StoryEditorOCM
Dalmacijaugroženi školarci

Uspornici, nogostupi i ograde za sigurnost učenika

Piše PSD.
26. ožujka 2011. - 09:51
Uzdignute plohe na cesti pokraj solinske Osnovne škole “Don Lovre Katić”, semafori s očitavanjem brzine i radar u blizini splitske škole “Pojišan”, nogostup pokraj Osnovne škole “Knez Branimir” u Muću samo su neka od prometnih rješenja koja će se napraviti oko školskih ustanova u Splitsko-dalmatinskoj županiji kako bi se podigla sigurnost djece i mladih.

Najavljeno je to u Županiji, gdje je predstavljena Studija sigurnosti u cestovnom prometu Županijskog odbora za sigurnost prometa.

Tu brošuru, koja je podijeljena ravnateljima osnovnih i srednjih škola u cijeloj županiji, predstavili su Visko Haladić, zamjenik župana i član Odbora za sigurnost, Jozo Šitum, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske, Ante Radovčić i Denis Krstić, članovi Pododbora za sigurnost i kulturu u prometu, te Marko Bekavac, tajnik Odbora za sigurnost.

Dobar primjer iz Muća

− Ovom studijom željeli smo okupiti sve institucije kako bismo podigli opću razinu sigurnosti oko osnovnih i srednjih škola, te tako i svijest o značenju prometne kulture, a načelnicima, gradonačelnicima i ravnateljima škola to bi trebala biti smjernica kome se obratiti kako bi oko škola primijenili najbolja rješenja, zajedno sa Županijskim cestama, Hrvatskim cestama i policijom − kaže Visko Haladić.

Studija je već dala rezultate, jer će se upravo na inicijativu ravnatelja škola, a uz pomoć ovog odbora, policije, gradova i općina, uskoro postaviti uspornici, nogostupi i ograde na Putu Majdana, pokraj solinskih škola “Don Lovre Katić” i “Kraljica Jelena”, uz školu “Ivan Goran Kovačić” u Cisti Velikoj, te splitskih škola “Trstenik” i “Pojišan”.

Dobar učinak izazvala je ova studija u Muću, gdje je na inicijativu Lidije Zekan, ravnateljice škole “Knez Branimir”, policija snimila stanje oko škole, a znatna je pomoć stigla i od načelnika općine.

− Naš je prijedlog da se u dužini od 5,5 kilometara izgradi nogostup od Gornjeg Muća do skretanja za Ogorje s ugibalištima za autobuse i prometnim znakovima koji bi upozoravali na djecu u prometu, jer su oni kao pješaci posebno ugroženi − kaže Lidija Zekan.

U 2010. godini čak 47 manje poginulih u prometu

Upravo je sigurnost pješaka i najvažnija, naglašava Jozo Šitum, a na to upozoravaju i lanjski podaci iz policijske statistike po kojoj je prijavljeno 497 vozača zbog prekršaja nad pješacima.

− Imamo izvrsne pokazatelje za 2010., jer je čak 47 posto manje poginulih u prometu, no želimo još veću sigurnost, posebice kad su u pitanju djeca i mladi u prometu. Zbog toga je ova studija izravan doprinos povećanju te sigurnosti − kaže Šitum.

Tako su na jednome mjestu predstavljena brojna rješenja, znakovi opasnosti, znakovi obavijesti, pješački prijelazi, oznake i natpisi na cesti, pješačke ograde, rasvjeta cesta, vibrotrake, semaforizirani pješački prijelazi na brzim gradskim cestama, a sve kako bismo se približili europskom prosjeku od sedam poginulih na 100 tisuća stanovnika, među kojima je, na žalost, i mnogo djece i mladih.

Nakon jedne od tragedija, pokraj solinske škole “Don Lovre Katić” bit će postavljene Uzdignute plohe na dva mjesta, u čemu su, uz policiju, sudjelovali Grad Solin i Županijska uprava za ceste.

ojdana koharević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 05:43