Dalmacija Split

komisija za spomenike zaštitila kipara od - njega samoga

A sveti moj Jere... ‘Izabranog pustinjaka na Marjan, a Lipovčeva sveca pred knjižnicu’

komisija za spomenike zaštitila kipara od - njega samoga

Član žirija, Edo Šegvić, predložio je ‘solomunsko’ rješenje s oba rada. Zanimljivo je da ugledni članovi komisije nisu prepoznali Lipovca, ali se slažu da je izbor pogođen

Na žiriranju spomenika svetom Jeronimu dogodila se neugodna situacija, kakva još nije zabilježena u našem žiriranju. Članovi žirija smatrali su da je maketa autora Vaska Lipovca, koja se pojavila na natječaju, epigonsko oponašanje umjetničkog izričaja ovoga značajnog umjetnika.

Zanimljivo je da ugledni članovi žirija nisu prepoznali Lipovca, nego su, kako ispada, njegov rad otpisali iz konkurencije za nagradu, upravo u namjeri da zaštite dignitet Vaska Lipovca!?

Naime, kako objašnjava član žirija, arhitekt Edo Šegvić, Lipovac nije bio živ u vrijeme raspisivanja natječaja i nikomu nije palo na pamet da bi to mogao biti njegov rad.

- Žao mi je što je ovako ispalo. Kad smo ušli u prostoriju gdje je bilo 17 radova koji su bili u gipsu ili patinirani u zeleno, Lipovčev rad je bio jedini crven i ne može se reći da ga nismo vidjeli. Ali smatrali smo da je u pitanju bezobrazno oponašanje ovog umjetnika, pa na tu maketu nismo obraćali pažnju.

Da su članovi žirija znali tko je autor, vjerojatno bi drugačije reagirali, obratitli bi pozornost na kvalitetu, a tu je i poštovanje prema Vasku. A zamislite da smo nagradili taj rad, pa da je ispalo da to nije Lipovac? Ne bi li onda neugoda bila još veća? - pita se Šegvić, koji smatra da je, unatoč svemu, prvonagrađeni rad zasluženo pobijedio.

Fotograf Feđa Klarić također ne dvoji da je žiri ispravno postupio.

- Odluka žirija bila je jednoglasna, uostalom, u memoriji građana sv. Jere je pustinjak. Meni je rad kojemu smo dali prvu nagradu po guštu i ne bih ni danas glasao drugačije - tvrdi Klarić.

Umjetnik i profesor na Umjetničkoj akademiji Gorki Žuvela kaže da mu je žao jer je pogreška nastala upravo u namjeri da se zaštiti autorstvo Vaska Lipovca.

‘Nekorektno oponašanje’

- Mislili smo da se radi o nekorektnom oponašanju Lipovčeve manire i impostacije skulpture, od nekoga minornog umjetnika. Ali smatram da je isforsirano postavljati pitanje zašto žiri nije prepoznao Lipovca. Nismo imali lošu namjeru prema Vasku i njegovoj obitelji.

Dapače, htjeli smo sačuvati identitet Lipovca od nespretnih oponašanja njegove morfologije - smatra Žuvela.

- Oni koji su htjeli postaviti Lipovčevu skulpturu trebali su izaći s tim prijedlogom, jer to je onda legitimno. Glupo je anonimno slati rad pokojnog skulptora na natječaj - mišljenje je Roberta Plejića, koji također ne dvoji da je žiri, u kojemu je sudjelovao, ispravno postupio pri dodjeli prve nagrade i naglašava da je Liopovčeva skulptura primjerenija za interijer nego za otvoreni prostor.

- Možda bi bilo dobro da se Lipovčeva skulptura svetog Jere postavi ispred Sveučilišne biblioteke, a da se “isposnički” Jeronim, koji je pobijedio na natječaju, stavi na Marjan, gdje se nalazi pećina svetog Jere, predložio je Edo Šegvić.

sandi vidulić

Visković: Izvrstan izbor

Dogradonačelnica Anđelka Visković, koja je sudjelovala u Žiriju, ne vidi problem u tretiranju Lipovčeva rada.

“ Provedeni natječaj bio je državni, javan, otvoren, anoniman u jednom stupnju i pozivni. Smatram da je izbor izvrstan, jer ovaj spomenik prikazuje sv. Jeronima kao paćenika, što i jest percepcija u javnosti. Nadalje, odluka je bila jednoglasna, što znači da su svi članovi Povjerenstva bili jedinstveni u razmišljanju i viđenju”, stoji u odgovoru dogradonačelnice.

Ostali

U ocjenjivačkom sudu za izbor spomenika su, pokraj naših sugovornika iz teksta, još bili i Joško Belamarić, Jakša Fiamengo te don Drago Šimundža.


Vaskocid


Ne može se čovjek naljutiti, samo biti beskrajno tužan. Jer je upitna realna šansa da se ikad više skulptura velikog meštra Mediterana Vaska Lipovca postavi u gradu u kojem je četiri desetljeća tiho stvarao genijalna djela. Jasno je, Vaska više nema, nema natječaja za njega.

Još je žalosnije što će se to dogoditi upravo u vremenu kad grad poslije puno vremena postavlja čak 21 spomenik različitim zaslužnicima. Time i njihovim autorima.

No, tragično je što je njegova skulptura anonimno prijavljena na natječaj izbačena iz rasprave upravo na sulud način, proglašena kopijom baš tog Lipovca!

Neka komišjun sada govori što hoće, i neka im njihove nezavisnosti i slobode, to je jednostavno bio čin nemara i nepravde.

Sličan vaskocidu koji se upravo događa, primjerice, s Lipovčevim radovima u hotelima “Marjan” i “Jadran”, banci u Sinjskoj ulici, s golemim Ikarom na aerodromu, pošti na Rivi...

Netragom su nestali. Smoju nije dovršio, Jeru nije doživio, “Šetači” se više ne spominju. Treba li ponoviti da su njegove skulpture u ostalim hrvatskim gradovima i okolnim državama vrednovane kako zaslužuju. Osim - po stoti put se ponavlja sudbina svih naših čudotvoraca – u Splitu.

Ako se ne ostvari kompromisni prijedlog: Lipovčeva Jeru Znanstvenika u Kampus, a Vrljićeva Jeru Pustinjaka pred pustinjačke špilje posvećene baš njemu na Marjanu, ali...

Ali i to je bolje nego da po tko zna koji put, upravo poput Jeronima, dolazimo sebi udarajući se bovanom u prsi: “Oprosti nam, Bože, jer smo Splićani!”

DAMIR ŠARAC

Naslovnica Split
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last