Dalmacija Split

GLUHI TELEFONI

Koliko je Splićana izloženo prekomjernoj buci i kako ih Grad misli zaštititi? Nažalost, odgovorni u Banovini o tome pojma nemaju...

GLUHI TELEFONI

Javnu raspravu prošao je prijedlog Akcijskog plana upravljanja bukom na području Grada Splita. U skladu sa zakonom i obavezama preuzetim od EU-a naši gradovi trebali bi nas zaštititi od prekomjerne cestovne, industrijske i željezničke buke.

Trebaju napraviti strateške karte buke, a nakon toga akcijske planove upravljanja bukom. Prema Pravilniku o njihovoj izradi, podaci se javnosti trebaju predstaviti "na jasan i razumljiv način".

No, u praksi je drugačije. Banovina je lani dobila Stratešku kartu buke s mjernim rezultatima iz 2011. godine. A sad bi prema podacima starim šest godina trebala dobiti Akcijski plan upravljanja bukom.

Pokušali smo javnost upoznati s podacima iz tog dokumenta. Ali, oni nisu lako razumljivi pa smo odgovore na pitanja koliko je stanovnika izloženo prekomjernoj buci, koliko zgrada se nalazi na području buke, koliko škola... potražili kod izrađivača plana dr. Alena Štimca iz firme "DARH 2".

On je najprije pristao, no ono što smo od njega dobili pokazalo se kao najgora vrsta izbjegavanja informiranja javnosti.

Najprije je zavlačio tjedan dana, a na kraju nije ništa odgovorio, već je poslao e-mail u kojem je pod svakim od navedenih pitanja "odgovorio" da se sve može pročitati u njegovim teško razumljivim dokumentima na internetskoj stranici gradske uprave.

U međuvremenu se nije javljao na mobitel niti na sms poruke. Čak nam nije izravno poslao mail, nego u Banovinu, pa smo Ured Grada morali moljakati da proslijede to "veliko ništa" od dr. Štimca.

Prema pravilniku treba provesti jedno ili više javnih izlaganja. Jedno slabo posjećeno predavanje je održano, a prilika da se šira javnost upozna je namjerno izbjegnuta s prezirom koji teško da se pamti u akademskoj zajednici.

A, to što se u Banovini nisu potrudili dopuniti "odgovore" dr. Štimca pokazuje koliko doista namjeravaju smanjiti buku koju sve više Splićana trpi.

 

Naslovnica Split