Dalmacija Split

teške posljedice

Je li klima-uređaj na Firulama eksplodirao zbog greške u održavanju? 'Čovjek iz branše' pojasnio trebaju li se Splićani bojati sličnih nesreća

 teške posljedice

Serviser klima-uređaja, starosti 50 godina, koji je u ponedjeljak poslijepodne na zgradi u Spinčićevoj 1 zadobio teške i za život opasne ozljede i kojemu je, osim što je zadobio duboke opekline, amputirana i noga prebačen je jučer iz JIL-a Firula na JIL Križina.
Tamo se od utorka navečer liječe i preostala dvojica servisera, od 19 i 49 godina, koji su u eksploziji također dobili teške tjelesne ozljede (opekline) opasne za život.

Naravno, pravi razlog eksplozije na uređaju jačine oko 10 kilovata, starom između četiri i pet godina, koji vrlo vjerojatno koristi R 410 plin, znat će nakon završetka kriminalističke obrade ili završetka obrade inspektora zaštite na radu, koji je također izišao na mjesto događaja. Ipak, najtočnije podatke vezane uz razlog nesreće policija će dobiti kada ozlijeđena trojica budu mogli ispričati policijskim inspektorima što se zaista zbivalo u Spinčićevoj.

Radnici ozlijeđeni u eksploziji liječe se na Križinama: sva trojica zadobila su duboke opekline na gotovo 40 posto tijela; Policija šturo o uzrocima

Stanari zgrade u Spinčićevoj: Čuli smo buku, a onda i zapomaganje...

Neslužbeno se odmah nakon nesreće govorilo o tome da je eksplodirala plinski klima-uređaj, odnosno klima gdje je kompresor pogonjen atmosferskim motorom, a koji za gorivo koristi plin. No, budući da takvih klima-uređaja u Splitu ima jako malo, naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, kaže da ih se može nabrojati na prste jedne ruke, teško je povjerovati da se o takvom uređaju i radilo.
Prema njegovom mišljenju očigledno se radilo o standardnoj dizalici topline (zrak-voda) koja sama od sebe neće eksplodirati, ali se spekulira da je prilikom prethodnog servisiranja mogla biti natlačena kisikom, koji je također mogao eksplodirati, umjesto dušikom.

U svakom slučaju, ako je točno ono čime se sada spekulira, dok su serviseri varili cijev do eksplozije je moglo doći zbog varenja sustava koji je bio pod tlakom i koji je zbog toga eksplodirao.
Naš sugovornik, koji je cijeli svoj život u ovoj "branši", kaže da svi stanovnici Splita koji imaju klimatizacijske uređaje mogu biti mirni i ne trebaju strahovati od eksplozija klimatizacijskih uređaja, jer je ovo prvi put da je on u svojoj 30-godišnjoj karijeri čuo da je eksplodirao klimatizacijski uređaj.

Kao razlog eksplozije spominje se i neispravan uređaj za varenje koji se sastoji od dviju boca, one s kisikom i one s acetilenom, koji su zapaljivi i koji, ako dođu u doticaj s toplinom, odnosno otvorenim plamenom, također mogu eksplodirati i izazvati pogubne posljedice.

Naslovnica Split