Dalmacija Split

uživancija na neradni dan

'Život postao skup': Splićani ove godine hrle posebno na dvije gradske plaže, ali aktivnosti koje se tamo nude ipak preplate; Najjeftinije je pojesti, proučili smo cjenik

uživancija na neradni dan

Neradni dan mnogi su danas iskoristili za odlazak na plažu s društvom ili djecom.

Kupališta na Bačvicama i Ovčicama bila su puna stranaca i domaćih koje se najčešće moglo vidjeti sa sladoledom ili pivom u ruci. Splićanka Nada upravo se spremala otići s plaže, jer je sunce za djecu postalo prejako, ali nam je kratko dobacila da na Tijelovo ne radi i da se došla malo okupati.

Na plaži su danas većinom bili oni koji nisu morali paziti hoće li zakasniti na posao. Školarci nakon brojnih obveza nisu mogli odoljeti svim ljetnim sadržajima koji im se nude, pa smo brojne mališane mogli vidjeti na aquaparku i pedalinama, a stariji su se ipak odlučili za ležaljku sa sucobranom i vožnju jet-skijem.

Zabavnih sadržaja, uz standardno ležanje na suncu i brčkanje u moru, zaista ima isto kao i mjesta za popiti kavu i nešto pojesti. Cijena tih "slobodnih aktivnosti" druga je priča...

- Slobodan mi je dan i na Bačvice san doveja dicu na kupanje i sladoled. Cijene su malo skuplje nego na drugin mistima, ali ništa strašno. Baš se sad spremamo pobić sa sunca - kazao nam je Hrvoje, dok mu je prijatelj Tomo "na pivi" na čiju se cijenu požalio - na kiosku ju je platio 18 kuna.

- Pola litre je 18 kuna. Nikada prije nije toliko puno koštala i to još na trafici - dodaje naš sugovornik.

Šetajući od Bačvica do Ovčica naišli smo na brojne reklame na kojima su istaknute cijene svog tog zabavnog blaga koje se nudi.

Definitivno je najskuplja 12-minutna vožnja jet-skijem koja košta 250 kuna i mogu se voziti maksimalno dvije osobe, dok boravak na moru u trajanju od 20 minuta doseže vrtoglavih 400 kuna. Pa tko voli nek izvoli...

Za one koji žele unajmiti prijevozno sredstvo, ali im brzina nije važna i još ne žele potrošiti pozamašni dio mjesečne plaće tu su pedaline i kajaci. Pola sata na pedalini dođe 60 kuna, sat 90 kuna, a dva sata 150 kuna. Za kajak je cijena i niža - pola sata 50 kuna, sat 80 kuna i dva sata 130 kuna.

Nije baš 400 kuna kao jet-ski, ali po našem sudu nisu ni pedaline i kajaci jeftini, pa ne osuđujemo sve one koji se odluče na statično odmaranje na ležaljci sa suncobranom, čije iznajmljivanje dođe 70 kuna po danu, ili za ljubitelje "najskromnije" verzije - sunčanja na plaži.

Kad ste na more došli s djecom neizostavna je i poneka kugla sladoleda koji se u objektu na Bačvicama prodaje po cijeni od devet kuna. Za pola litre piva treba izdvojiti 24 kune, svježe voće u čašici košta 20 kuna, pola litre vode je 19 kuna, a litra samo kunu više. Za one koji ne žele sjediti u kafiću, a žele se osvježiti ovo je jedino što imaju na raspolaganju pa je vjerojatno zato i bio toliki red na blagajni.

Ines Dužević je na Ovčice došla s prijateljicama i suprugom. Za ležaljke sa suncobranima kaže da su luksuz kojeg ne prakticiraju, a blagdan Tijelova su odlučili provesti na plaži.

- Ovo je treći put da se kupam, a danas se i malo "pržimo" na suncu. Kući nećemo, plan nam je kupati se, pa na kavu i onda ćemo negdje na pizzu. Danas je praznik i ništa se ne kuha - opušteno će Ines.

Budući da je praznik, odlučili su se počastiti, ali Ines tvrdi da im cijene u Splitu ne dozvoljavaju da se tako ponašaju "običnim" danima.

- Život nam je postao skup, jer su zbog turista sve cijene otišle u nebesa. Zbog toga imamo sve rijeđe naviku odlaziti na Rivu kao što smo prije znali - žali se naša sugovornica.

Čini se da na ovim plažama najjeftinije dođe uzeti nešto za pojesti, jer se pizza može naći već po 45 kuna, a tu su i tjestenine i lazanje, te fast food koji također nije nešto preskup. Pola sata zabave na aquaparku košta 40 kuna, za sat vremena treba izdvojiti 50 kuna, a cijeli dan je 150 kuna.

Za razliku od Bačvica i Ovčica, plaže ispod Firula i na Žnjanu su ipak bile nešto manje napučene. Zašto je tako, ne znamo, možemo jedino pretpostaviti da je tako zbog nešto slabijeg sadržaja za djecu u odnosu na prve dvije plaže. Na Žnanju i Firulama ljudi se kupaju, igraju picigin i druge sportove. Zabavljaju se bez skupocjenih dodataka i sadržaja - i ništa im ne nedostaje.

Naslovnica Split