StoryEditor
Dalmacijaprenamjena

U bivšem zemunskom odmaralištu na Hvaru otvara se dom za 75 starijih i nemoćnih osoba

Piše PSD.
8. veljače 2015. - 12:39
Prenamjena bivšeg zemunskog odmarališta u Dom za starije i nemoćne osobe u Starome Gradu - Farosu, u što je do sada utrošen znatan novac, traje već duži niz godina. Građevinski i obrtnički radovi obavljeni tijekom prve faze, koju su financirali tadašnje Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Stari Grad (uključujući donaciju obitelji Stančić), stajali su 6.793.908 kuna.
Zatim je, zbog recesije i besparice, uslijedila šestogodišnja stanka, premda na škoju ne postoji ni jedna takva ustanova, no druga faza radova, koja je sada pri kraju, obećava, tako da u gradskoj upravi s ponosom najavljuju konačno otvaranje Doma za starije i nemoćne osobe.

- Nastavku građevinsko-obrtničkih radova, te opremanju kuhinje i praonice, pristupili smo u veljači 2014. godine. Novac u iznosu od 7.404.323,38 kuna osigurali su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, SDŽ i Grad Stari Grad. Okoliš ćemo urediti za mjesec-dva, pa nam onda predstoji treća faza radova, to jest nabava ostatka opreme i galanterije, za što je Splitsko-dalmatinska županija u svom proračunu predvidjela milijun kuna. No, tek će natječaji pokazati koliko je još novca potrebno za finalizaciju projekta. Drugim riječima, to znači da će upravo o dostupnosti toga novca ovisiti i datum otvaranja Doma, a naša je procjena da bi to moglo biti do kraja ove godine ako sve bude teklo po planu - kazao je Vinko Maroević, gradonačelnik Staroga Grada.

Inače, Dom će osim redovite djelatnosti provoditi i izvaninstitucionalnu skrb (pomoć u kući), što će sa sadržajima prehrane i poludnevnog boravka u ustanovi dobiti svoj pravi smisao. Planirana je fizikalna i radna terapija koje spadaju u osnovne sadržaje Doma. Riječ je o nasušnoj potrebi stanovništva otoka i sve raduje što će Stari Grad, prema najavama, uskoro imati komforni smještaj za 75 starijih i nemoćnih osoba.

Mirko CrnčevićŽelite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 10:30