StoryEditorOCM
Zagoranije šala

Tik pred Alku udari struje tresu Sinjane na trkalištu koje uskoro očekuje uzvanike. Stručnjaci otkrili gdje je problem

Piše Toni Paštar
18. srpnja 2023. - 15:36

U ponedjeljak navečer oko 23,40 sati jedan 19-ogodišnji mladić na tribinama alkarskog trkališta u Sinju doživio je strujni udar. Dok je silazio s palka dotaknuo je njihovu metalnu ogradu i snažno ga je stresla struja.

Bio je to drugi slučaj u posljednji tjedan dana jer je 9. srpnja na isti način strujni udar doživio jedan maloljetni Sinjanin. Obojica muškaraca odvedeni su na liječnički pregled i na svu sreću nisu zadobili nikakve ozljede. Oba slučaja prijavljena su policiji.

- Policijski službenici su po zaprimljenoj dojavi izašli na mjesto događaja i o navedenom ćemo izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, ali i državni inspektorat. Danas će na mjesto događaja pristupiti ovlaštene osobe, koje će obaviti potrebna mjerenja s ciljem otkrivanja i uklanjanja uzroka – objavili su u utorak iz Policijske uprave Split.

U utorak su na tribinama obavljena strujna mjerenja i tražen je uzrok strujnih udara. Radili su ih strujni stručnjaci koji su došli na lice mjesta zajedno s policijskim službenicima i predstavnicima Viteškog alkarskog društva zaduženim za stazu alkarskog trkališta i tribine.

Utvrđeno je da je izvor strujnih udara bila neispravna instalacija javne rasvjete. Naime, strujni udari koje su pretpjela obojica stradalih dogodila su se dok je bila uključena javna rasvjeta. Na uzemljenje javne rasvjete već desetak godina uzemljuju se metalne tribine montirane uz stazu alkarskog trkališta. Kako je utvrđeno, na instalaciji javne rasvjete povremeno je, preko lošeg spoja, dolazilo do proboja struje prema uzemljenju pa se napon prenosio na povezane tribine. Isključenjem javne rasvjete uz stazu alkarskog trkališta s elektro mreže izvor strujnih udara je uklonjen.

Potpunim gašenjem javne rasvjete na stazi alkarskog trkališta ničim se ne dovodi u pitanje pripremanje alkara jer se njihove probe, a jednako tako i završne priredbe Bara, Čoja i Alka, održavaju za danjeg svijetla. Staza alkarskog trkališta i posebno tribine "žive" i u noćnim satima. Palke su oduvijek bile okupljalište mladosti, a na njima se odvijaju i filmske večeri. Stoga se očekuje da će se pronaći točno mjesto strujnog proboja, otkloniti kvar te da će javna rasvjeta uz stazu alkarskog trkališta ponovno biti upaljena u najkraćem mogućem roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 11:27