StoryEditorOCM
VirMILENIJSKI PROJEKT

Nastavljeni su radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže otoka Vira

Piše Kažimir Škrbić/ Virski list
7. listopada 2020. - 13:25

Izvode se priključci za vodu i kanalizaciju te obavljaju pripremni radovi za asfaltiranje ulica u virskim naseljima Luka i Miljkovica, a od početka studenoga i u naselju Prezida.

Nije dugo potrajala pauza između kraja proljetnih i ljetnih te početka jesenskih radova na projektu vodovodizacije Vira, jer se krupna mehanizacija poduzeća Vodovod Vir i izvođača radova, zadarske Vodoinstalacije, ugasila tek krajem srpnja kada su okončani radovi u Prezidi IV. Mjesec i pol dana kasnije sve je ponovno u pogonu, pa nakon ljetnog zahvata na postavljenju vodomjera u Miljkovici XX, XXII i XXVIII te izvođenja priključaka u Prezidi, djelatnici virskog općinskog vodovodnog poduzeća i zadarske Vodovodizacije nastavljaju s radovima u naselju Centar i Miljkovica. 

- Naš je tim bio u naselju Centar gdje se izveo priključak na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži u ulici Borisa Krnčevića, dok se u Miljkovici vrše pripremni radovi za asfaltiranje ranije odrađenih ulica - kaže inženjer Luka Zubčić iz tvrtke Vodovod Vir. Tako su paralelno nastavljeni radovi prve i druge faze, odnosno spajanja priključaka i pripreme za asfaltiranje u ulicama Luka XIII i XVII te Miljkovica III i IX, XX, XXII, XXVI i XXVIII, dok će se Prezida II i Prezida IV asfaltirati početkom listopada. U planu je također, dodaje inženjer Zubčić, izvođenje nekoliko takozvanih ogranaka u sklopu prve faze, a riječ je o javnim površinama u kojima nema infrastrukture. Taj će posao u Velebitskoj ulici, Radovanjici IV i segmentu Virskog puta financirati Općina Vir.

S nekoliko okončanih radova koji se izvode od sredine rujna, odnosno od prestanka zabrane radova na području virske općine, sveukupno je dosad priključeno 1.505 objekata s 2.888 izvedenih priključaka na vodovod i kanalizaciju za 1.663 korisnika, i to u naseljima Centar, Radovanjica, Miljkovica, Luka te dijelu naselja Prezida. Investitor ovog milenijskog infrastrukturnog virskog projekta, poduzeće Vodovod Vir, tijekom ljetne pauze također je intenzivirao administrativni dio poslova kako bi na adresu ove vodovodne tvrtke došle preostale građevinske dozvole, čime bi se papirnato kompletirao cjelokupan projekt izgradnje vode i odvodnje na Viru. U nastavku ovog dijela radova očekuje se kako će najznačajniji virski infrastrukturni projekt, osim onog dijela koji je već realiziran ili je u procesu izgradnje, biti upućen prvo prema Hrvatskim vodama, a potom i prema EU fondovima. Procijenjena vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 930 milijuna kuna uključujući PDV, no njegova precizna i konačna vrijednost znat će se tek nakon dobivanja EU sredstava i procesa javnih nabava. Općina Vir najvjerojatnije će u projektu financijski sudjelovati sa 9,4 posto, Hrvatske vode i resorno ministarstvo sa 20,6 posto, a Europska unija sa 70 posto. U konačnici će se brojke priključaka i izvedenih radova na svim segmentima sustava vode i odvodnje, povećati za dodatnih 134 kilometra kanalizacijskog i 126 kilometara vodovodnog cjevovoda, 16 crpnih stanica po cijelom otoku, uređaj za pročišćavanje, dva hidrobloka te podmorski ispust dužine 1.922 metara.

U zadnjoj fazi gradit će se u svim naseljima koja nemaju vodu i kanalizaciju

Dosad je u prvoj fazi izvedeno 1.319 priključaka vode i odvodnje na 673 objekta, u drugoj fazi 1.204 priključaka na 632 kuće te u trećoj fazi 365 priključaka na 200 objekata. Kada se dodatno završe radovi treće faze u Prezidi, na sustav vode i odvodnje bit će spojeno oko 35 posto otoka, pa već sada govorimo o obrisima golemog projekta. Projekt treće faze vrijedan je 43 milijuna kuna, a s njegovim završetkom i očekivanim dobivanjem EU sredstava, veliki infrastrukturni projekt gradnje virske vodovodne i kanalizacijske mreže ući će u sljedeću i konačnu fazu koja uključuje istovremeni početak radova na svim preostalim dijelovima otoka koji nemaju vodu i kanalizaciju.

Dosad uloženo 150 milijuna kuna

Vodovodna i kanalizacijska mreža došla je u virska naselja Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica i Prezida, odnosno postavljeno je pedesetak kilometara kanalizacijske i vodovodne mreže te gotovo 2,9 tisuća izvedenih priključaka na vodu i kanalizaciju. U dosadašnji je projekt uloženo golemih 150 milijuna kuna s PDV-om, a riječ je uglavnom o proračunskim sredstvima Općine Vir i općinske tvrtke Vodovod Vir. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 19:17