StoryEditorOCM
Dalmacijaosiromašena Jabučka kotlina

'Stanje oslića i škampa u Jadranskom moru izrazito je loše, treba produžiti zabranu ribolova'

Piše Ojdana Koharević
12. listopada 2016. - 01:30
plivarica00

Približava se 15. listopada, datum do kojeg su hrvatska i talijanska administracija produžile rok za otvaranje zaštićene zone za koćarenje u području Jabučke kotline.

O tome kakva je situacija sada i kako će se nastaviti, razgovarali smo s prof. dr. sc. Nedom Vrgočem, ravnateljem Instituta za oceanografiju i ribarstvo:

- Hrvatska i Italija su lani u srpnju proglasile zonu zabrane na površini od oko 2500 četvorna kilometra, na godinu dana. Razlog je bilo izrazito loše stanje dviju najvažnijih koćarskih vrsta, oslića i škampa, a upravo Jabučka kotlina predstavlja njihovo glavno područje mrijesta i rasta.

Nakon isteka godine dana, obje zemlje su se složile da je produže na još 2,5 mjeseci kako bi znanstvenici dali ocjenu stanja i preporuke što dalje - kaže Vrgoč.

Na pitanje kakve su preporuke znanstvenika, Vrgoč kaže:

- Svi podaci govore da je stanje oslića i škampa u Jadranskom moru i dalje izrazito loše, te da godina dana zabrane nije dovoljna za značajniji oporavak stanja. Ovakav nalaz je za znanstvenike bio i očekivan - tvrdi Vrgoč.

Da je problem prelova moguće riješiti tako kratkom zabranom ribolova na ograničenom području, to bi se već davno riješilo, smatra on, i ne bi većina gospodarskih vrsta na svijetu bila prelovljena. Doduše, već nakon godine dana uočavaju se pozitivne promjene u zabranjenom području.

Što sada slijedi?

- Mislim da je potrebno produžiti zabranu na makar još tri godine. Ovakav je stav i hrvatske administracije. U razgovorima s pomoćnikom ministra mr. sc. Antom Mišurom, doznao sam da je talijanskoj administraciji upućen prijedlog za nastavak zabrane koćarskog ribolova i da se uvede zabrana ribolova parangalima - govori Vrgoč.

A što će biti ako Talijani ne prihvate prijedlog?

- Ako Italija želi otvoriti tu zonu za ribolov, a postoje jaki pritisci, možemo samo problem dignuti na razinu Europske komisije i Opće komisije za ribarstvo Mediterana. To bi značilo da odlučuju drugi umjesto nas - poručuje Vrgoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 15:42