Dalmacija Split

SPOMENIK VODI

Za dvije godine Splićani će opet dobiti neprežaljenu fontanu koju su komunističke vlasti 1947.uništile!; Evo koliko će nas koštati nova Bajamontuša

SPOMENIK VODI
Kustos Marijan Čipičić
Ante Tukić i Andro Krstulović Opara

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara imenovao je Marijana Čipčića, djelatnika Muzeja grada, profesora povijesti i arheologa, koordinatorom obnove Monumentalne fontane na Rivi, tzv. Spomenika vodi čime je napravljen prvi korak u dugogodišnjoj raspravi oko rekonstrukcije fontane koja je bila jedan od najvažnijih gradskih simbola krajem devetnaestog i do sredine dvadesetog stoljeća.

Podsjećamo, Monumentalnu fontanu zamislio je tadašnji gradonačelnik Antonio Bajamonti kao krunu velikog događaja – obnove vodovoda s Jadra čime je Split nakon tisuću i po godina ponovno dobio pitku vodu.

Naručena je u Milanu 1880. godine, a voda je iz nje potekla deset godina kasnije, tri mjeseca prije Bajamontijeve smrti. Smatrana je i simbolom zajedništva građana budući da je plaćena iz fonda u koji su prilagali stanovnici svih slojeva, od biskupa do sirotinje.

Bajamontuša pronašla mjesto u Banovini: Splićani, evo prilike da razgledate fontanu koja je bila simbol građanskog Splita

Njezini bazeni i alegorijski likovi simbolizirali su rijeku Jadro i Jadransko more, te mitološka morska bića, a lik mladića na vrhu fontane s rukom pruženom prema istoku upućivao je na privredno usmjerenje Splita prema zaleđu i Bosni. Ubrzo je fontana postala nezaobilazni protagonist gradskih razglednica, obiteljskih fotografija i monografija Splita.

Srušena je do danas nepoznatom odlukom komunističkih vlasti 30. svibnja 1947. godine, razmrvljena dinamitom i upotrebljena kao tucanik u nasipanju cesta, a nekoliko ulomaka spasio je solinski slikar Vjekoslav Parać.

Pravo oduševljenje starije generacije Splićana izazvalo je postavljanje gipsane reprike Fontane za potrebe snimanja serije Miljenka Smoje 'Velo misto', čitave obitelji dolazile su se fotografirati pred nikad zaboravljenu splitsku kamenu ljepoticu. Nažalost, više od trideset drugih javnih česmi i manjih fontana postavljenih po gradskim ulicama i trgovima prilikom obnove Dioklecijanova akvedukta u XIX. stoljeću doživjeli su njezinu sudbinu, 'preživjelo' je tek nekoliko manjih, te dvije veće, jedna u Đardinu i druga na Pazaru.

Od osamdesetih godina stvaralo se nekoliko inicijativa za obnovu fontane,koja je u novom Splitu dobila ime 'Bajamontuša', a prva već 1990. godine potaknuta vraćanjem spomenika banu Jelačiću na glavni zagrebački trg.

Bajamontuša se vraća kući - na Rivi maketa

Početkom dvijetisućitih stvarane su nove incijative, prikupljeno je više od 12 tisuća potpisa građana, a Komisija za spomenike i ulice nakon višemjesečne rasprave – budući da nije bila dostupna originalna dokumentacija na temelju koje bi se faksimilno obnovila fontana – donijela je kompromisno rješenje o gradnji fontana koja bi maksimalno poštovala izgled izvorne, što je prihvatilo i gradsko vijeće.

Inicijativa za obnovu Monumentalne fontane na splitskoj Rivi formirana 2016. godine najžustrije je prionula dokazivanju da se fontana može faksimilno obnoviti, načinjeno je nekoliko maketa i prikupljena dokumentacija, ali konkretnih koraka nije bilo.

Sve dok u ožujku ove godine gradonačelnik Krstulović Opara na skupu akademika nije najavio kako su se stekli uvjeti za obnovu fontane. U splitskom proračunu za 2019. godinu planirano je za Monumentalnu fontanu 250 tisuća kuna, za 2020. godinu 2,5 milijuna kuna, a za 2021. godinu pet milijuna kuna, što iznosi 7,75 milijuna kuna odnosno oko milijun eura kroz tri godine. Iz ovoga bi se moglo pretpostaviti kako će klasicistička vizura Splita koju čine Prokurative,

Bajamontijeva fontana i crkva svetoga Frane na Obali biti upotpunjene potrebnom vertikalom – Momentalnom fontanom koja bi, zasad je poznato, trebala nositi i Grb grada.

Imenovani koordinator prof. Čipčić kazao nam je kako su njegove zadaće definirane: predlaganje procedura provedbe obnove Monumentalne fontane, nadgledanje provedbe aktivnosti, predlaganje dinamike izrade tehničke dokumentacije, pripremanje i praćenje informativno-edukativnih aktivnosti te izvještavanje gradonačelnika o dinamici projekta.

- Činjenica da je gradonačelnik imenovao koordinatora projekta obnove obnove svjedoči da postoji snažna volja da se napokon i u dogledno vrijeme riješi to pitanje a na radost brojnih Splićana čiji su preci sufinancirali njenu gradnju. Inicijative za njezinu obnovu datiraju još od kraja sedamdesetih godina kada je bila privremeno postavljena njena maketa za potrebe snimanja serije 'Velo misto'.

Nakon što je osnovana Komisija za njenu obnovu pri Društvu prijatelja kulturne baštine 2005. godine dodatno su intezivirane inicijative za obnovu. Podsjećam ovom prigodom na odluke Gradskog vijeća iz 2006. i 2016. na kojoj je odlučeno da će se ići s obnovom Monumentalne fontane, te na činjenicu da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara sukladno tim odlikama uvrstio sredstva za njenu obnovu u proračun za ovu i iduću godinu – kaže Čipčić, te otkriva:

- Završen je konzervatorski elaborat koji je upućen na stručno mišljenje Hrvatskom vijeću za kulturna dobra Ministarstvu kulture, savjetodavnom tijelu za obavljanje stručnih i drugih poslova iz područja zaštite i očuvanja kulturnih dobra. Nakon toga je uslijedilo moje imenovanje – navodi i ističe kako je o rokovima obnove teško govoriti istog dana kad je imenovan na mjesto koordinatora.

Pitamo ga i kako komentira prigovore da se proračunski novac za fontanu mogao upotrijebiti i drugačije:

- Svatko ima svoje mišljenje i to je sasvim legitimno. Velika većina naših sugrađana jest za obnovu Monumentalne fontane o čemu svjedoče razna inicijative i potpisane peticije. No, ono što je ovdje svakako bitno za naglasiti jest da su odluke o obnovi Monumentalne fontane donesene legitimno u sklopu institucija. Ponovno ovdje podsjećam na odluke Gradskog vijeća iz 2006. i 2016.

To je zapravo meritum stvari. Obnovom fontane na splitskoj rivi ponovno će se oplemeniti taj prostor jer se ona idealno slaže s vremenski bliskim arhitektonskim oblicima tog dijela Rive. Činom njene obnove ispravit će se i jedna velika povijesna nepravda – zaključuje koordinator Čipčić.

Naslovnica Split