Dalmacija Split

cvjetnica

'Hodajući kroz korizmu, došli smo do Spasitelja': nadbiskup Marin Barišić predvodio je procesiju i misno slavlje u katedrali sv. Dujma

cvjetnica

Na Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan Uskrs, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je procesiju i misno slavlje u katedrali sv. Dujma, uz koncelebraciju više kanonika i svećenika, odgojitelja u Sjemeništu i na Bogosloviji.

– Kroz korizmeni hod, hodili smo put Izraela izlazeći iz zarobljenosti, prošli pustinju života, nastojali smo oplemeniti naš hod i naše odnose i evo dospjeli do kraja. Došli smo do susreta s Njime, dolaska u obećanu zemlju. A obećana zemlja je naš Spasitelj – Krist Gospodin.

Cvjetnicu označavaju ovi momenti buđenja života, svjetla, novosti, topline, ali i meditacija, kontemplacija i blizina s Njime. Mi smo danas poput Jeruzalemaca koji su svečano primili Krista Gospodina u svoj grad Jeruzalem, a sad je i kod nas na svoj način jedan Jeruzalem – kazao je nadbiskupBarišić, nakon čega je na Peristilu blagoslovio maslinove grančice, a potom i vjernike.

Euharistijsko slavlje nastavljeno je u prvostolnici gdje se pjevala Muka Gospodina Isusa Krista po Luki.
– Čuli smo Lukin izvještaj koji je malo duži od ostalih, ali svaka muka je duga, a Njegova najduža. Najduža je zbog toga što je prihvatio muku i patnju od svakog čovjeka sve do posljednjeg Abela. I našu isto. Luka Isusovu muku prati korak po korak i opisan je skoro svaki detalj – osvrnuo se na veličanstveno interpretiranu Muku nadbiskup koji je s mnogobrojnim vjernicima skrušeno molio i pjevao na Cvjetnicu, te se tako pripremao za nadolazeći Veliki tjedan i najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Nakon mise, započelo je 40-satno klanjanje koje završava na Veliku srijedu, drevni običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno

Naslovnica Split