Dalmacija Split

Kamo ide Split

Mjesečna inventura gradonačelnika: kreće sanacija Karepovca, položen kamen temeljac za garažu na Sućidru, povećane naknade za novorođenčad

Kamo ide Split

Kreće sanacija Karepovca

Potpisivanjem Ugovora „teškog“  83.912,911,19 kuna između gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, direktora  vinkovačke tvrtke „Eurco” d.d. Hrvoja Merkia i prokurista tvrtke „G.T. Trade d.o.o. Split“ Arsena Zorana Tonšića u ime izvođača radova, počela je prva faza sanacije Karepovca. Izražavajući zadovoljstvo potpisanim ugovorom, gradonačelnik Krstulović Opara ocijenio je kako se ovim korakom kreće u „sanaciju višedesetljetne ekološke bombe u srcu Splita, odlagališta na kojem ne odlažu smeće samo građani Splita nego i ostali gradovi i općine iz Splitsko-dalmatinske županije. Oko 135 tisuća tona smeća se na godišnjoj razini odloži na Karepovcu, od čega se na Split odnosi samo 60 tisuća tona“. Rok završetka svih ugovornih radova, odnosno prve faze sanacije, jest 30 mjeseci od dana uvođenja izvođača radova u posao. Financijska sredstva osiguravaju Grad Split i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u omjeru Grad Split 60 posto, a Fond 40 posto. 

Predstavljajući još u izbornoj kampanji plan sanacije Karepovca i zbrinjavanja otpada, u okviru svog programa „Split za sve“, gradonačelnik Andro Krstulović Opara izrazio je ponos činjenicom kako je  Karepovac podigao na nacionalnu razinu kada je pozvao tadašnjeg ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića da prestane s odugovlačenjem pitanja sanacije Karepovca i gradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Sanaciju odlagališta gradonačelnik je u više navrata isticao kao prijelomnu točku budućeg razvoja Splita.

Postavljen kamen temeljac za javnu garažu na Sućidru

Predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov, zamjenik gradonačelnika Nino Vela i predsjednik Gradskog kotara Sućidar Damir Ćosić Roda, zajedno su položili kamen temeljac i tako označili početak izgradnje javne garaže s istočne strane Ulice Miroslava Krleže 26.

Zamjenik gradonačelnika Nino Vela tom je prilikom rekao kako će radovi na budućoj garaži potrajati četiri mjeseca te da ukupna vrijednost radova iznosi 6,2 milijuna kuna. S okončanjem radova građani dobivaju novih 150 parkirališnih mjesta. I bivšoj i sadašnjoj gradskoj vlasti stalo je da građani Sućidra dobiju novu garažu, naveo je Vela, istaknuvši kako se budućom garažom mora upravljati na dobrobit građana kotara. Okupljene građane zamolio je za strpljenje i razumijevanje za vrijeme trajanja građevinskih radova.

Predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov, podsjetio je kako je još 2009. godine među građanima Splita provedena javna anketa koja je pokazala kako se nedostatak parkirališnih mjesta smatra najvećim problemom današnjeg Splita. Kamen temeljac blagoslovio je don Ivan Čotić, župnik crkve svetog Andrije apostola na Sućidru.


Grad sufinancirao školske udžbenike

Početkom studenoga  isplaćeno je 1.912.500,00 kuna za školske udžbenike učenicima drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola s prebivalištem u Gradu Splitu, nastavno na Zaključak o sufinanciranju nabave školskih udžbenika koji je donio gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Prema Zaključku sufinancirani iznos je 500,00 kuna, a zaprimljen je 4,131 zahtjev.

Sufinanciranje se odobrilo i učenicima koji su pravo na besplatne udžbenike u školskoj godini 2017./2018. ostvarili po nekoj drugoj osnovi, ali samo u visini razlike do 500,00 kuna ako je ostvareno pravo po drugoj osnovi manje od tog iznosa. 

Povećane naknade za novorođenčad 

Od kada su na prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare stupile na snagu Izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi, na temelju kojih za treće i svako sljedeće novorođeno dijete naknada koju isplaćuje Grad Split iznosi 55.000,00 kuna, zaključno s posljednjim danom listopada pristigao je 41 zahtjev za obradu. 

Među prvima svoj su zahtjev podnijeli roditelji Magdalene Grabić, Ivana i Miroslav, u pratnji dviju starijih kćerkica Mihaele (9) i Laure (5), te se tom prilikom susreli s gradonačelnikom i njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović. 

Izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi povećao se iznos naknade za drugo i treće te svako sljedeće novorođeno dijete čiji jedan roditelj ima prebivalište na području grada Splita. Naknada za drugo novorođenče u obitelji povećana je s 3.000,00 kn na 4.000,00 kuna i isplaćuje se jednokratno. Naknada za treće i svako sljedeće novorođenče s 3.000,00 kuna povećana je na 55.000,00 kuna i isplaćuje se u jednakim obrocima kroz 10 godina. Građani zahtjeve podnose u svojim gradskim kotarevima.

270.000 eura za lakši pristup staroj gradskoj jezgri​

Grad Split je EU projektom „USEFALL“ dobio 270.000 eura nepovratnih sredstava kojima teže pokretljivim osobama planira poboljšati pristup frekventnim lokacijama unutar Dioklecijanove palače, a kojim predviđa postavljanje liftova i rampi, izradu mape s informacijama o dostupnosti kulturnih objekata osobama s invaliditetom, organiziranje radionica za turističke vodiče te izradu videa o gradu Splitu koji će biti sastavni dio zajedničkog filma na razini projekta. Grad Split se u svibnju 2017. godine prijavio na Program prekogranične suradnje Italija- Hrvatska, natječaj „Standard+”, s projektom USEFALL, UNESCO Site Experience For All, koji je odlukom Upravljačkog odbora Programa 31. listopada 2017. godine odobren za sufinanciranje. Ovaj projekt nastavak je realiziranog EU projekta „EX.PO.AUS“ provedenog u okviru IPA Adriatic programa prekogranične suradnje, a trajat će 18 mjeseci. 

Nagrada za „Smart city parking“

Splitska komunalna tvrtka „Split parking“ i Grad Split s projektom „Smart city parking“ osvojili su prvo mjesto u kategoriji „Pametna mobilnost“ na međunarodnoj konferenciji Pametni gradovi 2017. održanoj u Zagrebu, među mnoštvom projekata vezanim uz mobilnost građana, uređenje i poboljšanje prometnica, biciklističkih staza i slično. Projekt „Smart city parking“ zaživio je potpisivanjem ugovora između tvrtki „Split parking“, „Ericsson Nikola Tesla“ i „Profico“, vrijednim 2,88 milijuna kuna, a kojim se osigurava implementacija 1300 senzora na parkiralištima te izrada aplikacije koja će pridonijeti smanjenju prometnih gužvi i olakšati vozačima pronalazak slobodnog mjesta za parking. Ovaj projekt će Splitu omogućiti da postane grad budućnosti, u kojem će se građanima nuditi efikasna i jednostavna rješenja za ugodniji život.

Naslovnica Split