_26109330_340.jpg":"340x193","o_26109330_220.jpg":"220x125","h_26109330_1280.jpg":"1280x854","h_26109330_1024.jpg":"1024x683","h_26109330_640.jpg":"640x427","h_26109330_480.jpg":"480x320","h_26109330_340.jpg":"340x227","h_26109330_220.jpg":"220x147","pp_26109330_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109330_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109330_640.jpg":"640x814","pp_26109330_480.jpg":"480x611","pp_26109330_340.jpg":"340x432","pp_26109330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1040","hd_26109325_1920.jpg":"1920x1080","k_26109325_1280.jpg":"1280x1280","k_26109325_1024.jpg":"1024x1024","k_26109325_640.jpg":"640x640","k_26109325_480.jpg":"480x480","k_26109325_340.jpg":"340x340","k_26109325_220.jpg":"220x220","o_26109325_1280.jpg":"1280x693","o_26109325_1024.jpg":"1024x554","o_26109325_640.jpg":"640x346","o_26109325_480.jpg":"480x260","o_26109325_340.jpg":"340x184","o_26109325_220.jpg":"220x119","h_26109325_1280.jpg":"1280x854","h_26109325_1024.jpg":"1024x683","h_26109325_640.jpg":"640x427","h_26109325_480.jpg":"480x320","h_26109325_340.jpg":"340x227","h_26109325_220.jpg":"220x147","pp_26109325_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109325_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109325_640.jpg":"640x814","pp_26109325_480.jpg":"480x611","pp_26109325_340.jpg":"340x432","pp_26109325_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_26109326_1920.jpg":"1920x1080","k_26109326_1280.jpg":"1280x1280","k_26109326_1024.jpg":"1024x1024","k_26109326_640.jpg":"640x640","k_26109326_480.jpg":"480x480","k_26109326_340.jpg":"340x340","k_26109326_220.jpg":"220x220","o_26109326_1280.jpg":"1280x792","o_26109326_1024.jpg":"1024x633","o_26109326_640.jpg":"640x396","o_26109326_480.jpg":"480x297","o_26109326_340.jpg":"340x210","o_26109326_220.jpg":"220x136","h_26109326_1280.jpg":"1280x854","h_26109326_1024.jpg":"1024x683","h_26109326_640.jpg":"640x427","h_26109326_480.jpg":"480x320","h_26109326_340.jpg":"340x227","h_26109326_220.jpg":"220x147","pp_26109326_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109326_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109326_640.jpg":"640x814","pp_26109326_480.jpg":"480x611","pp_26109326_340.jpg":"340x432","pp_26109326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2637","hd_26109327_1920.jpg":"1920x1080","k_26109327_1280.jpg":"1280x1280","k_26109327_1024.jpg":"1024x1024","k_26109327_640.jpg":"640x640","k_26109327_480.jpg":"480x480","k_26109327_340.jpg":"340x340","k_26109327_220.jpg":"220x220","o_26109327_1280.jpg":"1280x1758","o_26109327_1024.jpg":"1024x1406","o_26109327_640.jpg":"640x879","o_26109327_480.jpg":"480x659","o_26109327_340.jpg":"340x466","o_26109327_220.jpg":"220x302","h_26109327_1280.jpg":"1280x854","h_26109327_1024.jpg":"1024x683","h_26109327_640.jpg":"640x427","h_26109327_480.jpg":"480x320","h_26109327_340.jpg":"340x227","h_26109327_220.jpg":"220x147","pp_26109327_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109327_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109327_640.jpg":"640x814","pp_26109327_480.jpg":"480x611","pp_26109327_340.jpg":"340x432","pp_26109327_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109328_1920.jpg":"1920x1080","k_26109328_1280.jpg":"1280x1280","k_26109328_1024.jpg":"1024x1024","k_26109328_640.jpg":"640x640","k_26109328_480.jpg":"480x480","k_26109328_340.jpg":"340x340","k_26109328_220.jpg":"220x220","o_26109328_1280.jpg":"1280x854","o_26109328_1024.jpg":"1024x683","o_26109328_640.jpg":"640x427","o_26109328_480.jpg":"480x320","o_26109328_340.jpg":"340x227","o_26109328_220.jpg":"220x146","h_26109328_1280.jpg":"1280x854","h_26109328_1024.jpg":"1024x683","h_26109328_640.jpg":"640x427","h_26109328_480.jpg":"480x320","h_26109328_340.jpg":"340x227","h_26109328_220.jpg":"220x147","pp_26109328_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109328_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109328_640.jpg":"640x814","pp_26109328_480.jpg":"480x611","pp_26109328_340.jpg":"340x432","pp_26109328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109329_1920.jpg":"1920x1080","k_26109329_1280.jpg":"1280x1280","k_26109329_1024.jpg":"1024x1024","k_26109329_640.jpg":"640x640","k_26109329_480.jpg":"480x480","k_26109329_340.jpg":"340x340","k_26109329_220.jpg":"220x220","o_26109329_1280.jpg":"1280x854","o_26109329_1024.jpg":"1024x683","o_26109329_640.jpg":"640x427","o_26109329_480.jpg":"480x320","o_26109329_340.jpg":"340x227","o_26109329_220.jpg":"220x146","h_26109329_1280.jpg":"1280x854","h_26109329_1024.jpg":"1024x683","h_26109329_640.jpg":"640x427","h_26109329_480.jpg":"480x320","h_26109329_340.jpg":"340x227","h_26109329_220.jpg":"220x147","pp_26109329_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109329_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109329_640.jpg":"640x814","pp_26109329_480.jpg":"480x611","pp_26109329_340.jpg":"340x432","pp_26109329_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1116","hd_26109324_1920.jpg":"1920x1080","k_26109324_1280.jpg":"1280x1280","k_26109324_1024.jpg":"1024x1024","k_26109324_640.jpg":"640x640","k_26109324_480.jpg":"480x480","k_26109324_340.jpg":"340x340","k_26109324_220.jpg":"220x220","o_26109324_1280.jpg":"1280x744","o_26109324_1024.jpg":"1024x595","o_26109324_640.jpg":"640x372","o_26109324_480.jpg":"480x279","o_26109324_340.jpg":"340x197","o_26109324_220.jpg":"220x127","h_26109324_1280.jpg":"1280x854","h_26109324_1024.jpg":"1024x683","h_26109324_640.jpg":"640x427","h_26109324_480.jpg":"480x320","h_26109324_340.jpg":"340x227","h_26109324_220.jpg":"220x147","pp_26109324_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109324_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109324_640.jpg":"640x814","pp_26109324_480.jpg":"480x611","pp_26109324_340.jpg":"340x432","pp_26109324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_26109323_1920.jpg":"1920x1080","k_26109323_1280.jpg":"1280x1280","k_26109323_1024.jpg":"1024x1024","k_26109323_640.jpg":"640x640","k_26109323_480.jpg":"480x480","k_26109323_340.jpg":"340x340","k_26109323_220.jpg":"220x220","o_26109323_1280.jpg":"1280x833","o_26109323_1024.jpg":"1024x666","o_26109323_640.jpg":"640x416","o_26109323_480.jpg":"480x312","o_26109323_340.jpg":"340x221","o_26109323_220.jpg":"220x143","h_26109323_1280.jpg":"1280x854","h_26109323_1024.jpg":"1024x683","h_26109323_640.jpg":"640x427","h_26109323_480.jpg":"480x320","h_26109323_340.jpg":"340x227","h_26109323_220.jpg":"220x147","pp_26109323_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109323_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109323_640.jpg":"640x814","pp_26109323_480.jpg":"480x611","pp_26109323_340.jpg":"340x432","pp_26109323_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_26109322_1920.jpg":"1920x1080","k_26109322_1280.jpg":"1280x1280","k_26109322_1024.jpg":"1024x1024","k_26109322_640.jpg":"640x640","k_26109322_480.jpg":"480x480","k_26109322_340.jpg":"340x340","k_26109322_220.jpg":"220x220","o_26109322_1280.jpg":"1280x842","o_26109322_1024.jpg":"1024x674","o_26109322_640.jpg":"640x421","o_26109322_480.jpg":"480x316","o_26109322_340.jpg":"340x223","o_26109322_220.jpg":"220x144","h_26109322_1280.jpg":"1280x854","h_26109322_1024.jpg":"1024x683","h_26109322_640.jpg":"640x427","h_26109322_480.jpg":"480x320","h_26109322_340.jpg":"340x227","h_26109322_220.jpg":"220x147","pp_26109322_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109322_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109322_640.jpg":"640x814","pp_26109322_480.jpg":"480x611","pp_26109322_340.jpg":"340x432","pp_26109322_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2523","hd_26109321_1920.jpg":"1920x1080","k_26109321_1280.jpg":"1280x1280","k_26109321_1024.jpg":"1024x1024","k_26109321_640.jpg":"640x640","k_26109321_480.jpg":"480x480","k_26109321_340.jpg":"340x340","k_26109321_220.jpg":"220x220","o_26109321_1280.jpg":"1280x1682","o_26109321_1024.jpg":"1024x1345","o_26109321_640.jpg":"640x841","o_26109321_480.jpg":"480x630","o_26109321_340.jpg":"340x446","o_26109321_220.jpg":"220x289","h_26109321_1280.jpg":"1280x854","h_26109321_1024.jpg":"1024x683","h_26109321_640.jpg":"640x427","h_26109321_480.jpg":"480x320","h_26109321_340.jpg":"340x227","h_26109321_220.jpg":"220x147","pp_26109321_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109321_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109321_640.jpg":"640x814","pp_26109321_480.jpg":"480x611","pp_26109321_340.jpg":"340x432","pp_26109321_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26109320_1920.jpg":"1920x1080","k_26109320_1280.jpg":"1280x1280","k_26109320_1024.jpg":"1024x1024","k_26109320_640.jpg":"640x640","k_26109320_480.jpg":"480x480","k_26109320_340.jpg":"340x340","k_26109320_220.jpg":"220x220","o_26109320_1280.jpg":"1280x1917","o_26109320_1024.jpg":"1024x1533","o_26109320_640.jpg":"640x958","o_26109320_480.jpg":"480x719","o_26109320_340.jpg":"340x509","o_26109320_220.jpg":"220x329","h_26109320_1280.jpg":"1280x854","h_26109320_1024.jpg":"1024x683","h_26109320_640.jpg":"640x427","h_26109320_480.jpg":"480x320","h_26109320_340.jpg":"340x227","h_26109320_220.jpg":"220x147","pp_26109320_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109320_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109320_640.jpg":"640x814","pp_26109320_480.jpg":"480x611","pp_26109320_340.jpg":"340x432","pp_26109320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109315_1920.jpg":"1920x1080","k_26109315_1280.jpg":"1280x1280","k_26109315_1024.jpg":"1024x1024","k_26109315_640.jpg":"640x640","k_26109315_480.jpg":"480x480","k_26109315_340.jpg":"340x340","k_26109315_220.jpg":"220x220","o_26109315_1280.jpg":"1280x854","o_26109315_1024.jpg":"1024x683","o_26109315_640.jpg":"640x427","o_26109315_480.jpg":"480x320","o_26109315_340.jpg":"340x227","o_26109315_220.jpg":"220x146","h_26109315_1280.jpg":"1280x854","h_26109315_1024.jpg":"1024x683","h_26109315_640.jpg":"640x427","h_26109315_480.jpg":"480x320","h_26109315_340.jpg":"340x227","h_26109315_220.jpg":"220x147","pp_26109315_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109315_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109315_640.jpg":"640x814","pp_26109315_480.jpg":"480x611","pp_26109315_340.jpg":"340x432","pp_26109315_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109316_1920.jpg":"1920x1080","k_26109316_1280.jpg":"1280x1280","k_26109316_1024.jpg":"1024x1024","k_26109316_640.jpg":"640x640","k_26109316_480.jpg":"480x480","k_26109316_340.jpg":"340x340","k_26109316_220.jpg":"220x220","o_26109316_1280.jpg":"1280x854","o_26109316_1024.jpg":"1024x683","o_26109316_640.jpg":"640x427","o_26109316_480.jpg":"480x320","o_26109316_340.jpg":"340x227","o_26109316_220.jpg":"220x146","h_26109316_1280.jpg":"1280x854","h_26109316_1024.jpg":"1024x683","h_26109316_640.jpg":"640x427","h_26109316_480.jpg":"480x320","h_26109316_340.jpg":"340x227","h_26109316_220.jpg":"220x147","pp_26109316_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109316_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109316_640.jpg":"640x814","pp_26109316_480.jpg":"480x611","pp_26109316_340.jpg":"340x432","pp_26109316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3015","hd_26109317_1920.jpg":"1920x1080","k_26109317_1280.jpg":"1280x1280","k_26109317_1024.jpg":"1024x1024","k_26109317_640.jpg":"640x640","k_26109317_480.jpg":"480x480","k_26109317_340.jpg":"340x340","k_26109317_220.jpg":"220x220","o_26109317_1280.jpg":"1280x2010","o_26109317_1024.jpg":"1024x1608","o_26109317_640.jpg":"640x1005","o_26109317_480.jpg":"480x753","o_26109317_340.jpg":"340x533","o_26109317_220.jpg":"220x345","h_26109317_1280.jpg":"1280x854","h_26109317_1024.jpg":"1024x683","h_26109317_640.jpg":"640x427","h_26109317_480.jpg":"480x320","h_26109317_340.jpg":"340x227","h_26109317_220.jpg":"220x147","pp_26109317_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109317_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109317_640.jpg":"640x814","pp_26109317_480.jpg":"480x611","pp_26109317_340.jpg":"340x432","pp_26109317_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2807","hd_26109318_1920.jpg":"1920x1080","k_26109318_1280.jpg":"1280x1280","k_26109318_1024.jpg":"1024x1024","k_26109318_640.jpg":"640x640","k_26109318_480.jpg":"480x480","k_26109318_340.jpg":"340x340","k_26109318_220.jpg":"220x220","o_26109318_1280.jpg":"1280x1871","o_26109318_1024.jpg":"1024x1497","o_26109318_640.jpg":"640x935","o_26109318_480.jpg":"480x701","o_26109318_340.jpg":"340x497","o_26109318_220.jpg":"220x321","h_26109318_1280.jpg":"1280x854","h_26109318_1024.jpg":"1024x683","h_26109318_640.jpg":"640x427","h_26109318_480.jpg":"480x320","h_26109318_340.jpg":"340x227","h_26109318_220.jpg":"220x147","pp_26109318_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109318_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109318_640.jpg":"640x814","pp_26109318_480.jpg":"480x611","pp_26109318_340.jpg":"340x432","pp_26109318_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26109319_1920.jpg":"1920x1080","k_26109319_1280.jpg":"1280x1280","k_26109319_1024.jpg":"1024x1024","k_26109319_640.jpg":"640x640","k_26109319_480.jpg":"480x480","k_26109319_340.jpg":"340x340","k_26109319_220.jpg":"220x220","o_26109319_1280.jpg":"1280x1917","o_26109319_1024.jpg":"1024x1533","o_26109319_640.jpg":"640x958","o_26109319_480.jpg":"480x719","o_26109319_340.jpg":"340x509","o_26109319_220.jpg":"220x329","h_26109319_1280.jpg":"1280x854","h_26109319_1024.jpg":"1024x683","h_26109319_640.jpg":"640x427","h_26109319_480.jpg":"480x320","h_26109319_340.jpg":"340x227","h_26109319_220.jpg":"220x147","pp_26109319_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109319_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109319_640.jpg":"640x814","pp_26109319_480.jpg":"480x611","pp_26109319_340.jpg":"340x432","pp_26109319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1313","hd_26109314_1920.jpg":"1920x1080","k_26109314_1280.jpg":"1280x1280","k_26109314_1024.jpg":"1024x1024","k_26109314_640.jpg":"640x640","k_26109314_480.jpg":"480x480","k_26109314_340.jpg":"340x340","k_26109314_220.jpg":"220x220","o_26109314_1280.jpg":"1280x875","o_26109314_1024.jpg":"1024x700","o_26109314_640.jpg":"640x437","o_26109314_480.jpg":"480x328","o_26109314_340.jpg":"340x232","o_26109314_220.jpg":"220x150","h_26109314_1280.jpg":"1280x854","h_26109314_1024.jpg":"1024x683","h_26109314_640.jpg":"640x427","h_26109314_480.jpg":"480x320","h_26109314_340.jpg":"340x227","h_26109314_220.jpg":"220x147","pp_26109314_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109314_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109314_640.jpg":"640x814","pp_26109314_480.jpg":"480x611","pp_26109314_340.jpg":"340x432","pp_26109314_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3358","hd_26109313_1920.jpg":"1920x1080","k_26109313_1280.jpg":"1280x1280","k_26109313_1024.jpg":"1024x1024","k_26109313_640.jpg":"640x640","k_26109313_480.jpg":"480x480","k_26109313_340.jpg":"340x340","k_26109313_220.jpg":"220x220","o_26109313_1280.jpg":"1280x2238","o_26109313_1024.jpg":"1024x1790","o_26109313_640.jpg":"640x1119","o_26109313_480.jpg":"480x839","o_26109313_340.jpg":"340x594","o_26109313_220.jpg":"220x384","h_26109313_1280.jpg":"1280x854","h_26109313_1024.jpg":"1024x683","h_26109313_640.jpg":"640x427","h_26109313_480.jpg":"480x320","h_26109313_340.jpg":"340x227","h_26109313_220.jpg":"220x147","pp_26109313_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109313_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109313_640.jpg":"640x814","pp_26109313_480.jpg":"480x611","pp_26109313_340.jpg":"340x432","pp_26109313_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1388","hd_26109312_1920.jpg":"1920x1080","k_26109312_1280.jpg":"1280x1280","k_26109312_1024.jpg":"1024x1024","k_26109312_640.jpg":"640x640","k_26109312_480.jpg":"480x480","k_26109312_340.jpg":"340x340","k_26109312_220.jpg":"220x220","o_26109312_1280.jpg":"1280x925","o_26109312_1024.jpg":"1024x740","o_26109312_640.jpg":"640x462","o_26109312_480.jpg":"480x347","o_26109312_340.jpg":"340x245","o_26109312_220.jpg":"220x159","h_26109312_1280.jpg":"1280x854","h_26109312_1024.jpg":"1024x683","h_26109312_640.jpg":"640x427","h_26109312_480.jpg":"480x320","h_26109312_340.jpg":"340x227","h_26109312_220.jpg":"220x147","pp_26109312_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109312_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109312_640.jpg":"640x814","pp_26109312_480.jpg":"480x611","pp_26109312_340.jpg":"340x432","pp_26109312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1349","hd_26109311_1920.jpg":"1920x1080","k_26109311_1280.jpg":"1280x1280","k_26109311_1024.jpg":"1024x1024","k_26109311_640.jpg":"640x640","k_26109311_480.jpg":"480x480","k_26109311_340.jpg":"340x340","k_26109311_220.jpg":"220x220","o_26109311_1280.jpg":"1280x899","o_26109311_1024.jpg":"1024x719","o_26109311_640.jpg":"640x449","o_26109311_480.jpg":"480x337","o_26109311_340.jpg":"340x238","o_26109311_220.jpg":"220x154","h_26109311_1280.jpg":"1280x854","h_26109311_1024.jpg":"1024x683","h_26109311_640.jpg":"640x427","h_26109311_480.jpg":"480x320","h_26109311_340.jpg":"340x227","h_26109311_220.jpg":"220x147","pp_26109311_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109311_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109311_640.jpg":"640x814","pp_26109311_480.jpg":"480x611","pp_26109311_340.jpg":"340x432","pp_26109311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1128","hd_26109310_1920.jpg":"1920x1080","k_26109310_1280.jpg":"1280x1280","k_26109310_1024.jpg":"1024x1024","k_26109310_640.jpg":"640x640","k_26109310_480.jpg":"480x480","k_26109310_340.jpg":"340x340","k_26109310_220.jpg":"220x220","o_26109310_1280.jpg":"1280x752","o_26109310_1024.jpg":"1024x601","o_26109310_640.jpg":"640x376","o_26109310_480.jpg":"480x282","o_26109310_340.jpg":"340x199","o_26109310_220.jpg":"220x129","h_26109310_1280.jpg":"1280x854","h_26109310_1024.jpg":"1024x683","h_26109310_640.jpg":"640x427","h_26109310_480.jpg":"480x320","h_26109310_340.jpg":"340x227","h_26109310_220.jpg":"220x147","pp_26109310_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109310_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109310_640.jpg":"640x814","pp_26109310_480.jpg":"480x611","pp_26109310_340.jpg":"340x432","pp_26109310_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2058","hd_26109309_1920.jpg":"1920x1080","k_26109309_1280.jpg":"1280x1280","k_26109309_1024.jpg":"1024x1024","k_26109309_640.jpg":"640x640","k_26109309_480.jpg":"480x480","k_26109309_340.jpg":"340x340","k_26109309_220.jpg":"220x220","o_26109309_1280.jpg":"1280x1372","o_26109309_1024.jpg":"1024x1097","o_26109309_640.jpg":"640x686","o_26109309_480.jpg":"480x514","o_26109309_340.jpg":"340x364","o_26109309_220.jpg":"220x235","h_26109309_1280.jpg":"1280x854","h_26109309_1024.jpg":"1024x683","h_26109309_640.jpg":"640x427","h_26109309_480.jpg":"480x320","h_26109309_340.jpg":"340x227","h_26109309_220.jpg":"220x147","pp_26109309_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109309_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109309_640.jpg":"640x814","pp_26109309_480.jpg":"480x611","pp_26109309_340.jpg":"340x432","pp_26109309_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_26109308_1920.jpg":"1920x1080","k_26109308_1280.jpg":"1280x1280","k_26109308_1024.jpg":"1024x1024","k_26109308_640.jpg":"640x640","k_26109308_480.jpg":"480x480","k_26109308_340.jpg":"340x340","k_26109308_220.jpg":"220x220","o_26109308_1280.jpg":"1280x874","o_26109308_1024.jpg":"1024x699","o_26109308_640.jpg":"640x437","o_26109308_480.jpg":"480x328","o_26109308_340.jpg":"340x232","o_26109308_220.jpg":"220x150","h_26109308_1280.jpg":"1280x854","h_26109308_1024.jpg":"1024x683","h_26109308_640.jpg":"640x427","h_26109308_480.jpg":"480x320","h_26109308_340.jpg":"340x227","h_26109308_220.jpg":"220x147","pp_26109308_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109308_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109308_640.jpg":"640x814","pp_26109308_480.jpg":"480x611","pp_26109308_340.jpg":"340x432","pp_26109308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1203","hd_26109307_1920.jpg":"1920x1080","k_26109307_1280.jpg":"1280x1280","k_26109307_1024.jpg":"1024x1024","k_26109307_640.jpg":"640x640","k_26109307_480.jpg":"480x480","k_26109307_340.jpg":"340x340","k_26109307_220.jpg":"220x220","o_26109307_1280.jpg":"1280x802","o_26109307_1024.jpg":"1024x641","o_26109307_640.jpg":"640x401","o_26109307_480.jpg":"480x300","o_26109307_340.jpg":"340x213","o_26109307_220.jpg":"220x137","h_26109307_1280.jpg":"1280x854","h_26109307_1024.jpg":"1024x683","h_26109307_640.jpg":"640x427","h_26109307_480.jpg":"480x320","h_26109307_340.jpg":"340x227","h_26109307_220.jpg":"220x147","pp_26109307_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109307_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109307_640.jpg":"640x814","pp_26109307_480.jpg":"480x611","pp_26109307_340.jpg":"340x432","pp_26109307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1400","hd_26109306_1920.jpg":"1920x1080","k_26109306_1280.jpg":"1280x1280","k_26109306_1024.jpg":"1024x1024","k_26109306_640.jpg":"640x640","k_26109306_480.jpg":"480x480","k_26109306_340.jpg":"340x340","k_26109306_220.jpg":"220x220","o_26109306_1280.jpg":"1280x933","o_26109306_1024.jpg":"1024x746","o_26109306_640.jpg":"640x466","o_26109306_480.jpg":"480x350","o_26109306_340.jpg":"340x247","o_26109306_220.jpg":"220x160","h_26109306_1280.jpg":"1280x854","h_26109306_1024.jpg":"1024x683","h_26109306_640.jpg":"640x427","h_26109306_480.jpg":"480x320","h_26109306_340.jpg":"340x227","h_26109306_220.jpg":"220x147","pp_26109306_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109306_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109306_640.jpg":"640x814","pp_26109306_480.jpg":"480x611","pp_26109306_340.jpg":"340x432","pp_26109306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109301_1920.jpg":"1920x1080","k_26109301_1280.jpg":"1280x1280","k_26109301_1024.jpg":"1024x1024","k_26109301_640.jpg":"640x640","k_26109301_480.jpg":"480x480","k_26109301_340.jpg":"340x340","k_26109301_220.jpg":"220x220","o_26109301_1280.jpg":"1280x854","o_26109301_1024.jpg":"1024x683","o_26109301_640.jpg":"640x427","o_26109301_480.jpg":"480x320","o_26109301_340.jpg":"340x227","o_26109301_220.jpg":"220x146","h_26109301_1280.jpg":"1280x854","h_26109301_1024.jpg":"1024x683","h_26109301_640.jpg":"640x427","h_26109301_480.jpg":"480x320","h_26109301_340.jpg":"340x227","h_26109301_220.jpg":"220x147","pp_26109301_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109301_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109301_640.jpg":"640x814","pp_26109301_480.jpg":"480x611","pp_26109301_340.jpg":"340x432","pp_26109301_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1326","hd_26109302_1920.jpg":"1920x1080","k_26109302_1280.jpg":"1280x1280","k_26109302_1024.jpg":"1024x1024","k_26109302_640.jpg":"640x640","k_26109302_480.jpg":"480x480","k_26109302_340.jpg":"340x340","k_26109302_220.jpg":"220x220","o_26109302_1280.jpg":"1280x884","o_26109302_1024.jpg":"1024x707","o_26109302_640.jpg":"640x442","o_26109302_480.jpg":"480x331","o_26109302_340.jpg":"340x234","o_26109302_220.jpg":"220x151","h_26109302_1280.jpg":"1280x854","h_26109302_1024.jpg":"1024x683","h_26109302_640.jpg":"640x427","h_26109302_480.jpg":"480x320","h_26109302_340.jpg":"340x227","h_26109302_220.jpg":"220x147","pp_26109302_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109302_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109302_640.jpg":"640x814","pp_26109302_480.jpg":"480x611","pp_26109302_340.jpg":"340x432","pp_26109302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_26109303_1920.jpg":"1920x1080","k_26109303_1280.jpg":"1280x1280","k_26109303_1024.jpg":"1024x1024","k_26109303_640.jpg":"640x640","k_26109303_480.jpg":"480x480","k_26109303_340.jpg":"340x340","k_26109303_220.jpg":"220x220","o_26109303_1280.jpg":"1280x856","o_26109303_1024.jpg":"1024x685","o_26109303_640.jpg":"640x428","o_26109303_480.jpg":"480x321","o_26109303_340.jpg":"340x227","o_26109303_220.jpg":"220x147","h_26109303_1280.jpg":"1280x854","h_26109303_1024.jpg":"1024x683","h_26109303_640.jpg":"640x427","h_26109303_480.jpg":"480x320","h_26109303_340.jpg":"340x227","h_26109303_220.jpg":"220x147","pp_26109303_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109303_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109303_640.jpg":"640x814","pp_26109303_480.jpg":"480x611","pp_26109303_340.jpg":"340x432","pp_26109303_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1376","hd_26109304_1920.jpg":"1920x1080","k_26109304_1280.jpg":"1280x1280","k_26109304_1024.jpg":"1024x1024","k_26109304_640.jpg":"640x640","k_26109304_480.jpg":"480x480","k_26109304_340.jpg":"340x340","k_26109304_220.jpg":"220x220","o_26109304_1280.jpg":"1280x917","o_26109304_1024.jpg":"1024x733","o_26109304_640.jpg":"640x458","o_26109304_480.jpg":"480x344","o_26109304_340.jpg":"340x243","o_26109304_220.jpg":"220x157","h_26109304_1280.jpg":"1280x854","h_26109304_1024.jpg":"1024x683","h_26109304_640.jpg":"640x427","h_26109304_480.jpg":"480x320","h_26109304_340.jpg":"340x227","h_26109304_220.jpg":"220x147","pp_26109304_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109304_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109304_640.jpg":"640x814","pp_26109304_480.jpg":"480x611","pp_26109304_340.jpg":"340x432","pp_26109304_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_26109305_1920.jpg":"1920x1080","k_26109305_1280.jpg":"1280x1280","k_26109305_1024.jpg":"1024x1024","k_26109305_640.jpg":"640x640","k_26109305_480.jpg":"480x480","k_26109305_340.jpg":"340x340","k_26109305_220.jpg":"220x220","o_26109305_1280.jpg":"1280x779","o_26109305_1024.jpg":"1024x623","o_26109305_640.jpg":"640x389","o_26109305_480.jpg":"480x292","o_26109305_340.jpg":"340x207","o_26109305_220.jpg":"220x133","h_26109305_1280.jpg":"1280x854","h_26109305_1024.jpg":"1024x683","h_26109305_640.jpg":"640x427","h_26109305_480.jpg":"480x320","h_26109305_340.jpg":"340x227","h_26109305_220.jpg":"220x147","pp_26109305_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109305_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109305_640.jpg":"640x814","pp_26109305_480.jpg":"480x611","pp_26109305_340.jpg":"340x432","pp_26109305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109300_1920.jpg":"1920x1080","k_26109300_1280.jpg":"1280x1280","k_26109300_1024.jpg":"1024x1024","k_26109300_640.jpg":"640x640","k_26109300_480.jpg":"480x480","k_26109300_340.jpg":"340x340","k_26109300_220.jpg":"220x220","o_26109300_1280.jpg":"1280x854","o_26109300_1024.jpg":"1024x683","o_26109300_640.jpg":"640x427","o_26109300_480.jpg":"480x320","o_26109300_340.jpg":"340x227","o_26109300_220.jpg":"220x146","h_26109300_1280.jpg":"1280x854","h_26109300_1024.jpg":"1024x683","h_26109300_640.jpg":"640x427","h_26109300_480.jpg":"480x320","h_26109300_340.jpg":"340x227","h_26109300_220.jpg":"220x147","pp_26109300_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109300_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109300_640.jpg":"640x814","pp_26109300_480.jpg":"480x611","pp_26109300_340.jpg":"340x432","pp_26109300_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2646","hd_26109299_1920.jpg":"1920x1080","k_26109299_1280.jpg":"1280x1280","k_26109299_1024.jpg":"1024x1024","k_26109299_640.jpg":"640x640","k_26109299_480.jpg":"480x480","k_26109299_340.jpg":"340x340","k_26109299_220.jpg":"220x220","o_26109299_1280.jpg":"1280x1764","o_26109299_1024.jpg":"1024x1411","o_26109299_640.jpg":"640x882","o_26109299_480.jpg":"480x661","o_26109299_340.jpg":"340x468","o_26109299_220.jpg":"220x303","h_26109299_1280.jpg":"1280x854","h_26109299_1024.jpg":"1024x683","h_26109299_640.jpg":"640x427","h_26109299_480.jpg":"480x320","h_26109299_340.jpg":"340x227","h_26109299_220.jpg":"220x147","pp_26109299_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109299_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109299_640.jpg":"640x814","pp_26109299_480.jpg":"480x611","pp_26109299_340.jpg":"340x432","pp_26109299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_26109298_1920.jpg":"1920x1080","k_26109298_1280.jpg":"1280x1280","k_26109298_1024.jpg":"1024x1024","k_26109298_640.jpg":"640x640","k_26109298_480.jpg":"480x480","k_26109298_340.jpg":"340x340","k_26109298_220.jpg":"220x220","o_26109298_1280.jpg":"1280x860","o_26109298_1024.jpg":"1024x688","o_26109298_640.jpg":"640x430","o_26109298_480.jpg":"480x322","o_26109298_340.jpg":"340x228","o_26109298_220.jpg":"220x147","h_26109298_1280.jpg":"1280x854","h_26109298_1024.jpg":"1024x683","h_26109298_640.jpg":"640x427","h_26109298_480.jpg":"480x320","h_26109298_340.jpg":"340x227","h_26109298_220.jpg":"220x147","pp_26109298_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109298_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109298_640.jpg":"640x814","pp_26109298_480.jpg":"480x611","pp_26109298_340.jpg":"340x432","pp_26109298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109297_1920.jpg":"1920x1080","k_26109297_1280.jpg":"1280x1280","k_26109297_1024.jpg":"1024x1024","k_26109297_640.jpg":"640x640","k_26109297_480.jpg":"480x480","k_26109297_340.jpg":"340x340","k_26109297_220.jpg":"220x220","o_26109297_1280.jpg":"1280x854","o_26109297_1024.jpg":"1024x683","o_26109297_640.jpg":"640x427","o_26109297_480.jpg":"480x320","o_26109297_340.jpg":"340x227","o_26109297_220.jpg":"220x146","h_26109297_1280.jpg":"1280x854","h_26109297_1024.jpg":"1024x683","h_26109297_640.jpg":"640x427","h_26109297_480.jpg":"480x320","h_26109297_340.jpg":"340x227","h_26109297_220.jpg":"220x147","pp_26109297_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109297_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109297_640.jpg":"640x814","pp_26109297_480.jpg":"480x611","pp_26109297_340.jpg":"340x432","pp_26109297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2984","hd_26109296_1920.jpg":"1920x1080","k_26109296_1280.jpg":"1280x1280","k_26109296_1024.jpg":"1024x1024","k_26109296_640.jpg":"640x640","k_26109296_480.jpg":"480x480","k_26109296_340.jpg":"340x340","k_26109296_220.jpg":"220x220","o_26109296_1280.jpg":"1280x1989","o_26109296_1024.jpg":"1024x1591","o_26109296_640.jpg":"640x994","o_26109296_480.jpg":"480x746","o_26109296_340.jpg":"340x528","o_26109296_220.jpg":"220x341","h_26109296_1280.jpg":"1280x854","h_26109296_1024.jpg":"1024x683","h_26109296_640.jpg":"640x427","h_26109296_480.jpg":"480x320","h_26109296_340.jpg":"340x227","h_26109296_220.jpg":"220x147","pp_26109296_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109296_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109296_640.jpg":"640x814","pp_26109296_480.jpg":"480x611","pp_26109296_340.jpg":"340x432","pp_26109296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1737","hd_26109291_1920.jpg":"1920x1080","k_26109291_1280.jpg":"1280x1280","k_26109291_1024.jpg":"1024x1024","k_26109291_640.jpg":"640x640","k_26109291_480.jpg":"480x480","k_26109291_340.jpg":"340x340","k_26109291_220.jpg":"220x220","o_26109291_1280.jpg":"1280x1158","o_26109291_1024.jpg":"1024x926","o_26109291_640.jpg":"640x579","o_26109291_480.jpg":"480x434","o_26109291_340.jpg":"340x307","o_26109291_220.jpg":"220x199","h_26109291_1280.jpg":"1280x854","h_26109291_1024.jpg":"1024x683","h_26109291_640.jpg":"640x427","h_26109291_480.jpg":"480x320","h_26109291_340.jpg":"340x227","h_26109291_220.jpg":"220x147","pp_26109291_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109291_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109291_640.jpg":"640x814","pp_26109291_480.jpg":"480x611","pp_26109291_340.jpg":"340x432","pp_26109291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2733","hd_26109292_1920.jpg":"1920x1080","k_26109292_1280.jpg":"1280x1280","k_26109292_1024.jpg":"1024x1024","k_26109292_640.jpg":"640x640","k_26109292_480.jpg":"480x480","k_26109292_340.jpg":"340x340","k_26109292_220.jpg":"220x220","o_26109292_1280.jpg":"1280x1822","o_26109292_1024.jpg":"1024x1457","o_26109292_640.jpg":"640x911","o_26109292_480.jpg":"480x683","o_26109292_340.jpg":"340x483","o_26109292_220.jpg":"220x313","h_26109292_1280.jpg":"1280x854","h_26109292_1024.jpg":"1024x683","h_26109292_640.jpg":"640x427","h_26109292_480.jpg":"480x320","h_26109292_340.jpg":"340x227","h_26109292_220.jpg":"220x147","pp_26109292_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109292_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109292_640.jpg":"640x814","pp_26109292_480.jpg":"480x611","pp_26109292_340.jpg":"340x432","pp_26109292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109293_1920.jpg":"1920x1080","k_26109293_1280.jpg":"1280x1280","k_26109293_1024.jpg":"1024x1024","k_26109293_640.jpg":"640x640","k_26109293_480.jpg":"480x480","k_26109293_340.jpg":"340x340","k_26109293_220.jpg":"220x220","o_26109293_1280.jpg":"1280x854","o_26109293_1024.jpg":"1024x683","o_26109293_640.jpg":"640x427","o_26109293_480.jpg":"480x320","o_26109293_340.jpg":"340x227","o_26109293_220.jpg":"220x146","h_26109293_1280.jpg":"1280x854","h_26109293_1024.jpg":"1024x683","h_26109293_640.jpg":"640x427","h_26109293_480.jpg":"480x320","h_26109293_340.jpg":"340x227","h_26109293_220.jpg":"220x147","pp_26109293_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109293_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109293_640.jpg":"640x814","pp_26109293_480.jpg":"480x611","pp_26109293_340.jpg":"340x432","pp_26109293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26109294_1920.jpg":"1920x1080","k_26109294_1280.jpg":"1280x1280","k_26109294_1024.jpg":"1024x1024","k_26109294_640.jpg":"640x640","k_26109294_480.jpg":"480x480","k_26109294_340.jpg":"340x340","k_26109294_220.jpg":"220x220","o_26109294_1280.jpg":"1280x854","o_26109294_1024.jpg":"1024x683","o_26109294_640.jpg":"640x427","o_26109294_480.jpg":"480x320","o_26109294_340.jpg":"340x227","o_26109294_220.jpg":"220x146","h_26109294_1280.jpg":"1280x854","h_26109294_1024.jpg":"1024x683","h_26109294_640.jpg":"640x427","h_26109294_480.jpg":"480x320","h_26109294_340.jpg":"340x227","h_26109294_220.jpg":"220x147","pp_26109294_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109294_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109294_640.jpg":"640x814","pp_26109294_480.jpg":"480x611","pp_26109294_340.jpg":"340x432","pp_26109294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1288","hd_26109290_1920.jpg":"1920x1080","k_26109290_1280.jpg":"1280x1280","k_26109290_1024.jpg":"1024x1024","k_26109290_640.jpg":"640x640","k_26109290_480.jpg":"480x480","k_26109290_340.jpg":"340x340","k_26109290_220.jpg":"220x220","o_26109290_1280.jpg":"1280x858","o_26109290_1024.jpg":"1024x686","o_26109290_640.jpg":"640x429","o_26109290_480.jpg":"480x322","o_26109290_340.jpg":"340x228","o_26109290_220.jpg":"220x147","h_26109290_1280.jpg":"1280x854","h_26109290_1024.jpg":"1024x683","h_26109290_640.jpg":"640x427","h_26109290_480.jpg":"480x320","h_26109290_340.jpg":"340x227","h_26109290_220.jpg":"220x147","pp_26109290_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109290_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109290_640.jpg":"640x814","pp_26109290_480.jpg":"480x611","pp_26109290_340.jpg":"340x432","pp_26109290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1406","hd_26109289_1920.jpg":"1920x1080","k_26109289_1280.jpg":"1280x1280","k_26109289_1024.jpg":"1024x1024","k_26109289_640.jpg":"640x640","k_26109289_480.jpg":"480x480","k_26109289_340.jpg":"340x340","k_26109289_220.jpg":"220x220","o_26109289_1280.jpg":"1280x937","o_26109289_1024.jpg":"1024x749","o_26109289_640.jpg":"640x468","o_26109289_480.jpg":"480x351","o_26109289_340.jpg":"340x248","o_26109289_220.jpg":"220x161","h_26109289_1280.jpg":"1280x854","h_26109289_1024.jpg":"1024x683","h_26109289_640.jpg":"640x427","h_26109289_480.jpg":"480x320","h_26109289_340.jpg":"340x227","h_26109289_220.jpg":"220x147","pp_26109289_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109289_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109289_640.jpg":"640x814","pp_26109289_480.jpg":"480x611","pp_26109289_340.jpg":"340x432","pp_26109289_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2270","hd_26109288_1920.jpg":"1920x1080","k_26109288_1280.jpg":"1280x1280","k_26109288_1024.jpg":"1024x1024","k_26109288_640.jpg":"640x640","k_26109288_480.jpg":"480x480","k_26109288_340.jpg":"340x340","k_26109288_220.jpg":"220x220","o_26109288_1280.jpg":"1280x1513","o_26109288_1024.jpg":"1024x1210","o_26109288_640.jpg":"640x756","o_26109288_480.jpg":"480x567","o_26109288_340.jpg":"340x401","o_26109288_220.jpg":"220x260","h_26109288_1280.jpg":"1280x854","h_26109288_1024.jpg":"1024x683","h_26109288_640.jpg":"640x427","h_26109288_480.jpg":"480x320","h_26109288_340.jpg":"340x227","h_26109288_220.jpg":"220x147","pp_26109288_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109288_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109288_640.jpg":"640x814","pp_26109288_480.jpg":"480x611","pp_26109288_340.jpg":"340x432","pp_26109288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1221","hd_26109287_1920.jpg":"1920x1080","k_26109287_1280.jpg":"1280x1280","k_26109287_1024.jpg":"1024x1024","k_26109287_640.jpg":"640x640","k_26109287_480.jpg":"480x480","k_26109287_340.jpg":"340x340","k_26109287_220.jpg":"220x220","o_26109287_1280.jpg":"1280x814","o_26109287_1024.jpg":"1024x651","o_26109287_640.jpg":"640x407","o_26109287_480.jpg":"480x305","o_26109287_340.jpg":"340x216","o_26109287_220.jpg":"220x139","h_26109287_1280.jpg":"1280x854","h_26109287_1024.jpg":"1024x683","h_26109287_640.jpg":"640x427","h_26109287_480.jpg":"480x320","h_26109287_340.jpg":"340x227","h_26109287_220.jpg":"220x147","pp_26109287_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109287_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109287_640.jpg":"640x814","pp_26109287_480.jpg":"480x611","pp_26109287_340.jpg":"340x432","pp_26109287_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3109","hd_26109286_1920.jpg":"1920x1080","k_26109286_1280.jpg":"1280x1280","k_26109286_1024.jpg":"1024x1024","k_26109286_640.jpg":"640x640","k_26109286_480.jpg":"480x480","k_26109286_340.jpg":"340x340","k_26109286_220.jpg":"220x220","o_26109286_1280.jpg":"1280x2072","o_26109286_1024.jpg":"1024x1658","o_26109286_640.jpg":"640x1036","o_26109286_480.jpg":"480x777","o_26109286_340.jpg":"340x550","o_26109286_220.jpg":"220x356","h_26109286_1280.jpg":"1280x854","h_26109286_1024.jpg":"1024x683","h_26109286_640.jpg":"640x427","h_26109286_480.jpg":"480x320","h_26109286_340.jpg":"340x227","h_26109286_220.jpg":"220x147","pp_26109286_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109286_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109286_640.jpg":"640x814","pp_26109286_480.jpg":"480x611","pp_26109286_340.jpg":"340x432","pp_26109286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1373","hd_26109285_1920.jpg":"1920x1080","k_26109285_1280.jpg":"1280x1280","k_26109285_1024.jpg":"1024x1024","k_26109285_640.jpg":"640x640","k_26109285_480.jpg":"480x480","k_26109285_340.jpg":"340x340","k_26109285_220.jpg":"220x220","o_26109285_1280.jpg":"1280x915","o_26109285_1024.jpg":"1024x732","o_26109285_640.jpg":"640x457","o_26109285_480.jpg":"480x343","o_26109285_340.jpg":"340x243","o_26109285_220.jpg":"220x157","h_26109285_1280.jpg":"1280x854","h_26109285_1024.jpg":"1024x683","h_26109285_640.jpg":"640x427","h_26109285_480.jpg":"480x320","h_26109285_340.jpg":"340x227","h_26109285_220.jpg":"220x147","pp_26109285_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109285_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109285_640.jpg":"640x814","pp_26109285_480.jpg":"480x611","pp_26109285_340.jpg":"340x432","pp_26109285_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_26109280_1920.jpg":"1920x1080","k_26109280_1280.jpg":"1280x1280","k_26109280_1024.jpg":"1024x1024","k_26109280_640.jpg":"640x640","k_26109280_480.jpg":"480x480","k_26109280_340.jpg":"340x340","k_26109280_220.jpg":"220x220","o_26109280_1280.jpg":"1280x1917","o_26109280_1024.jpg":"1024x1533","o_26109280_640.jpg":"640x958","o_26109280_480.jpg":"480x719","o_26109280_340.jpg":"340x509","o_26109280_220.jpg":"220x329","h_26109280_1280.jpg":"1280x854","h_26109280_1024.jpg":"1024x683","h_26109280_640.jpg":"640x427","h_26109280_480.jpg":"480x320","h_26109280_340.jpg":"340x227","h_26109280_220.jpg":"220x147","pp_26109280_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109280_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109280_640.jpg":"640x814","pp_26109280_480.jpg":"480x611","pp_26109280_340.jpg":"340x432","pp_26109280_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_26109278_1920.jpg":"1920x1080","k_26109278_1280.jpg":"1280x1280","k_26109278_1024.jpg":"1024x1024","k_26109278_640.jpg":"640x640","k_26109278_480.jpg":"480x480","k_26109278_340.jpg":"340x340","k_26109278_220.jpg":"220x220","o_26109278_1280.jpg":"1280x811","o_26109278_1024.jpg":"1024x649","o_26109278_640.jpg":"640x405","o_26109278_480.jpg":"480x304","o_26109278_340.jpg":"340x215","o_26109278_220.jpg":"220x139","h_26109278_1280.jpg":"1280x854","h_26109278_1024.jpg":"1024x683","h_26109278_640.jpg":"640x427","h_26109278_480.jpg":"480x320","h_26109278_340.jpg":"340x227","h_26109278_220.jpg":"220x147","pp_26109278_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109278_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109278_640.jpg":"640x814","pp_26109278_480.jpg":"480x611","pp_26109278_340.jpg":"340x432","pp_26109278_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7780830 Threads: 1 Questions: 1634861705 Slow queries: 4857419 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111366846 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/bijeda-u-zaboravljenom-kutku-svijeta-muskarci-su-odlazili-sav-je-teret-ostajao-na-zenama-koja-bi-to-danas-izdrzala-1343011 [printLink] => /dalmacija/zagora/bijeda-u-zaboravljenom-kutku-svijeta-muskarci-su-odlazili-sav-je-teret-ostajao-na-zenama-koja-bi-to-danas-izdrzala-1343011?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 653350 [name] => vinica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-18 17:11:17 [main_article_id] => 0 [alias] => vinica [link] => /tag/vinica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 356803 [name] => BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zemlja bez adama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bijeda u zaboravljenom kutku svijeta: muškarci su odlazili, sav je teret ostajao na ženama; ‘Koja bi to danas izdržala‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26128013.jpg [galleryCount] => 53 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘Nismo mi iz Vinice otišli zato što nam se više nije sviđao miris ognjišta, nego iz ljute potrebe. Slaba zarada di se god okreneš....‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26128013.jpg [title] =>

‘Nismo mi iz Vinice otišli zato što nam se više nije sviđao miris ognjišta, nego iz ljute potrebe. Slaba zarada di se god okreneš....‘

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109311.jpg [title] =>

Blaž Ivanda

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109334.jpg [title] =>

Iva Šiško

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109333.jpg [title] =>

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109332.jpg [title] =>

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109331.jpg [title] =>

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109330.jpg [title] =>

Vinica i Viničko polje

Joško Šupić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109325.jpg [title] =>

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109326.jpg [title] =>

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109327.jpg [title] =>

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109328.jpg [title] =>

Vinica i Viničko polje

Joško Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109329.jpg [title] =>

Vinica, putokaz

Joško Šupić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109324.jpg [title] =>

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109323.jpg [title] =>

Spomenik poginulima u ratovima

Joško Šupić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109322.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109321.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109320.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109315.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109316.jpg [title] =>

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109317.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109318.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109319.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109314.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109313.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109312.jpg [title] =>

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109311.jpg [title] =>

Blaž Ivanda

Joško Šupić/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109310.jpg [title] =>

Vinica, igralište

Joško Šupić/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109309.jpg [title] =>

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109308.jpg [title] =>

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109307.jpg [title] =>

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109306.jpg [title] =>

Josip Jurčević i pas Žuti

Joško Šupić/Cropix ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109301.jpg [title] =>

Spomenik svećenicima glagoljašima

Joško Šupić/Cropix ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109302.jpg [title] =>

Ante Mladen Lozušić

Joško Šupić/Cropix ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109303.jpg [title] =>

Don Jakov Renić

Joško Šupić/Cropix ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109304.jpg [title] =>

Srećko Čalić

Joško Šupić/Cropix ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109305.jpg [title] =>

Vinica, mjesni dućan

Joško Šupić/Cropix ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109300.jpg [title] =>

Spomenik svećenicima glagoljašima

Joško Šupić/Cropix ) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109299.jpg [title] =>

Don Jakov Renić

Joško Šupić/Cropix ) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109298.jpg [title] =>

Don Jakov Renić

Joško Šupić/Cropix ) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109297.jpg [title] =>

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix ) [40] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109296.jpg [title] =>

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix ) [41] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109291.jpg [title] =>

Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix ) [42] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109292.jpg [title] =>

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix ) [43] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109293.jpg [title] =>

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix ) [44] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109294.jpg [title] =>

Dinko Prljević na lokalitetu Tri bunara

Joško Šupić/Cropix ) [45] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109290.jpg [title] =>

Tomislav Zvonko Šiško i Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix ) [46] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109289.jpg [title] =>

Tomislav Zvonko Šiško i Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix ) [47] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109288.jpg [title] =>

Tomislav Zvonko Šiško i Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix ) [48] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109287.jpg [title] =>

Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix ) [49] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109286.jpg [title] =>

Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix ) [50] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109285.jpg [title] =>

Ljubica Mihaljević

Joško Šupić/Cropix ) [51] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109280.jpg [title] =>

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix ) [52] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/27/26109278.jpg [title] =>

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Vater unser, der du bist im himmel ist, geheiligt werde dein name…, ups…, dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji…" - ispravlja 86-godišnja Marta Šiško svoga četiri godine starijeg supruga Tomislava, laktajući ga onako lagano pod rebra ne bi li ga vratila u jezičnu "brazdu" iz koje je "iskočio" prije šezdesetak godina i u nju se ponovno vratio prije četvrt stoljeća.

Gastarbajterski staž od Hamburga do Dortmunda i dalje do Essena i ponovno natrag do rodne Vinice ostavio je traga u konverzaciji i dijalektu. Pa ne treba zamjeriti ako čovjek malo jezično "zastrani." Molio on na njemačkom ili hrvatskom, molitva će biti uslišana. I uvijek je naglas vapio, žudeći za rodnom grudom na kojoj je ostavio suprugu s osmero djece.

Tomislav Zvonko Šiško tek je jedan u nizu muške čeljadi koja je tih šezdesetih godina prošlog stoljeća napustila Vinicu, mjesto u susjednoj Bosni i Hercegovini na tromeđi Bosne, Hercegovine i Dalmacije ili ono "i" između Bosne –Hercegovine. Tako ih se jedino moglo svrstati s obzirom da se nisu osjećali ni Bosancima niti Hercegovcima. Najdraže im je kada im kažete da su Imoćani, čijoj krajini ako ne administrativno, onda društveno sigurno pripadaju.

---

image

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix
---

Iz te međuplaninske razderotine između Zavelima, Kamešnice i Tušnice uglavnom se iseljavalo. Taj nekada zaboravljeni kutak svijeta, ili danas slijepo crijevo tomislavgradske općine, nikada nije mnogo obećavao čovjeku. Igrom slučaja i surove prirode ljudima je darovana ova zemlja da na njoj stvaraju svoje življenje, a ono je od pamtivijeka za svakog pojedinca bilo nesigurno i teško.

Tu nesigurnost najbolje su osjetili za Drugog svjetskog rata, kada je na raznim stratištima svoje živote ostavilo dvjestotinjak Viničana. Oni preostali svoje bolje sutra potražili su izvan granica. Nije bilo kuće iz koje glava obitelji nije otišla preko međe "plijeviti" dojč marke po bauštelama diljem zapadne Njemačke. I oni najveći lokalpatrioti gledali su da se brzo dokopaju vize i izvuku iz novčane krize. Kako znaju tako se i snalaze, pasoš vade i odmah odlaze. Kad o Božiću na "urlap" dolaze fini ljudi Bože svemogući. Svaki od njih bolji nego lani, kaput dugi i to karirani, pjevalo se po selu kada nahrupe iz tuđine momci.

- Pisma tako kaže. Njoj hvala. Ona nas je održala. Međutim, triba staviti ruku na srce i priznati, sav teret je ostao na ženama. One su nosile sva četiri kantuna. Orale, kosile, nosile, žele, kopale. Plus krave, ovce, a svašta, šta je god tribalo. A tribalo je puno. Puna kuća dice, njih osmero. Tribalo je to nahraniti, obući, obuti i školovati. Da nije bilo tih žena, moga si sve polit petrojem i zapalit - spominje se Tomislav teškog života i seoskih žena koje su bile okosnica svakog njihovog domaćinstva, pa tako i njegovog.

Supruzi Marti nije bilo teško, bar tako ona kaže. Bila je mlada. Lakše je podnosila "težački" život. Znoj, žuljevite ruke i duboke brazde i onaj vječiti nagon da svima ugodi, obilježile su njihove najbolje godine. I živinčetu u pojeti i svekru, svekrvi, diverovima i nevistama u kući, svima je bila na usluzi.

---

image

Tomislav Zvonko Šiško i Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix
---

- Bio je jad i kuku. Ne daj Bože nikome našega života. Koja bi to danas izdržala, i ne daj joj Bože da dođe u takvu napast - vrti glavom Marta, u čijim blagim očima još treperi ona iskra nekadašnjeg mukotrpnog života. Opet uz sve nevolje tog vremena i to što joj je u dotu ostavio sve što je imao i radio, ne umanjuje važnost svog "čovika" u tuđini.

- Bilo je i teških i lakših dana. Znate, kada nema njega, nije dobro. Opet on je sla i pisa, živili smo od njegovih truda i hvala Bogu nije mi bilo niti mi je danas loše s njim - gladi Marta ruku svom Tomislavu, ne skidajući pogleda sa svoje uzdanice.

Najveća radost joj je bio pokojni poštar Jerko Ledić. Njega su gledali ko ukazanje. Sridom i subotom, eto ti ga Viničkim poljem prema razasutim, u kamenjar skrivenim zaseocima, noseći dobro upakiranu "buštu" ili pak pismo. Puno njih nije vjerovalo režimu jer se čitalo svako pismo prije nego bi došlo onome kome je upućeno, pa su novac kasnije slali poštom.

I njima preko granice nije bilo lako, napose samoća. Jer ljudski život nije samo tuga i radost, on je više od toga. Pa i radost i tugu mora s nekim podijeliti. Složenost emotivnog života ljudskog bića i nježnost nije privilegija samo naparfemiranih. Žuljevi na rukama ne znače i žuljeve na srcu. Svatko živi svoj život i svoj vijek.

Tako se htjelo Viničanima. S prvim saznanjima o svijetu oko sebe nije im dana mogućnost izbora. To tek dolazi kasnije kada čovjek odraste. A onda je svijet širok.

- Nismo mi otišli zato što nam se više nije sviđao miris ognjišta, nego iz ljute potrebe. Slaba zarada di se god okreneš. Najprije po Bosni, zatim u Crnoj Gori. Radi se, ali nema tu velike sriće. I onda ko i svi, prodaj štogod sirotinje, kupi odijelo, kuver i kartu i ajde tamo di je bolje - spominje se Tomislav.

---

image

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix
---

Žene nisu imale tu privilegiju. Njihov svijet počinje i završava dokle seže pogled oka. Sve njihovo vezano je za komadić škrte zemlje i nebeske dobre volje, da ljetina urodi i da je ne "odnese" grad ili poledica.

O toj raseljeničkoj pošasti, pogotovo u Vinici, prije pedesetak godina Televizija Sarajevo snimila je zanimljiv dokumentarac "Zemlja bez Adama".

- Prije "Zemlja bez Adama", danas "Adam bez zemlje". Oću vam reć‘, koliko god da je našem narodu dobro došla Njemačka i njezina valuta, toliko nam je i naštetila. Od prije skoro pa četiri tisuće stanovnika ostalo je nas niti dvjesto. Sve se odselilo. Sa prvim zarađenim markama kupili su zemlje od Splita od Makarske, a onda pomalo udari temelje i niži red blokova, red maltera i tako sve u visoko i naširoko - tvrdi Blaž Ivanda, možda i jedini živući "glumac" iz sarajevskog dokumentarca, koji nakon nepunih pet godina iseljeništva iskoči iz njemačkih kanala, dosta mu je bilo, kaže, smrdljivih konzervi.

---

image

Blaž Ivanda

Joško Šupić/Cropix
---

Ako si štogod tio uštediti ti si mora dobro remen pritegnuti. Zna je dobro Blaž, jadna li im majka, ne da Švabo badave maraka. I onda kući za konduktera u Duvno Bus -nenametljivo će Blaž, kojeg zatičemo u zanimljivom društvu u jedinoj seoskoj trgovini. Bilo ih je svojevremeno i više plus one četiri gostionice gdje su "šljokađije" trusile zadnju kapljicu prije otpozdrava "S Bogom ostaj mostarska stanico, hvaljen Isus njemačka granico". Paralelno s njihovom pjesmom, žene su odgovarale; "Oj Njemačka, vrag ti odnio pute, jedna lola pa mi ode u te. Ameriko, treći dio svita, po tebi se moja lola skita.

Bilo je govora da bi trebale podignuti spomenik viničkim ženama. Tim trudbenicama koje su silom prilika morale biti i muško i žensko.

- Dašta nego da su zaslužili. Nego što se tiče one štete što se zemlja napustila, a živinčad nestala, slobodno napiši da su te iste žene uklele krave i ovce. Dodijalo im, brate. Naprtilo ih pa nosi. Mora ti dojadit. Em po kući, ori sa volovima po njivi, a onda još te puste krave. Onda kuni, šta će drugo -domeće srednjovječna gospođa, kaže, rodom iz Male Vinice, odnosno sa hrvatske strane granice.

Teško je bilo mladim ženama bez ljudi. Morali su raditi i svoje i njihove posle, pa uvečer kada dođe kući, nema čovika. To je jadno i kukavno. Sve su jadne žene morale radit, a možda da nije toga, govorili su stari Viničani, bi pobisnile, skakale bi po polju, a nako kada ih je teret osvojio, manje im je "toga" u glavi.

S njom se baš ne slaže Srećko Ćalić, koji pola godine živi u Zagrebu, gdje je otišao 1978., a ostatak godine u rodnom selu. On je odgojen u familiji u kojoj se životinje nikada nije zvalo stokom, već blagom. Od nje se živilo. Da nije bilo Njemačke i prilike da u kratkom periodu zaradite velike novce, bilo bi mnogo teže preživjeti. Međutim, to je bio i okidač za iseljavanje.

---

image

Srećko Čalić

Joško Šupić/Cropix
---

- Ti naši mučenici bili su naša odskočna daska. Danas naših korijenja imamo na svim svjetskim kontinentima. Od akademika, književnika do sportaša. I naš bivši reprezentativac Nikola

potječe iz ovog sela - upire prstom Srećko put Nikoline kuće, koja se vidi iz centra sela. I mnogi drugi kao što su Ljubica Mihaljević sa svojom knjigom o gastronomiji onog vremena i njezina sestra Iva Šiško sa čak dva ukoričena izdanja.

---

image

Ljubica Mihaljević

Joško Šupić/Cropix
---

---

image

Iva Šiško

Joško Šupić/Cropix
---

I Josip Jurčević je mišljenja da su žene iz njegova sela zauzimale važnu ulogu u prošlosti. One "nametljivije" bile su dominantne. Svoju ulogu "glave" kuće doslovno su prihvatile. Pa se bez njihova pitanja nisi moga ni vode napit. Valjda je trebala u svakoj obitelji biti jedna takva osoba koja će dati reda, a i rasporeda.

---

image

Josip Jurčević i pas Žuti

Joško Šupić/Cropix
---

To najbolje zna seoski župnik don Jakov Renić. Iako je u selu tek šest godina, poznate su mu sve malomišćanske (ne)prilike. U svom viničkom stažu krstio je tek petnaestak djece, a više od sto ispratio na onaj svijet. Danas nema muškog i ženskog posla, kada nema ni jednih ni drugih.

Ipak, svakim danom govori misu u uređenoj crkvi Porođenja BDM, na čiji spomendan svi Viničani, ma gdje živili, dođu u selo oživiti ga barem na nekoliko dana. Te mise što ih don Jakov svakodnevno govori "naručuju" se telefonski najviše iz Njemačke, Švicarske od kuda dođu i mladenci druge ili treće iseljeničke generacije koji imaju želju vjenčati se u "prvostolnici" svojih predaka.

---

image

Don Jakov Renić

Joško Šupić/Cropix
---

- Ovdje imamo slučaj da naši iseljenici gdje god da živili, dolaze u selo barem jednom u dvi godine, neki i češće. Pogotovo na Dan viničkog zajedništva prve subote u osmom mjesecu. Nisu zaboravili miris ognjišta. I onda prije svega obiđu groblje i župnika i naruče misu za svoje pokojne. To ih razlikuje od drugih sredina. Vole znati od kuda su nikli i to poštuju. Jedino ne vole da ih se zove ni Duvnjacima, ni Livanjcima niti Bosancima, već Hrvatima, katolicima čija je ikavica materinje nasljeđe i narječje - otkriva nam navike svoje pastve, čija brojka živućih Viničana danas prelazi više od deset tisuća diljem zemaljske kugle.

A njihovu navadu poznaje i Ante (Mladen) Lozušić. I oni iseljeni i oni kod kuće uvijek skaču kada treba pomoći, pogotovo za crkvu i njezine potrebe. Samo za uređenje crkvenog okoliša skupili su pola milijuna maraka i za još štošta. Još da im je voda dođe u selo, gdje bi im bio kraj. A obećali su u Tomislavgradu, samo da ne bude obećanje, ludom radovanje.

---

image

Ante Mladen Lozušić

Joško Šupić/Cropix
---

U odnosu na gradske i općinske vlasti Viničani su svojedobno obećali svojim suprugama da će im se vratiti i nisu ih prevarili. Oni će sigurno doći i došli su kao što dolazi proljeće sa svojim modrotirkiznim nebom. Jer čovjeku možete presaditi srce, ali mu dušu ne možete zamijeniti. I najprokletiji komad zemlje gdje je čovjek doživi tugu i nesreću, on će uvijek voljeti, jer život je više od radosti i tuge. Više od Adama i zemlje ili sada zemlje bez žene. Ili sada s Adamom bez žene i zemlje.

---

image

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix
------
image

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix
------
image

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica i Viničko polje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica i Viničko polje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix
------
image

Spomenik poginulima u ratovima

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix
------
image

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix
------
image

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

‘Nismo mi iz Vinice otišli zato što nam se više nije sviđao miris ognjišta, nego iz ljute potrebe. Slaba zarada di se god okreneš....‘

Joško Šupić/Cropix

Blaž Ivanda

Joško Šupić/Cropix

Iva Šiško

Joško Šupić/Cropix

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix

Vinica i Viničko polje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix

Vinica i Viničko polje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, putokaz

Joško Šupić/Cropix

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix

Spomenik poginulima u ratovima

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Vinica, groblje

Joško Šupić/Cropix

Blaž Ivanda

Joško Šupić/Cropix

Vinica, igralište

Joško Šupić/Cropix

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix

Vinica, centar mjesta

Joško Šupić/Cropix

Josip Jurčević i pas Žuti

Joško Šupić/Cropix

Spomenik svećenicima glagoljašima

Joško Šupić/Cropix

Ante Mladen Lozušić

Joško Šupić/Cropix

Don Jakov Renić

Joško Šupić/Cropix

Srećko Čalić

Joško Šupić/Cropix

Vinica, mjesni dućan

Joško Šupić/Cropix

Spomenik svećenicima glagoljašima

Joško Šupić/Cropix

Don Jakov Renić

Joško Šupić/Cropix

Don Jakov Renić

Joško Šupić/Cropix

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix

Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix

Lokalitet Tri bunara

Joško Šupić/Cropix

Dinko Prljević na lokalitetu Tri bunara

Joško Šupić/Cropix

Tomislav Zvonko Šiško i Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix

Tomislav Zvonko Šiško i Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix

Tomislav Zvonko Šiško i Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix

Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix

Marta Šiško

Joško Šupić/Cropix

Ljubica Mihaljević

Joško Šupić/Cropix

Zaselak Šiške

Joško Šupić/Cropix

Vinica, centar mjesta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/bijeda-u-zaboravljenom-kutku-svijeta-muskarci-su-odlazili-sav-je-teret-ostajao-na-zenama-koja-bi-to-danas-izdrzala-1343011 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a6ffc39049db338b96e60ab63c89b46a322a290d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bijeda+u+zaboravljenom+kutku+svijeta%3A+mu%C5%A1karci+su+odlazili%2C+sav+je+teret+ostajao+na+%C5%BEenama%3B+%E2%80%98Koja+bi+to+danas+izdr%C5%BEala%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbijeda-u-zaboravljenom-kutku-svijeta-muskarci-su-odlazili-sav-je-teret-ostajao-na-zenama-koja-bi-to-danas-izdrzala-1343011 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbijeda-u-zaboravljenom-kutku-svijeta-muskarci-su-odlazili-sav-je-teret-ostajao-na-zenama-koja-bi-to-danas-izdrzala-1343011 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zemlja bez adama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zagorazemlja bez adama

Bijeda u zaboravljenom kutku svijeta: muškarci su odlazili, sav je teret ostajao na ženama; ‘Koja bi to danas izdržala‘

Piše Mladen Nejašmić
28. studenog 2023. - 22:25
‘Nismo mi iz Vinice otišli zato što nam se više nije sviđao miris ognjišta, nego iz ljute potrebe. Slaba zarada di se god okreneš....‘Joško Šupić/Cropix

"Vater unser, der du bist im himmel ist, geheiligt werde dein name…, ups…, dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji…" - ispravlja 86-godišnja Marta Šiško svoga četiri godine starijeg supruga Tomislava, laktajući ga onako lagano pod rebra ne bi li ga vratila u jezičnu "brazdu" iz koje je "iskočio" prije šezdesetak godina i u nju se ponovno vratio prije četvrt stoljeća.

Gastarbajterski staž od Hamburga do Dortmunda i dalje do Essena i ponovno natrag do rodne Vinice ostavio je traga u konverzaciji i dijalektu. Pa ne treba zamjeriti ako čovjek malo jezično "zastrani." Molio on na njemačkom ili hrvatskom, molitva će biti uslišana. I uvijek je naglas vapio, žudeći za rodnom grudom na kojoj je ostavio suprugu s osmero djece.

Tomislav Zvo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:11