Dalmacija Split

gdje je zapelo?

Nekad je bio simbol modernog Splita, a vidi sada jada: Splićani su 80-ih i 90-ih ovdje masovno kupovali rebe i spitfajerice, dolazili na najbolje tople sendve u gradu...

gdje je zapelo?

Iako u samom centru grada, pothodnik pod usjekom pruge, koji povezuje pazar s trajektnom lukom, u poprilično je lošem stanju. Osim nekoliko turističkih agencija, fast foodova, javnog WC-a i jednog automat kluba, većina poslovnih prostora trenutno je zatvorena, djeluje zapušteno, u večernjim satima pomalo i jezivo.

Ipak, Tvrtko Karoglan, rukovoditelj komercijalne i tehničke službe Tržnice-Hippos d.o.o, kojoj je Grad Split prostore dao na upravljanje do prosinca 2020., kaže kako su baš svi prostori popunjeni, odnosno imaju zakupca.

– Istina, pothodnik je dan nama na upravljanje na malo više od godinu i pol dana. Svaki prostor ima svoga zakupca, neki prostori koji su sada zatvoreni, vjerojatno će se otvoriti do sezone, recimo ova praonica, ona pekara i još poneki fast food.

Uglavnom, slobodnih prostora za najam nema – proveo nas je pothodnikom pokušavajući odgovoriti na sva naša pitanja.

Nikako nam nije jasno kome je u interesu biti zakupac nekih poslovnih prostora za koje pouzdano znamo da već godinama zjape prazni, ipak je riječ o poprilično atraktivnoj lokaciji, u samom centru, u blizini itekako prometne luke, autobusnog i željezničkog kolodvora, ali i turistima sve privlačnije tržnice.

Nije atraktivno

– Sve je to relativno, pitanje je kome je ovo danas atraktivno. Zakupcima je bilo privlačno osamdesetih godina, kada je građeno. E, tada je bilo puno trgovina odjeće i obuće. Ma, cijeli grad je bio pun takvih butiga, namijenjenih onoma koji tu žive. No, jasno je što se dogodilo, sve se preselilo u centre – prisjećamo se kako se devedesetih godina upravo tu, u "Delte", išlo na najukusnije, prve prave tople sendviče u gradu. Oni stariji pamte i delicije iz Fast fooda "Poma"...

– Išlo se i po popularne "spitfajerice", prve rebatinke, jedno vrijeme i jako popularnu rap i hip-hop odjeću, znaju to generacije koje su tada u Splitu odrastale, ma toga više nema...

Radunica, Toć, Manuš, Lučac, Get, sve što je nekada ovdje gravitiralo, sada je prazno, odnosno puno apartmana. Tko tu više živi, spali smo na ostatke ostataka.... – pojašnjava Karoglan.

Ipak, čudimo se kako nisu zainteresirani neki popularni brendovi ili trgovački lanci koji bi možda oživjeli ovaj dio grada.

– Prostori su mali, za nešto veće, nema tu dubine, pruga je praktično odmah iza zida. Mislim, možda bi se moglo, ovisno o čemu se radi. No, za konkretne ideje ja ne znam, nisam dobio upite.

Nekoliko vanjskih prostora, koji gledaju na luku, nisu dani nama na upravljanje, a kod nas, ponavljam, baš svi su s važećim ugovorima, redovito podmiruju svoje obveze. Očito, koriste prostore kako procijene, vjerujem da će pothodnik zaživjeti u sezoni – zaključuje naš sugovornik.

 

Samo strogo namjenski: 'I banke na Pazaru bi tili pretvoriti u apartmane!'

Činilo nam se nevjerojatnim da se Splićani nisu dosjetili i isposlovali u pothodniku koji apartman, ili barem sobu.

– Ah, nemojte ih podcijeniti. Upita je oko toga bilo i više nego što možete zamisliti... I banke na pazaru iznajmljivali bi kao apartmane. Ali, ne može! Pravila i namjena su jasni, ovdje mora biti ugostiteljski ili trgovački sadržaj, nikako turistički!

 

Naslovnica Split