StoryEditorOCM
Dalmacijavrgorčanin traži koncesiju na zaštićenom industrijsko-kulturnom dobru

TURIZAM I U RUDNIKU Zvonimir Pervan: Gosti bi oživili Paklinu

Piše PSD.
7. prosinca 2011. - 18:04
Vrgorački ugostitelj Zvonimir Pervan, vlasnik etnosela “Kokorići“ i gradskog hotela “Pervan“, došao je na pomalo neobičnu ideju kako bi obogatio turističku ponudu vrgoračkog kraja - namjerava uzeti u koncesiju stari rudnik Paklinu pokraj Vrgorca.

- Imam u planu u rudniku napraviti vinoteku te otvoriti restoran. Mislim da ovom kraju nedostaje takvih sadržaja, koji bi privukli domaće i strane goste. Vjerujem da bi to bilo jedno lijepo izletište i za Vrgorčane – ukratko nam je Pervan iznio svoju zamisao.

No, kako to obično biva u Hrvatskoj, od ideje pa do realizacije projekta prođe dosta vremena, posebno kada se na putu pojave birokratski problemi, a tada pojedini investitori koji imaju manje strpljenja i živaca, od svega na kraju odustanu.

- Nekoliko puta slao sam dopise Ministarstvu kulture i Gradu Vrgorcu da želim unajmiti rudnik. Međutim, odgovor nisam dobio. Ne znam zašto! No, nisam odustao od svoje ideje i zato sam se obratio “Slobodnoj“. Možda mi vi pomognete i dobijete odgovore na moja pitanje - požalio nam se Pervan.

Odmah nakon razgovora uhvatili smo se u koštac s Pervanovim problemom, ne sluteći da ćemo odgovor toliko dugo čekati.

U međuvremenu obavili smo nekoliko telefonskih razgovora s konzervatorima, jer je rudnik Paklina s njihove strane proglašen industrijsko-kulturnim dobrom. Odgovora nismo dobili. Svi su isticali kako se dosad nisu susretali s ovakvim slučajem, te da odgovor potražimo u Ministarstvu kulture.

Od bitumine iz Pakline gradile se i bečke ulice

Kada smo mislili da ćemo i od resornog ministarstva ostati zakinuti za rješenje ovog očito “složenog problema“, javila nam se iz Odjela za nepokretnu kulturnu baštinu nadležnog ministarstva dip. ing. Mirna Sabljak s odgovorom.

- Moram priznati da je ovo stvarno rijedak i specifičan slučaj, jer mi u Hrvatskoj imamo dva-tri kulturna dobra u koncesiji. Da bi se ostvarilo pravo na koncesiju nekog objekta, prvo se treba podnijeti zahtjev jedinici lokalne samouprave na čijem se prostoru nalazi. Nakon toga oni to šalju nadležnom konzervatorskom odjelu, koji odlučuje može li se dobiti koncesija i pod kojim uvjetima - otkrila je dip. ing. Sabljak.

Treba istaknuti da je rudnik Paklina i dosad privlačio pozornost stranih turista, posebno Francuza koji su prije češće dolazili u Vrgorac, a s novim sadržajima zasigurno bi bio još posjećeniji, s obzirom na to da je samo nekoliko stotina metara udaljen od čvorišta Vrgorac, odnosno Dalmatine.

Uz vrgoračku povijesnu tvrđavu Gradinu, čija vrijednost zasada nije iskorištena na pravi način, rudnik Paklina zasigurno spada u veliki turistički potencijal vrgoračkog kraja.

Naime, nedavno su u njegovoj blizini, u sklopu projekta “Erasmus”, studenti otkrili značajne eksponate keramike iz antičkog doba, a priča o početku njegova rada seže još u davnu 1698. za mletačke vladavine, no najveću eksplataciju doživio je u doba Austro-Ugarske, kada su se od njegova bitumina gradile i bečke ulice.

S radom je prestao osamdesetih godina prošloga stoljeća, no i danas se na njegovim zidovima mogu vidjeti tragovi tekućeg bitumina.

mate primorac

Matković: Podržavamo

Vrgorački gradonačelnik Boris Matković pozdravlja ideju o korištenju rudnika Paklina u turističke svrhe.

- Gradska vlast podržat će sve što je u interesu Vrgorca, mi nemamo ništa protiv zamisli gospodina Pervana. Međutim, prije toga trebamo vidjeti projekt kako bismo se uvjerili da se radi o ozbiljnoj priči – kazao je Matković.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 13:34